Pulsul Zilei

Burse pentru studenţi şi în timpul vacanţelor

 | 22 mai 2017, 00:00 | 0 comentarii | 

Studenţii vor primi burse şi în perioada vacanţelor, inclusiv cea de vară. Camera Deputaţilor a adoptat, săptămâna trecută, amendamentul propus de Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR), de modificare a OG 2/2017 privind măsuri fiscal-bugetare şi a legii educaţiei. De asemenea, au fost stabilite condiţiile definitive pentru acordarea gratuităţii pentru studenţi la transportul cu trenul.

Semnatura eletronica CertDigital

Conform amendamentului la proiectul de lege pentru aprobarea OG nr. 2/2017 privind unele măsuri fiscal-bugetare, precum şi modificarea şi completarea unor acte normative – PL-x nr. 142/2017, care modifică Legea Educației Naționale nr. 1/2011, fondul pentru burse și protecție socială a studenților va acorda pentru întreaga durată a unui an universitar (12 luni), și nu doar pentru perioada activităților didactice, ca în prezent, transmite ANOSR, într-un comunicat de presă.
După promulgarea acestei legi și modificarea Ordinului Ministrului Educației Naționale nr. 3392 din 27 februarie 2017, universitățile vor putea acorda burse studenților pe toată perioada unui an universitar, inclusiv pe perioada vacanțelor.
În conformitate cu art. 136, alin. (1) din Legea Educației Naționale, „anul universitar începe, de regulă, în prima zi lucrătoare a lunii octombrie, include două semestre şi se finalizează la 30 septembrie din anul calendaristic următor”. Prin urmare, indiferent de structura pe care universitățile decid să o implementeze, un an universitar echivalează practic cu un an calendaristic, conform legiuitorului, mai precizează ANOSR.
Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România explică faptul că fondul pentru bursele studenților se constituie alocându-se 201 lei/lună pentru fiecare student bugetat (la formă de învățământ finanțată de la bugetul de stat) iar ulterior universitățile împart acest fond de burse către studenți, ținând cont de criteriile generale stabilite prin OMEN 3392/2017.

Călătorii gratuite cu trenul
Săptămâna trecută a fost confirmat și dreptul studenților de a călători gratuit cu trenul, fără nicio restricție.
De gratuitate la transportul feroviar beneficiază toți studenții înmatriculați la o formă de învățământ cu frecvență la într-o instituție de învățământ superior acreditată: de stat sau privată; la programe de studii de la toate cele trei cicluri (licență, master, doctorat); indiferent de forma de finanțare a studiilor (buget/taxă); indiferent de vârsta acestora; indiferent de naționalitatea acestora; pentru un număr nelimitat de călătorii; indiferent de distanțele sau rutele călătoriilor; inclusiv pe perioada vacanțelor; de către toți operatorii de transport feroviar; la toate tipurile de trenuri, clasa a II-a.
Minodora Sucea

Loading...
Articole asemanatoareLasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ECO JURNAL