Ce trebuie să facă profesorii când elevii lipsesc de la ore: Anunțul Poliției!

475

În cazul în care un elev absentează de la ore sau comite abateri disciplinare, părinții acestuia trebuie să fie informați imediat. Acesta este sfatul adresat de reprezentanții Poliției Gorj profesorilor din județ. În acest sens, pe 7 septembrie, conducerea IPJ Gorj a organizat o întâlnire, la care au participat membrii Autorității Teritoriale de Ordine Publică (ATOP), reprezentanții Inspectoratului Școlar și conducerea unităților de învățământ din județ. Evenimentul a avut loc în amfiteatrul Colegiului Național “Spiru Haret”.
”Tema întâlnirii a fost axată pe începerea noului an școlar, iar dezbaterile au fost concentrate pe identificarea de măsuri suplimentare pentru siguranța elevilor și a cadrelor didactice, în vederea prevenirii evenimentelor negative în școli și desfășurarea în condiții optime a procesului de învățământ.
Prevenirea delincvenței juvenile și a victimizării minorilor este una din prioritățile Poliției Române, stabilite în activitatea de prevenire a criminalității, școala fiind, alături de familie, un mediu important de formare a caracterelor tinere, de socializare, de asimilare a unor cunoștințe teoretice, dar și de educare. Prevenirea conduitelor violente în rândul minorilor și aplicarea cu operativitate a unor măsuri de corecție pot determina formarea unor generații de tineri care resping tentațiile ilicite și anturajele delincvente.
În acest context, printre alte propuneri formulate de cei prezenți la această întâlnire, șeful IPJ Gorj a propus ca, în momentul în care un elev absentează de la orele de curs sau comite abateri disciplinare, părinții elevului respectiv și reprezentanții instituțiilor abilitate, în funcție de eveniment, să fie informați telefonic imediat, de cadrul didactic, pentru rezolvarea cu operativitate a situației respective. În acest fel sunt implicați toți factorii responsabili, școala, familia, instituțiile responsabile de ordinea și siguranța publică. Măsurile propuse și adoptate cu această ocazie vor fi asumate de toate instituțiile cu responsabilități în domeniu și puse în aplicare începând cu acest an școlar”, se precizează într-un comunicat de presă al IPJ Gorj.

Structura anului școlar 2017-2018
Cursurile anului şcolar 2017-2018, care au început pe 11 septembrie, însumează 167 de zile lucrătoare. Structura anului școlar cuprinde semestrul I, perioada 11 septembrie 2017 – 2 februarie 2018 şi semestrul al II-lea, perioada 12 februarie 2018 – 15 iunie 2018.
Vacanţele elevilor din toate ciclurile de învățământ sunt programate astfel: vacanţa de iarnă (23 decembrie 2017 – 14 ianuarie 2018), vacanţă intersemestrială (3 – 11 februarie 2018), vacanţa de primăvară (31 martie – 10 aprilie 2018) şi vacanţa de vară (16 iunie – 9 septembrie 2018). Suplimentar, clasele din învăţământul primar şi grupele din învăţământul preşcolar beneficiază de vacanţă în săptămâna 28 octombrie – 5 noiembrie 2017. Pentru clasele terminale din învăţământul liceal, anul şcolar se încheie în data de 25 mai 2018, iar pentru clasa a VIII-a, în data de 8 iunie 2018.
Programul naţional „Şcoala altfel” are o durată de cinci zile consecutive lucrătoare în timpul anului şcolar şi poate fi derulat în perioada 2 octombrie 2017 – 31 mai 2018 pe baza unei planificări ce rămâne la decizia şcolilor. Desfășurarea programului „Şcoala altfel” nu coincide cu perioada alocată susţinerii tezelor semestriale, care vor avea loc, de regulă, la finalul semestrelor, după parcurgerea programei şcolare cu cel puţin trei săptămâni înainte de finalul semestrului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here