Concursul pentru posturile de director din învățământ continuă

487

Ministrul Educației, Mircea Dumitru, a anunțat, marți, într-o conferință de presă, că nu va opri concursul de ocupare a funcțiilor de director și director adjunct din unitățile de învățământ preuniversitar. Acesta a lansat și un apel public tuturor directorilor în funcţie să nu împiedice accesul cadrelor didactice care doresc să participe la concurs.

Ministrul Educaţiei a subliniat că mesajul transmis este unul de intrare în normalitate, nu un mesaj politic, insistând asupra nevoii de a avea un cadru transparent şi predictibil în care profesorii cu aptitudini de buni manageri să poată conduce o şcoală pe durata unui mandat de patru ani. “Nu ştiu dacă mai există în momentul de faţă, în România, un sistem social de importanţa educaţiei, un sistem care să însemne atât de mult pentru viaţa României de astăzi, dar în care selecţia managerilor să nu se facă pe bază de concurs public şi transparent. Semnalul Ministerului Educaţiei e că trebuie să se intre într-un regim de normalitate şi anume ca, o dată la patru ani, să se organizeze un concurs. Aceasta trebuie să fie normalitatea. O şcoală a cărei conducere va continua să funcţioneze numai pe baza detaşării, acordată arbitrar, nu poate să se dezvolte, nu este un mediu propice pentru formarea copiilor”, a afirmat ministrul Mircea Dumitru. Declaraţia a fost făcută în cadrul conferinţei de presă desfăşurate marți, la sediul MENCS, conferință în care s-au discutat despre mai multe aspecte referitoare la organizarea concursului de ocupare a funcţiilor de director şi director adjunct din unităţile de învăţământ preuniversitar. Cu această ocazie, ministrul Educației a lansat un apel public tuturor directorilor în funcţie să nu împiedice accesul cadrelor didactice care doresc să participe la concurs. “Am primit în ultima vreme mesaje de la profesorii care doresc să se înscrie la concurs şi care ne aduc la cunoştinţă faptul că fie sunt împiedicaţi sub diferite forme să îşi definitiveze dosarul de concurs, neavând acces la anumite documente şcolare care sunt importante, obligatorii pentru a finaliza dosarul, fie sub forme psihologice mai subtile se încearcă determinarea lor de a nu se înscrie la concurs, un fel de disuadare, ca să spun aşa, adică să-i convingă să nu facă acest pas important. Eu solicit aici ferm tuturor directorilor actuali în funcţie să pună la dispoziţia colegilor lor toate documentele şcolare de care este nevoie, planurile de dezvoltare instituţională ale unităţilor şcolare, iar dacă vom primi în continuare mesaje, dacă ni se va semnala faptul că cei care doresc să se înscrie la concurs sunt împiedicaţi, nu vom ezita să apelăm la autorităţile statului pentru a aduce din nou legea în şcolile din România. Mesajul nostru este unul foarte clar: ne dorim manageri care să fie profesionişti, ne dorim oameni care să lucreze pentru şcoală, pentru elevi, pentru dezvoltarea şcolii româneşti”, a mai afirmat Mircea Dumitru.

TelVerde pentru cadrele didactice
Printre anunțurile făcute în cadrul conferinței s-a numărat și acela că, începând cu data de 21 septembrie, cadrele didactice interesate de acest concurs au la dispoziție o linie telefonică gratuită. “Începând cu data de 21 septembrie, în intervalul orar 8.00-16.00, va funcţiona numărul TelVerde 0800 801 100 la care cadrele didactice pot pune întrebări. Vor fi desemnaţi reprezentanţi ai ministerului, care de dimineaţă de la 8.00 şi până după-amiază la ora 16.00, să răspundă tuturor întrebărilor cadrelor didactice care sunt interesate să participe la acest concurs”, a anunțat Secretarul de stat pentru învăţământ preuniversitar, Monica Cristina Anisie.

Supraveghere audio-video în timpul probelor
Reprezentanții MENCȘ au mai subliniat și faptul că atât proba scrisă, cât și proba interviului și cea a evaluării CV-ului vor fi supravegheate audio-video, pentru a asigura legalitatea concursului. “În data de 7 octombrie vom afişa rezultatele verificării îndeplinirii tuturor condiţiilor necesare la înscriere, iar pe data de 12 octombrie vom organiza proba scrisă cu subiecte realizate la nivel naţional. Proba va fi organizată în fiecare judeţ, în centre de examen, într-un sistem asemănător desfăşurării examenului de Bacalaureat sau examenului de Evaluare Naţională, de titularizare sau pentru definitivat în învăţământ. (…) Vom avea centru de examen, vom avea comisie de concurs şi vom avea şi supraveghere audio-video. Fac această precizare pentru că foarte multe mesaje pe care le-am primit în această perioadă susţineau ideea că există posibilitatea ca acest concurs să fie viciat şi ne solicitau să avem înregistrări audio-video şi să tratăm acest examen exact cum tratăm examenele pentru elevi. Prin urmare, anunţ ceea ce am mai anunţat, de altfel: faptul că vor fi aceste camere de supraveghere audio-video. După perioada de desfăşurare a probei scrise urmează perioada în care inspectoratele şcolare programează pentru fiecare unitate de învăţământ preuniversitar data susţinerii probei pentru interviu, precum şi susţinerea probei de evaluare a CV-ului. Şi la aceste probe vor fi monitorizări audio-video, iar tot acest proces de concurs va fi monitorizat de reprezentanţii ministerului. În fiecare centru de examen vor fi trimişi monitori din partea Ministerului Educaţiei tocmai pentru a asigura legalitatea acestui concurs, pentru a-i asigura pe toţi concurenţii că ne dorim să realizăm un concurs pentru profesionalizarea funcţiei de director. Validarea rezultatelor după perioada de contestaţii va avea loc în data de 16 decembrie 2016”, a mai precizat Monica Cristina Anisie.

2 octombrie, termen limită pentru înscrierea candidaților
Înscrierile la concursul de ocupare a funcțiilor de director și director adjunct din învățământul preuniversitar au început pe 13 septembrie și se vor încheia pe 2 octombrie. În total, au fost scoase la concurs 9.047 de posturi de conducere în unităţile de învăţământ preuniversitar, dintre care 6.545 sunt funcţii vacante de directori, iar 2.529 de directori adjuncţi. La nivelul județului Gorj au fost scoase la concurs 170 de astfel de posturi.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here