Cristiana şi Adriana Soreanu, Două surori, aceeaşi pasiune pentru muzica populară

3381

Cristiana şi Adriana Soreanu sunt două surori din Bumbeşti-Jiu care împărtăşesc aceeaşi pasiune, cea pentru cântecul popular. Încă de mici, amândouă au interpretat cu drag melodii din folclorul gorjenesc şi nu numai, reuşind, graţie talentului pe care spun că l-au moştenit de la părinţi, să urce destul de devreme pe scenele a numeroase festivaluri, de unde, de cele mai multe ori, nu au plecat cu mâna goală. Cristiana Soreanu studiază acum Pedagogie Muzicală la Facultatea de Muzică din cadrul Universităţii din Oradea, în timp ce Adriana Soreanu se pregăteşte pentru Bacalaureat, plănuind ca apoi să calce pe urmele surorii ei în ceea priveşte studiile superioare.

 Cum aţi ajuns să intraţi în lumea muzicii populare? A fost ceva sau cineva anume care v-a făcut să iubiţi muzica?
Cristiana Soreanu: Cred că m-am născut cu dragostea pentru muzică. Dintotdeauna mi-a plăcut să cânt. Încă de la grădiniţă îmi plăcea tare mult să cânt când aveam serbări. Vocea o moştenesc de la mama mea. Cât despre muzica populară, părinţii mei m-au îndrumat şi m-au dus la Şcoala Populară de Arte.
Adriana Soreanu: Talentul mi-a fost descoperit la grădiniţă, părinţii m-au înscris alături de sora mea la Şcoala Populară de Arte din Târgu-Jiu, urmând Secţia de canto popular, dar în paralel am studiat şi naiul. Părinţii sunt cei care m-au făcut să iubesc muzica.
Cum au fost primi paşi în acest domeniu, prima participare la un festival sau concurs?
C.S.: Am păşit sfioasă în domeniu muzicii, fiind o fire foarte emotivă, însă cu vise mari şi dispusă să muncesc să ajung cât mai sus. Primul festival la care am participat a fost în anul 2006, ,,Pe fir de baladă”, unde am reuşit să obţin locul II. Ţin minte că am avut emoţii foarte mari, ca de fiecare dată de altfel, însă nu consider asta ca fiind ceva rău pentru că aşa trăiesc şi simt fiecare cuvânt pe care îl cânt. Nimic nu se compară cu emoţiile trăite pe scenă atunci când cânt…
A.S.: Emoţii…dar constructive.
Care a fost primul premiu important obţinut?
C.S.: Fiecare premiu este important şi special pentru sufletul meu, însă pot spune că trofeul la Festivalul Naţional ,,Rapsodia Românească” câştigat în anul 2010 a fost primul premiu important obţinut. De asemenea, şi premiul special pe care l-am câştigat la Festivalul Naţional „Iosiv-Sivu şi Cosmin Golban” în acelaşi an, la Timişoara, a însemnat mult pentru mine. Am fost apreciată pentru curajul de a aborda la vârsta de numai 16 ani doina ,,Lie ciocârlie” din repertoriul Mariei Ciobanu, care este o piesă cu dificultate ridicată. Asta mi-a dat curaj să merg mai departe şi m-a făcut să realizez că munca mea este apreciată şi răsplătita.
A.S.: Am mers de foarte micuţă în concursuri. Premiul I la festivalul „Pe fir de baladă” a fost prima mea reuşită, motivându-mă să continui în acest domeniu.
Care sunt persoanele despre care aţi putea spune că v-au influenţat? (membri ai familiei, profesori, etc.)
C.S.: În special părinţii mei m-au influenţat şi vreau să le mulţumesc pe această cale pentru că au avut încredere în mine şi m-au susţinut indiferent de situaţie. De la mama am încercat să iau gândirea mereu optimistă şi de la tata ambiţia, perseverenţa. O importanţă deosebită au avut-o şi profesorii care m-au pregătit şi vreau să le mulţumesc tuturor.
A.S.: Părinţii sunt cei care m-au susţinut atât pe mine, cât şi pe sora mea, ne sunt alături şi ne ajută necondiţionat.
Ce interprete/interpreţi de muzică populară admiraţi?
C.S.: Chiar dacă „sunt olteancă de la Jiu”, aşa cum spune ultima mea piesă înregistrată, în afară de interpreţii din zona Gorjului precum Maria Ciobanu sau Mariana Ionescu Căpitănescu, îndrăgesc şi muzica din alte zone. Îl admir pe Nicolae Furdui Iancu, Aurel Tămaş, Ionuţ Fulea, Angela Buciu, Florica Ungur, Gheorghe Turda şi mulţi alţii.
A.S.: Îmi place muzica autentică şi mereu am considerat că am multe de învăţat de la Maria Lătăreţu, Maria Apostol, Filofteia Lăcătuşu.
 Care au fost cele mai importante momente din carierele voastre până în prezent?
C.S.: Cel mai important moment cred că a fost în anul 2011, când am participat la Festivalul Naţional ,,Strugurele de aur”, unde regretata Mărioara Murărescu a fost preşedintele juriului. Aici am obţinut locul I, ceea ce a însemnat enorm pentru mine. A fost o bucurie imensă în sufletul meu.
A.S.: Au fost câteva momente care mi-au rămas în suflet. Am participat la vârsta de 9 ani la emisiunea „Vreau să fiu vedetă”, la Antena 1, unde am obţinut punctajul maxim. Încă o amintire frumoasă o reprezintă faptul că am cântat alături de grupul de naişti din Târgu-Jiu, condus de prof. Dumitru Pasare, în concertele susţinute de Andre Rieu atât în Bucureşti, cât şi în Maastricht, Olanda.
Care sunt ultimele premii obţinute şi la ce festivaluri vă mai pregătiţi să participaţi?
C.S.: Luna aceasta am câştigat locul I la Festivalul-Concurs „Cântec mândru de pe Criş”, în Oradea, şi Marele Premiu la Festivalul ,,Cântă, cântă gură scumpă” de la Beiuş, unde am fost primită cu multă caldură de către publicul de acolo şi rechemată cu aplauze de două ori pe scenă. Încă nu ştiu la ce concursuri sau spectacole voi mai participa, însă îmi doresc să am cât mai multe ocazii să cânt pe scenă.
A.S.: Cele mai recente premii obţinute sunt: menţiune la Festivalul „Maria Lătăreţu” 2015, Premiul I la Festivalul „Maria Apostol” 2015, Premiul I la Festivalul „Tismana 2014”, Premiul III la Festivalul „Iosif Sivu și Cosmin Golban” 2015 de la Timişoara şi Premiul II la „Festivalul Viei şi Vinului” 2014, de la Vânju Mare.
Cum este să trebuiască să te împarţi între studii şi carieră?
C.S.: Trebuie să recunosc că nu îmi este deloc uşor să mă împart între şcoală şi concursuri însă încerc să mă descurc, să recuperez ce pierd când sunt plecată. De obicei am avut parte de înţelegere din partea profesorilor şi le sunt recunoscătoare.
A.S.: Este foarte greu, deoarece profilul pe care îl urmez la liceu este Real – informatică-intensiv, dar mereu am fost dispusă să fac unele sacrificii pentru a evolua în drumul meu spre reuşită.
Ce hobby-uri aveţi?
C.S.: Îmi place foarte mult să pictez…şi chiar îmi pare rău că timpul nu îmi permite să fac asta prea des. Îmi mai place să dansez, să călătoresc şi iubesc animalele.
A.S: Timpul nu îmi permite multe. Mă ocup de şcoală, urmând ca la anul să susţin examenul de Bacalaureat. Şcoala şi muzica îmi ocupă tot timpul liber.
Ce înseamnă pentru fiecare dintre voi cântecul popular?
C.S.: Înseamnă o promisiune. Promisiunea că voi duce mai departe cu mândrie ceea ce străbunii ne-au lăsat mai de preţ: cântecul şi portul nostru popular minunat. Din cristiana soreanu2păcate, simt că folclorul nu este apreciat la adevărata sa valoare, însă mie niciodată nu îmi va fi ruşine să îmbrac portul popular sau să cânt muzică populară. Am iubit, iubesc şi voi iubi mereu cântecul popular!
A.S.: Iubesc foarte mult cântecul popular, de aceea mă dedic muzicii.
10, Aţi încercat să abordaţi şi alte genuri muzicale?
C.S.: Desigur. Chiar am câştigat şi premii pe muzică uşoară, clasică sau romanţe. Fiecare gen de muzică are ceva specific şi frumos şi voi răspunde afirmativ de fiecare dată când voi avea ocazia să cânt şi altceva în afară de folclor.
A.S.: Da, am cântat muzică uşoară la un concurs de Miss&Mister unde am reuşit să obţin şi titlul de Miss Boboc.
 Ce planuri de viitor aveţi?
C.S.: Să termin studiile la Facultatea de Arte din Oradea, unde sunt studentă în prezent, la specializarea Pedagogie Muzicală, eventual master, apoi doctorat. În viitorul apropiat intenţionez să lansez albumul la care lucrez. Îmi doresc să studiez mai mult la nai (instrumentul la care cânt). De asemenea, îmi doresc o carieră frumoasă şi o familie la fel de frumoasă, însă toate la timpul lor.
A.S.: Vreau să urmez o facultate de muzică, iar apoi să profesez în acest domeniu.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here