Drepturi suspendate pentru peste 500 de tineri gorjeni

522

562 de elevi şi studenţi gorjeni, aflaţi în evidenţele Casei Judeţene de Pensii (CJP) Gorj ca fiind beneficiari de pensii de urmaş, au de acum drepturile suspendate. Motivul este acela că aceştia nu au prezentat la timp, adică până la 30 septembrie, respectiv 15 octombrie, adeverinţele de frecventare a anului şcolar/universitare 2015-2016.

Potrivit conducerii CJP Gorj, un număr de 937 de elevi şi studenţi au prezentat adeverinţe că s-au înscris în anul şcolar/universitar 2015-2016 astfel că vor primi în continuare pensii de urmaş. În cazul elevilor, termenul a expirat la finele lunii septembrie, însă până la 15 octombrie, cei care trebuiau să treacă pragul CJP Gorj au fost studenţii. O bună parte dintre beneficiari au prezentat adeverinţe din care să rezulte că sunt înmatriculaţi la o instituţie de învăţământ pentru noul an şcolar/universitar.
“Dintr-un total de 1.499 de tineri gorjeni pe care îi avem în evidenţele noastre ca fiind beneficiari de pensii de urmaş, au adus adeverinţe de elev, respectiv student, un număr de 937. Restul, cred că le vor aduce în perioada următoare, momentan drepturile fiind suspendate pentru cei care nu au prezentat în termenul prevăzut de lege adeverinţele. În momentul când beneficiarii vor prezenta adeverinţele, vom relua plata drepturilor, adică a pensiilor de urmaş”, a declarat Daniela Negoiţă, director adjunct în cadrul CJP Gorj.
Adeverinţa la care se anexează cuponul de pensie trebuie să cuprindă, obligatoriu, următoarele elemente: denumirea instituţiei de învăţământ, numele şi prenumele beneficiarului, tipul de învăţământ, anul de studiu. Pensia de urmaş se cuvine copiilor şi soţului supravieţuitor, dacă susţinătorul decedat era pensionar sau îndeplinea condiţiile pentru obţinerea unei pensii. Copiii au dreptul la pensie de urmaş până la vârsta de 16 ani, dacă îşi continuă studiile într-o formă de învăţământ organizată potrivit legii, până la terminarea acestora, fără a depăşi vârsta de 26 de ani, pe toată durata invalidităţii de orice grad, dacă aceasta s-a ivit în perioada în care se aflau în una dintre primele două situaţii. În cazul orfanilor de ambii părinţi, cuantumul pensiei de urmaş se stabileşte prin însumarea drepturilor de pensie de urmaş, calculate după fiecare părinte.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here