Pulsul Zilei

Furturile din locuințe, în creștere în Gorj

 | 04 noiembrie 2016, 00:00 | 0 comentarii | 

Numărul furturilor din locuințe a crescut alarmant în județul Gorj, în ultimul an. Potrivit cifrelor oferite de reprezentanții IPJ, acestea au crescut în primele nouă luni din 2016, cu 23, 04%, față de aceeași perioadă a anului trecut. Vestea bună este că Inspectoratul General al Poliţiei Române, prin Institutul de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii, a lansat Campania Naţională de prevenire a furturilor din locuinţe şi societăţi comerciale, denumită „Protejează-ţi locuinţa şi afacerea! Trăieşte în siguranţă!”, care se va derula și în județul Gorj, în perioada octombrie – decembrie 2016.
”Furturile din locuinţe sunt mai frecvente în mediul urban (54% în mediul urban, 46% în mediul rural) și reprezintă aproximativ 15% din totalul furturilor sesizate. Ponderea acestui tip de infracţiune în totalul furturilor este superioară în mediul rural, 22% faţă de 12% în mediul urban. 43,3% din infracţiunile de furt din locuinţe, sesizate în primele 6 luni 2016, sunt comise prin efracţie”, susține Andrei Lazăr, purtătorul de cuvânt al IPJ Gorj.
Referitor la măsurile pe care românii le folosesc pentru a-şi proteja locuinţa împotriva furturilor, datele statistice din ancheta siguranţei publice arată că 42,8 % dintre ei au un câine de pază, 34,3 % au ușă metalică, 34,2% folosesc încuietori speciale la uși , 6,6% au grilaje la ferestre și doar 3,5% și-au montat un sistem de alarmă. 0,1 % au o armă de foc pentru autoapărare, iar 0,5% au paznic.
Conform unor studii realizate de companiile de securitate, mai puţin de 5% dintre casele particulare din România sunt prevăzute cu sisteme de alarmă. Majoritatea furturilor din societățile comerciale sunt sesizate în mediul urban, 88%, iar 12% în mediul rural. ”Efracţia, ca modalitate de furt din societățile comerciale, este mult mai întâlnită în mediul rural, 37 % dintre furturile din SC din mediul rural sunt operate prin efracţie faţă de 15% dintre cele sesizate în mediul urban. Campania vizează prezentarea utilităţii sistemelor tehnice complexe de protejare a locuinţelor şi sediilor/punctelor de lucru ale societăţilor comerciale, ca modalităţi eficiente de prevenire a furturilor, dar şi promovarea măsurilor elementare de autoprotecţie. Campania va fi orientată către două grupuri ţintă – primul este constituit din posesorii de locuinţe în mediul urban, dar şi case de vacanţă în mediul rural, iar cel de-al doilea este reprezentat de administratorii de societăţi comerciale”, au precizat reprezentanții Poliției Române.
Loredana Fîciu

Semnatura eletronica CertDigital
Loading...
Articole asemanatoareLasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ECO JURNAL