Învăţământul preuniversitar particular acreditat va beneficia de aceeaşi finanţare de bază ca și cel de stat

533

În ultima ședință de Guvern a fost adoptată o Hotărâre potrivit căreia unităţile de învăţământ preuniversitar particular şi confesional acreditat vor primi finanţare de bază de la bugetul de stat, prin bugetele locale, la un nivel similar celei acordate pentru învăţământul preuniversitar de stat.

Finanţarea de bază în limitele costului standard per elev/preşcolar va fi asigurată de la bugetul de stat, din sumele defalcate din TVA prin bugetele locale, pentru toţi preşcolarii şi elevii din învăţământul general obligatoriu particular şi confesional acreditat, precum şi pentru cei din învăţământul profesional şi liceal acreditat, particular şi confesional. ”Costurile standard per elev/preşcolar alocate învăţământului preuniversitar particular şi confesional acreditat sunt similare celor aprobate pentru învăţământul preuniversitar de stat. Costul standard per elev/preşcolar se determină pentru fiecare nivel de învăţământ, filieră, profil, specializare/domeniu, în funcţie de mărimea şi tipul unităţilor de învăţământ, mediul urban/rural şi coeficienţii de temperatură din zone geografice”, se arată într-un comunicat al Ministerului Educației Naționale și Cercetării Științifice. Potrivit aceleiași surse, pe baza costului standard per elev/preşcolar se alocă finanțarea cheltuielilor cu salariile, sporurile, indemnizaţiile şi alte drepturi salariale în bani, stabilite prin lege, precum şi a contribuţiilor aferente acestora pentru unităţile de învăţământ, precum și finanţarea cheltuielilor cu pregătirea profesională, a cheltuielilor cu evaluarea periodică a elevilor, precum şi a celor pentru bunuri şi servicii. În prima categorie nu sunt incluse cheltuielile pentru alocaţii pentru transportul la şi de la locul de muncă, precum şi cheltuielile salariale în natură. Cheltuielile cu pregătirea profesională includ şi cheltuielile legate de formarea continuă şi evaluarea personalului din unităţile de învăţământ preuniversitar particular şi confesional acreditat. ”Coeficienţii de diferenţiere sunt stabiliţi în funcţie de tipul unităţii de învăţământ (grădiniţă, şcoala gimnazială, liceu teoretic, şcoală profesională, colegiu), numărul de elevi înscrişi, zone de temperatură (sunt şase zone de temperatură identificate), precum şi mediul urban/rural”, se mai arată în comunicatul MENCȘ.

Datele despre unitățile de învățământ, transmise până la 20 noiembrie
Unităţile de învăţământ vor transmite până la 20 noiembrie a fiecărui an calendaristic unităţilor administrativ-teritoriale în raza cărora îşi au sediul şi inspectoratelor şcolare numărul de elevi/preşcolari pe nivel de învăţământ, filieră, profil, specializare/domeniu. Datele vor fi transmise administraţiilor judeţene a Finanţelor Publice, respective a municipiului Bucureşti, în vederea repartizării sumelor defalcate din TVA. Unităţile de învăţământ particular şi confesional acreditat care beneficiază de finanţare de bază au obligaţia să facă publice informaţii cu privire la sumele primate, numărul de elevi/preşcolari şi forma de studiu pentru învăţământul acreditat, modul de utilizare a sumelor defalcate din TVA primat de la bugetul local. Începând cu anul 2016 statul asigură finanţarea de bază a unităţilor de învăţământ preuniversitar obligatoriu particular şi confesional acreditat, de la bugetul de stat, din sume defalcate din TVA, prin bugetele locale, potrivit prevederilor Legii Educaţiei Naţionale şi legislaţiei privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.
R.L.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here