Oaspeţi din SUA în Gorj

529

O delegaţie formată din elevi, profesori şi artişti americani a sosit zilele trecute în Gorj, ca oaspeţi ai Muzeului Judeţean Gorj în cadrul unui proiect derulat de instituţia de cultură din judeţul nostru în colaborare cu un muzeu din Statele Unite ale Americii.

foto 009Proiectul „Note comune – Conectarea tradiţiilor populare cu ajutorul tehnologiei moderne” este rezultatul unei colaborări, începută în 2013, între Clay Center din Virginia de Vest (SUA) şi Muzeul Judeţean Gorj ”Alexandru Ştefulescu”. „<<Note comune>> este un proiect educaţional în care elevi americani şi români, sub îndrumarea şi coordonarea celor două muzee, vor cerceta rădăcinile muzicii populare tradiţionale, însuşindu-şi rolurile de ziarişti, editori, regizori, prin crearea de povestiri digitale şi mix-uri muzicale. Proiectul este îmbogăţit prin concerte de muzică populară, ore deschise pentru elevi şi cursuri de pregătire profesională pentru profesori. <<Note comune>> este o colaborare generată de iubirea pentru valorile şi tradiţiile populare, reflectate în muzică – un limbaj universal ce înalţă şi impresionează”, a spus Dumitru Hortopan, directorul Muzeului Judeţean Gorj. În proiect sunt prevăzute şi două schimburi culturale. Un prim astfel de schimb a avut loc în toamna anului trecut, când o delegaţie formată din elevi, profesori şi artişti români au mers în Statele Unite ale Americii.

foto 060 Acum a venit rândul unei delegaţii din SUA să întoarcă vizita gorjenilor. Deplsarea americanilor în Gorj a debutat, vineri, cu o întâlnire a acestora cu reprezentanţii autorităţilor locale, respectiv Sorin Arjoca, subprefectul judeţului Gorj, Ciprian Florescu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Gorj şi Iulia Vână, viceprimarul municipiului Târgu-Jiu. „De foarte multă vreme îmi doresc să particip la un eveniment în care să văd unul lângă altul drapelul românesc şi cel american. E o plăcere şi o onoare pentru noi să vă avem oaspeţi în decursul acestei perioade şi vreau îi felicit pe cei care s-au implicat în acest proiect pentru că, pe de o parte, aflăm multe elemente despre cultura americană, despre muzica americană, dar în aceeaşi măsură aveţi dumneavoastră posibilitatea să aflaţi lucruri frumoase, lucruri importante despre cultura şi tradiţiile româneşti”, le-a spus Ciprian Florescu oaspeţilor din SUA. La rândul lor, oaspeţii Muzeului Judeţean Gorj s-au arătat încântaţi să se afle în România şi dornici să afle cât mai multe lucruri despre tradiţiile şi obiceiurile noastre. „Vă mulţumesc pentru primirea prietenoasă. Aşteptăm cu nerăbdare să ne facem mulţi prieteni noi şi să învăţăm multe lucruri noi aici, în România”, a spus Lewis Ferguson, coordonatorul delegaţiei americane.

foto 069Concert şi vizite prin judeţ
Delegaţia americană va rămâne în România două săptămâni, timp în care vor participa la diverse activităţi prevăzute în proiect. „În timpul celor două săptămâni în care oaspeţii americani ne onorează cu prezenţa vor avea loc o serie de activităţi de completare a primului schimb cultural din octombrie 2014, cel mai important fiind concertul public de pe 9 aprilie, de la mall. Prin programul creat pentru vizita prietenilor noştri americani, Muzeul Judeţean Gorj a încercat să surprindă atracţiile culturale şi naturale ale judeţului şi României, printre care menţionăm: turul operelor marelui sculptor Constantin Brâncuşi, excursii la Muzeul Arhitecturii Populare de la Curtişoara şi un tur al mănăstirilor din judeţul Gorj”, a precizat Alina Tiţa, managerul de proiect. Astăzi, începând cu ora 12:00, elevii Liceului de Arte „Constantin Brăiloiu” din municipiu vor susţine un spectacol în cinstea delegaţiei americane.
Spectacolul se va desfăşura la Liceul de Arte şi va fi urmat de ateliere de creaţie în care vor fi implicaţi atât elevii din delegaţia americană, cât şi elevii târgujieni.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here