Peste 180 de clase pregătitoare, în Gorj

697

Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Gorj a publicat planul de şcolarizare pentru clasa pregătitoare în anul şcolar 2015 – 2016. Potrivit acestuia, la nivelul judeţului nostru ar urma să fie înfiinţate circa 182 de clase pregătitoare, în care vor învăţa peste 3.700 de elevi.

Procedurile de înscriere a copiilor în clasa pregătitoare au intrat în linie dreapta. Pe site-ul Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj pot fi consultate planul de şcolarizare şi arondarea străzilor la unităţile de învăţământ. La nivelul judeţului nostru, a fost aprobată înfiinţarea unui număr total de 182,18 de clase pregătitoare, cu o capacitate de 3.722 locuri. Dintre cele 182 de clase, şapte vor funcţiona în regim cu predare simultană. Acestea vor fi organizate în 19 unităţi de învăţământ din următoarele localităţi: Arcani, Brătuia, Costeşti, Câmpofeni, Dăneşti, Glodeni, Groşerea, Ilieşti, Mierea, Măiag, Picu, Slăvuţa, Sterpoaia, Stroieşti, Urda de Jos, Văcarea, Văluţa. Cele şapte clase vor avea o capacitate de 147 de locuri.

O mie de locuri în şcolile din Târgu-Jiu
La nivelul municipiului Târgu-Jiu, pentru anul şcolar 2015 – 2016 a fost aprobată înfiinţarea a 40 de clase pregătitoare cu o capacitate totală de o mie de locuri în 14 unităţi de învăţământ: Colegiul Auto „Traian Vuia”/Şcoala Gimnazială Nr. 7 (o clasă, 25 de locuri), Colegiul Naţional „Spiru Haret” (două clase, 50 de locuri), Colegiul Naţional „Tudor Vladimirescu (trei clase, 75 de locuri), Liceul cu Program Sportiv (două clase, 50 de locuri), Liceul de Arte „Constantin Brăiloiu” (o clasă, 25 de locuri), Liceul Teologic (două clase, 50 de locuri), Şcoala Gimnazială „Alexandru Ştefulescu” (cinci clase, 125 de locuri), Şcoala Gimnazială „Constantin Săvoiu” (cinci clase, 125 de locuri), Şcoala Gimnazială „Constantin Brâncuşi” (trei clase, 75 de locuri), Şcoala Gimnazială „Ecaterina Teodoroiu” (trei clase, 75 de locuri), Şcoala Gimnazială „Gheorghe Tătărăscu” (patru clase, 100 de locuri), Şcoala Gimnazială „Pompiliu Marcea” (trei clase, 75 de locuri), Şcoala Gimnazială „Sfântul Nicolae” (patru clase, 100 de locuri) şi Şcoala Gimnazială „Voievod Litovoi” (două clase, 50 de locuri).

Prima etapă de înscriere în clasa pregătitoare începe luni
Potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, prima etapă de înscriere în clasele pregătitoare va începe în data de 23 februarie şi se va încheia pe 21 martie, iar cea de a doua va începe în 24 martie şi se va încheia pe 10 aprilie, când vor fi afişate la fiecare unitate de învăţământ listele finale ale copiilor înscrişi în clasa pregătitoare. Intervalul 14 – 17 aprilie este rezervat centralizării şi soluţionării de către inspectoratul şcolar a cererilor părinţilor copiilor care nu au fost încă înscrişi la vreo unitate de învăţământ. Părinţii îşi vor putea înscrie copiii la sediile unităţilor de învăţământ de luni până vineri, între orele 08:00 – 20:00, iar sâmbăta, între orele 09:00 – 13:00. Admiterea se realizează şi anul acesta pe baza domiciliului, astfel încât elevii pot opta în primul rând pentru şcoala de circumscripţie şi abia apoi, în limita locurilor rămase vacante, pot alege o altă şcoală. Potrivit metodologiei de înscriere în învăţământul primar, părinţii ai căror copii împlinesc vârsta de 6 ani până la data de 31 august 2015 inclusiv au obligaţia de a-i înscrie în clasa pregătitoare. Prin excepție, părinții ai căror copii nu au fost înscriși în învăţământul primar în anul școlar 2014-2015 și care împlinesc vârsta de 7 ani până la data de 31 august 2015 inclusiv, îi pot înscrie, la cerere, în clasa I. Părinții ai căror copii împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2015 inclusiv pot să-și înscrie copiii în învățământul primar în clasa pregătitoare, dacă dezvoltarea lor psihosomatică este corespunzătoare. Părinții copiilor care împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2015 inclusiv, care nu optează pentru înscrierea copiilor în clasa pregătitoare în anul școlar 2015-2016, sau ai celor pentru care evaluarea arată că dezvoltarea psihosomatică nu poate asigura parcurgerea cu succes a clasei pregătitoare își vor înscrie copiii la grădiniță, în grupa mare. Evaluarea psihosomatică a copiilor se va realiza în perioada 17 februarie – 11 martie. La nivelul judeţului Gorj evaluarea psihosomatică a copiilor se va face în 16 centre. Şase dintre acestea sunt situate în Târgu-Jiu iar celelalte în unităţi de învăţământ din: Târgu-Cărbuneşti, Bustuchin, Ţicleni, Novaci, Bumbeşti-Jiu, Rovinari, Turceni, Mătăsari, Motru şi Tismana.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here