Peste 350 de locuri neocupate în şcolile profesionale din Gorj

664

Absolvenţii de gimnaziu şi cei care au terminat deja clasa a IX-a de liceu şi doresc să înveţe o meserie mai au la dispoziţie 353 de locuri în şcolile profesionale din Gorj, rămase neocupate după primele două etape de înscriere.

În anul şcolar 2014-2015, învăţământul profesional se organizează sub două forme: învăţământ profesional de 2 ani şi învăţământ profesional de 3 ani. Învăţământul profesional cu durata de doi ani se adresează elevilor care sunt înscrişi în clasa a IX-a a liceului, indiferent de filieră, profil sau domeniu de pregătire. Pot accede, de asemenea, elevii care au promovat cel puţin clasa a IX-a de liceu, dar care şi-au abandonat ulterior studiile, precum şi elevi din seriile anterioare care au finalizat şcoala de arte şi meserii. În ceea ce priveşte învăţământul profesional cu durata de trei ani, acesta se adresează absolvenţilor clasei a VIII-a, atât din seria curentă, cât şi seriile anterioare anului şcolar 2013 – 2014, şi elevilor din învăţământul special care finalizează învăţământul secundar inferior, cu respectarea reglementărilor în vigoare. Primele două etape de înscriere în învăţământul profesional s-au încheiat deja în Gorj, fără a fi ocupate toate locurile disponibile.

83 de locuri libere pentru absolvenţii claselor a IX-a
Elevii gorjeni care au absolvit clasa a IX-a mai au la dispoziţie 83 de locuri libere în şcolile profesionale din judeţ: 9 la Colegiul Auto „Traian Vuia” Târgu-Jiu (calificarea mecanic auto), 1 la Colegiul „Gheorghe Tătărescu” Rovinari (calificarea electromecanic utilaje şi instalaţii industriale), 28 la Liceul Tehnologic Bustuchin (calificarea electromecanic utilaje şi instalaţii industriale), 17 la Colegiul „Mihai Viteazu” Bumbeşti-Jiu (calificarea tinichigiu vopsitor auto) şi 28 la Colegiul Tehnic Motru (18 la calificarea brutar – patiser – preparator produse făinoase, iar 10 la calificarea mecanic auto). Până în prezent, 85 de elevi din Gorj au optat pentru învăţământul profesional cu durata de doi ani. Cea de-a treia etapă de înscriere la această formă de învăţământ se desfăşoară în perioada 27 – 31 august 2014.

270 de locuri pentru absolvenţii de gimnaziu
Nici absolvenţii de gimnaziu nu duc lipsă de locuri libere în şcolile profesionale din judeţ. Mai exact, din totalul de 575 de locuri puse la dispoziţia acestora, după primele două etape de înscriere au fost ocupate doar 304 dintre acestea. Unităţile de învăţământ care mai au locuri libere sunt: Liceul Tehnologic Baia de Fier (8 locuri la calificarea tinichiu vopsitor auto), Liceul Tehnologic Bîrseşti (28 de locuri la calificarea lucrător în agroturism), Colegiul Tehnic „Ion Mincu” (23 de locuri la calificarea instalator instalaţii tehnico – sanitare şi de gaze), Colegiul Tehnic Mătăsari (16 locuri la calificarea electronist aparate şi echipamente), Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuşi” Peştişani (25 de locuri la calificarea mecanic auto), Colegiul „Mihai Viteazu” Bumbeşti-Jiu (2 locuri la calificarea tinichigiu vopsitor auto), Liceul Tehnologic Tismana (14 locuri la calificarea mecanic auto), Liceul Tehnologic Roşia de Amaradia (28 de locuri la calificarea lăcătuş mecanic prestări servicii), Liceul Tehnologic Bustuchin (5 locuri la calificarea electromecanic utilaje şi instalaţii industriale), Colegiul Tehnic Motru (11 locuri la calificarea sudor), Liceul Tehnologic Roşia Jiu (9 locuri la calificarea comerciant vânzător), Liceul Tehnologic Turceni (7 locuri la calificarea lăcătuş construcţii metalice şi utilaj tehnologic), Liceul Tehnologic Ţicleni (19 locuri la calificarea operator la extracţia, tratarea, transportul şi distribuţia gazelor), Colegiul Tehnic Nr. 2 Târgu-Jiu (25 de locuri la calificarea strungar), Colegiul „Gheorghe Tătărescu” Rovinari (3 locuri la calificarea mecanic utilaje şi instalaţii în industrie), Liceul Tehnologic Stoina (18 locuri la calificarea mecanic utilaje şi instalaţii în industrie), Liceul Tehnologic Albeni (25 de locuri la calificarea ospătar (chelner) vânzător în unităţi de alimentaţie) şi Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă (4 locuri la calificarea bucătar). Cea de-a treia etapă de înscriere în învăţământul profesional cu durata de trei ani se desfăşoară în perioada 25 august – 9 septembrie 2014. Elevii de la şcolile profesionale vor face practică la angajatori şi beneficiază, pe durata anului şcolar, de o bursă lunară de 200 de lei.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here