Peste 400 de elevi gorjeni au optat pentru şcolile profesionale

544

Peste 400 de elevi din judeţul Gorj au ales să înveţe, începând din acest an şcolar, o meserie. Chiar şi aşa, numărul locurilor rămase neocupate în şcolile profesionale din judeţ este destul de mare, existând şi unităţi de învăţământ în care nu s-a ocupat niciunul dintre locurile puse la dispoziţia candidaţilor. La nivelul judeţului nostru, cele mai căutate calificări par să fi fost cea de mecanic auto, cea de electromecanic utilaje şi instalaţii industriale şi cea de tinichigiu vopsitor auto.

Pentru anul şcolar 2014 – 2015, 438 de elevi din judeţul Gorj s-au înscris în învăţământul profesional, în cadrul celor trei etape de înscriere desfăşurate în perioada mai – septembrie 2014. Majoritatea dintre aceştia au optat pentru învăţământul profesional cu durata de trei ani, după finalizarea clasei a VIII-a. Este vorba de 369 de elevi care, începând din această toamnă, vor învăţa meserii precum cea de tinichigiu vopsitor auto, sudor, operator cazane, turbine cu aburi, instalaţii auxiliare şi de termoficare, electronist aparate şi echipamente, lăcătuş mecanic prestări servicii, comerciant-vânzător, mecanic utilaje şi instalaţii în industrie sau bucătar. Au existat unităţi de învăţământ unde numărul candidaţilor înscrişi după cele trei etape de înscrise l-a depăşit cu mult pe cel al locurilor puse la dispoziţia acestora.  Este şi cazul Colegiului „Mihai Viteazu” din Bumbeşti-Jiu, unde pe cele 28 de locuri disponibile pentru calificarea tinichigiu vopsitor auto s-au înscris 40 de candidaţi. Tot 40 de candidaţi s-au înscris şi pe cele 28 de locuri puse la dispoziţie celor care doreau să înveţe meseria de mecanic auto la Colegiul Auto „Traian Vuia” din Târgu-Jiu. De asemenea, la Liceul Energetic Târgu-Jiu, pe cele 14 locuri disponibile la calificarea operator cazane, turbine cu aburi, instalaţii auxiliare şi de termoficare s-au înscris 17 candidaţi. Alte unităţi de învăţământ la care au fost ocupate toate locurile disponibile sunt Colegiul „Gheorghe Tătărescu” Rovinari (calificarea mecanic utilaje şi instalaţii în industrie) şi Colegiul Tehnic „Henri Coandă” Târgu-Jiu (calificările tinichigiu vopsitor auto şi sudor). La polul opus se situează Liceul Tehnologic Bârseşti (calificarea lucrător în agroturism), Colegiul Tehnic „Ion Mincu” Târgu-Jiu (calificarea instalator instalaţii tehnico-sanitare şi de gaze), Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuşi” Peştişani (calificarea mecanic auto), Liceul Tehnologic Roşia de Amaradia (calificarea lăcătuş mecanic prestări servicii), Colegiul Tehnic Nr. 2 Târgu-Jiu (calificarea strungar), Liceul Tehnologic Albeni (calificarea ospătar vânzător în unităţi de alimentaţie), unităţi de învăţământ unde nu s-a ocupat niciunul dintre locurile disponibile.

69 de absolvenţi de clasa a IX-a din Gorj au trecut la profesională
Comparativ cu anul trecut, numărul absolvenţilor de clasa a IX-a care au optat pentru învăţământul profesional cu durata de doi este mai mic. Doar 69 de elevi s-au înscris anul acesta la şcolile profesionale, 99 de locuri rămânând neocupate după cele trei etape de înscriere. Astfel, la Colegiul Auto „Traian Vuia” din Târgu-Jiu, s-au ocupat 22 dintre cele 28 de locuri disponibile la calificarea mecanic auto, la Colegiul „Gheorghe Tătărăscu” din Rovinari, unde erau disponibile 28 de locuri la calificarea electromecanic utilaje şi instalaţii industriale, s-au înscris 17 elevi, iar la Colegiul Tehnic Motru s-au ocupat 9 dintre cele 28 de locuri disponibile la calificarea brutar-patiser-preparator produse făinoase şi 21 dintre cele 28 de locuri disponibile la calificarea mecanic auto. Au existat şi unităţi de învăţământ care au rămas cu locurile neocupate. Este vorba de Liceul Tehnologic Bustuchin, unde nu s-a ocupat niciunul dintre locurile disponibile la calificarea electromecanic utilaje şi instalaţii industriale, şi de Colegiul „Mihai Viteazu” din Bumbeşti-Jiu, unde, de asemenea, nu s-a înscris niciun elev la calificarea tinichigiu vopsitor auto.

Numărul elevilor care au optat pentru şcolile profesionale, de trei ori mai mare decât anul trecut
La nivel naţional, 35.740 elevi s-au înscris în învățământul profesional pentru anul şcolar 2014 – 2015, în cadrul celor trei etape de înscriere. Din totalul acestora, 24.403 elevi au optat pentru învăţământul profesional cu durata de 3 ani, după finalizarea clasei a VIII-a, iar 11.337 elevi, pentru învăţământul profesional cu durata de 2 ani, după finalizarea clasei a IX-a. „Numărul de elevi înscrişi în învăţământul profesional a crescut considerabil pe parcursul ultimilor trei ani. Astfel, dacă pentru anul şcolar 2012 – 2013, cifra era de 11.368, în anul şcolar 2013 – 2014 a început să crească uşor la 12.693, ajungând pentru anul şcolar 2014 – 2015 la 35.740, de aproape trei ori mai mult ca în anul anterior”, se arată într-un comunicat al Ministerului Educaţiei Naţionale. În acelaşi comunicat se precizează că în învăţământul profesional cu durata de 3 ani, cele mai căutate calificări profesionale sunt: mecanic auto, confecţioner produse textile, ospătar (chelner) vânzător în unităţi de alimentaţie, tâmplar universal şi comerciant vânzător. Judeţele cu cel mai mare număr de elevi înscrişi sunt: Iaşi (1.885 elevi), Suceava (1.133 elevi) şi Mureş (1.038 elevi). Calificările profesionale cele mai căutate de elevii care s-au înscris la învăţământul profesional cu durata de 2 ani sunt: mecanic auto, ospătar (chelner), vânzător în unităţi de alimentaţie, confecţioner produse textile şi tâmplar universal. Judeţele cu cel mai mare număr de elevi înscrişi sunt: Iaşi (2.691 elevi), Suceava (1.860 elevi) şi Bacău (1.606 elevi).
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here