Pulsul Zilei

S-a lansat Runda I de granturi din cadrul proiectului ROSE

 | 21 noiembrie 2016, 00:00 | 0 comentarii | 

Zilele trecute a fost lansată Runda I de granturi din cadrul Schemei de Granturi pentru Licee – Proiectul privind Învățământul Secundar (ROSE). Aplicanții eligibili sunt invitați să transmită către facilitatorii desemnați propunerile de proiecte până la data de 19 decembrie 2016. După avizarea de către facilitatori a conformității tehnice și administrative, proiectele vor fi transmise spre evaluare la UMPFE.

Semnatura eletronica CertDigital

Odată cu lansarea Rundei I de granturi a fost publicat și Ghidul Aplicantului, ghid în care liceele eligibile vor putea găsi toate informațiile necesare pentru a putea realiza propunerile de proiecte. Printre acestea se regăsește și calendarul de pregătire, depunere și aprobare a propunerilor de proiecte în cele trei runde din cadrul Schemei de Granturi pentru Licee (SGL). Potrivit acestui calendar, în cazul Rundei 1 de granturi, termenul limită pentru depunerea la facilitatori a propunerilor de proiecte este 19 decembrie 2016, urmând ca până pe 16 ianuarie 2017 propunerile neconforme să fie revizuite și redepuse la facilitatori. Evaluarea propunerilor este programată în perioada ianuarie – februarie 2017, iar semnarea acordurilor de grant în perioada februarie – martie 2017. Mărimea grantului alocat fiecărui liceu participant va varia între 70.000 euro și 155.000 euro, mărimea medie a grantului fiind de 100.000 euro (granturi mai mari acordate liceelor cu nevoi mai mari).

Cinci licee din Gorj, eligibile pentru Runda I
Pentru această primă rundă de granturi sunt eligibile cinci licee din Gorj: Colegiul Tehnic Motru (grant mare), Liceul cu Program Sportiv Târgu-Jiu (grant mediu), Colegiul Economic ”Virgil Madgearu” Târgu-Jiu (grant mediu), Liceul Tehnologic Roșia Jiu, Fărcășești (grant mic) și Liceul Tehnologic Bîrsești (grant mare). Obiectivul proiectului ROSE este acela de a spori șansele elevilor din România de a finaliza cu succes ciclul terțiar de învățământ, având ca țintă creșterea ratei de promovare la bacalaureat cu 10%, de la 49,6% la 59%, și reducerea abandonului în ultimul an de liceu, de la 6,5% la 3,5%. Liceele trebuie să propună activități menite să conducă la realizarea obiectivelor menționate. Cel puțin 50% din costurile alocate vor fi pentru activități de dezvoltare personală și coaching, activități remediale, de consiliere și orientare profesională, de dezvoltarea abilităților socio-emoționale, de educație incluzivă, până la 30% din costuri vor fi alocate pentru activități extracurriculare și de informare, cum ar fi vizite/excursii de documentare, stagii de pregătire, participări la competiții și formarea de rețele interșcolare, iar până la 20% din costuri vor putea fi alocate pentru lucrări civile minore de renovare, amenajare a interioarelor clădirilor școlare (de exemplu: laboratoare), fără impact negativ asupra mediului, și pentru achiziții de bunuri. Granturile se acordă pe o perioadă de 4 ani, liceele având astfel timp suficient pentru implementarea activităților pe durata unui întreg ciclu liceal. Perioada de derulare a activităților proiectului începe la data intrării în vigoare a acordului de grant și se încheie la data închiderii proiectului.

Alte 23 de licee, eligibile pentru următoarele două Runde
Alte 23 de licee din județul Gorj vor putea depune propuneri de proiecte în următoarele două Runde ale proiectului. Acestea sunt: Liceul Tehnologic Bustuchin (runda 2, grant mic), Liceul Tehnologic ”G-ral Constantin Sandru” Bîlta, Runcu (runda 2, grant mic), Colegiul Tehnic ”Ion Mincu” Târgu-Jiu (runda 2, grant mediu), Liceul Energetic Târgu-Jiu (runda 2, grant mare), Liceul Tehnologic Tismana (runda 2, grant mediu), Colegiul Tehnic Mătăsari (runda 2, grant mediu), Colegiul ”Mihai Viteazul” Bumbești-Jiu (runda 2, grant mic), Colegiul Auto ”Traian Vuia” Târgu-Jiu (runda 2, grant mare), Liceul de Arte ”Constantin Brăiloiu” Târgu-Jiu (runda 2, grant mic), Liceul Tehnologic ”Constantin Brâncuși” Peștișani (runda 2, grant mediu), Liceul Teologic Târgu-Jiu (runda 2, grant mic), Liceul Tehnologic Baia de Fier (runda 2, grant mediu), Colegiul Tehnic ”G-ral Gheorghe Magheru” Târgu-Jiu (runda 2, grant mediu), Liceul Tehnologic Stoina (runda 2, grant mediu), Colegiul Tehnic ”Henri Coandă” Târgu-Jiu (runda 2, grant mediu), Colegiul Național ”Tudor Arghezi” Târgu-Cărbunești (runda 2, grant mic), Liceul Tehnologic Țicleni (runda 2, grant mediu), Liceul Tehnologic Turceni (runda 2, grant mare), Liceul Tehnologic Roșia de Amaradia (runda 2, grant mediu), Liceul Tehnologic Bîlteni (runda 2, grant mediu), Liceul Teoretic Novaci (runda 3, grant mediu), Colegiul ”Gheorghe Tătărescu” Rovinari (runda 3, grant mediu) și Colegiul Tehnic Nr. 2 Târgu-Jiu (runda 3, grant mare). Pentru Runda II, propunerile de proiecte vor fi depuse la facilatori până în mai 2017, iar acordurile de grant vor fi semnate în perioada iulie – august 2017. Pentru Runda III, propunerile vor fi depuse până în mai 2018, iar acordurile de grant vor fi semnate în perioada iulie-august 2018. Proiectul ROSE este finanțat printr-un împrumut de 200 milioane euro acordat de Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare, iar perioada de implementare este de 7 ani, începând din 2015 și până în 2022.
Roxana Lupu

Loading...
Articole asemanatoareLasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ECO JURNAL