Salvamontiștii gorjeni au luat măsuri, după tragicul eveniment din Retezat

501

La sfârșitul săptămânii trecute, doi copii au murit, surprinşi de o avalanşă în Masivul Retezat. Pentru a evita o tragedie similară, la nivelul Salvamont Gorj s-au luat măsuri. Astfel, o patrulă de salvamontiști a supravegheat și zona din Nordul stațiunii Rânca pentru a limita accesul către partea înaltă a masivului, acolo unde acumulările de zăpadă erau foarte mari și exista pericolul producerii de avalanșe.

Aproximativ 150-200 de oameni au petrecut weekend-ul pe pârtie. Stratul de zăpadă proaspătă a permis amenajarea pârtiei în condiții foarte bune, zăpada a avut o calitate bună și asta a făcut ca și cei care au mai căzut să nu se accidenteze.

Măsuri de siguranță, în munții Gorjului
Pentru a se evita o tragedie ca și cea din Retezat, o patrulă de salvamontiști a supravegheat și zona din Nordul stațiunii pentru a limita accesul către partea înaltă a masivului, unde acumulările de zăpadă erau foarte mari și exista pericolul producerii de avalanșe. “Salvamont România a emis mai multe avertizării în cursul săptămânii privind posibilitatea producerii de avalanșe, stratul mare de zăpadă căzut, consistența ei și variațiile de temperatură fiind factori favorizanți ai producerii de astfel de evenimente. Ultimul eveniment de acest gen produs în zona montană a județului Gorj a avut loc în iarna anului 2009, când două persoane și-au pierdut viața într-o avalanșă produsă pe versantul sudic la masivului Vâlcan sub vârful Straja. Trebuie menționat că în ultimii 7 ani, în România, nu s-au mai înregistrat accidente cu persoane decedate în avalanșe și că România ocupă locul 9 în lume privind numărul de victime din avalanșe, cu o medie de 2,78 morți/sezon. Statistica a fot efectuată de Comitetul Internațional de Salvare Montană CISA IKAR pe perioada 1983-2015. De asemenea trebuie menționat că în țara noastră, în ultimii 7 ani nu s-au mai înregistrat victime în avalanșe, cei surprinși având sansa să scape. Numai în sezonul 2014-2015, în șase avalanșe au fost surprinși 17 schiori sau alpiniști, între ei, unul era snowboarder și a fost surpins de o avalanșă pe Vârful Păpușa din Nordul stațiunii Rânca”, a explicat Sabin Cornoiu, directorul Salvamont Gorj.
Echipele salvamont, singurele structuri abilitate oficial și care deţin personal pregătit profesional şi atestat pentru a interveni în soluţionarea accidentelor montane, emit periodic avertizări privind producerea de astfel de fenomene, dar aceste avertizări trebuie și respectate de către turiști.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here