Se apropie Festivalul Naţional de Umor „Ion Cănăvoiu”

458

Umoriştii din toată ţara, care doresc să participe la Festivalul Naţional de Umor „Ion Cănăvoiu”, mai au doar câteva zile la dispoziţie pentru a-şi trimite lucrările pe adresa Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) Gorj. Termenul limită este 19 octombrie 2015.

Reamintim că festivalul se adresează umoriştilor, profesionişti sau neprofesionişti, şi se va desfăşura pe următoarele secţiuni: concurs pentru cea mai bună carte de umor a anului, epigramă, fabulă, proză umoristică scurtă, parodie/poezie satirică şi caricatură/fotografie umoristică. La prima secţiune participă volumele de umor (epigramă, fabulă, proză scurtă/poezie umoristică…) tipărite în perioada octombrie 2014 – octombrie 2015. La secţiunea „epigramă” se concurează cu zece creaţii, câte două pe temele “Toţi se plâng de bani,/dar de minte nimeni” (proverb latin) şi “Puterea obişnuinţei” (din I. Cănăvoiu, vol. „Uneltele”), iar celelalte pe teme libere. Pentru secţiunile „fabulă” şi „proză scurtă” se vor trimite câte trei creaţii, iar pentru secţiunea „parodie/poezie umoristică” câte cinci creaţii. Pentru ultima secţiune a festivalului se vor trimite minimum cinci caricaturi/fotografii, de format A4 în passepartou, pe teme libere. Pentru concursul de parodie este obligatorie anexarea operei/lucrării după care s-a realizat parodia. Nu se impune limită de vârstă pentru participare. Autorii interesaţi de concurs îşi vor trimite lucrările (la secţiunile II, III, IV şi V) în două exemplare, pe adresa: Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj, str. Calea Eroilor 15, Târgu-Jiu, cod 210135, Gorj, până la data de 19 octombrie 2015 (data poştei).

Peste 80 de lucrări au ajuns deja la CJCPCT Gorj
Până la data de 13 octombrie, la sediul CJCPCT ajunseseră deja peste 80 de lucrări. „Până la ora actuală, avem 80 de lucrări de creaţie literară umoristică şi cinci lucrări de caricatură, dar, ca în fiecare an, ne aşteptăm ca în final să avem peste 100 de lucrări înscrise”, a declarat Ion Cepoi, directorul CJCPCT Gorj. Un juriu local va selecta lucrările pentru fiecare secţiune şi vor fi propuse spre ierarhizare juriului naţional al Festivalului, care include personalităţi ale umorului românesc pentru fiecare din cele patru secţiuni. În cadrul acestei ediţii a festivalului vor fi acordate două premii pentru “Cea mai bună carte de umor a anului” (pentru volum de epigramă – un premiu în valoare de 800 de lei şi separat un premiu pentru volum de fabulă/proză scurtă/poezie umoristică, în valoare de 800 de lei). La secţiunile „epigramă” şi „fabulă” vor fi acordate două premii I, în valoare de 600 de lei fiecare, două premii II, în valoare de 480 de lei fiecare, şi două premii III, în valoare de 320 de lei fiecare. La secţiunile „proză scurtă” şi „parodie/poezie umoristică” va fi acordat câte un singur premiu, în valoare de 500 de lei. La secţiunea „caricatură” vor fi acordate trei premii în valoare de 400 de lei, 240 de lei şi respectiv 160 (I, II, III). Vor mai fi acordate, de asemenea, Premiul anual pentru literatură “Ion Cănăvoiu”, în valoare de 800 de lei, ce va reveni unui scriitor gorjean, pentru volumul anului, şi şase premii speciale, în valoare de 600 de lei fiecare, pentru caricaturiştii invitaţi de organizatori la Salonul de caricatură, ce se va desfăşura în cadrul festivalului. Vor mai fi acordate şi şase premii de excelenţă, în valoare de 600 de lei fiecare, ce vor reveni unor promotori şi creatori de umor. Festivitatea de premiere se va desfăşura în cursul zilei de 25 octombrie.

Noutăţi
Ediţia din acest an a festivalului vine şi cu câteva noutăţi, în sensul că, pe lângă Salonul Internaţional de Caricatură, vor mai fi vernisate şi alte două expoziţii de caricatură. „Ca noutăţi, anul acesta, în cadrul festivalului vor fi organizate trei expoziţii de caricatură, una aparţinând artistului Aurelian Şuţă (ŞAI), una semnată de doi caricaturişti bulgari de la Muzeul Mondial al Umorului din Gabrovo şi Salonul Internaţional de Caricatură, la care şi-au anunţat până acum participarea opt caricaturişti din Europa. Va fi lansat şi catalogul expoziţiei. De asemenea, vom mai avea lansări de cărţi şi reviste de umor”, a precizat directorul CJCPCT Gorj.

Organizatori
Festivalul Naţional de Umor „Ion Cănăvoiu” este organizat de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, în parteneriat cu Biblioteca Judeţeană “Christian Tell”, Şcoala Populară de Artă, Asociaţia Epigramiştilor din România, Asociaţia Naţională a Caricaturiştilor, Grupul de publicaţii “Flacăra”, Liga Culturală “Fiii Gorjului”, Consiliul local şi Primăria Runcu, Muzeul Judeţean Gorj şi Societatea Umoriştilor Gorjeni.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here