Se fac înscrieri pentru concursul ”Sfântul Ioan Gură de Aur”

421

Elevii de liceu din Oltenia și din alte județe din România sunt așteptați să se înscrie la cea de-a XII-a ediție a Concursului interjudețean Oratoric ”Sfântul Ioan Gură de Aur”, organizat de Fundația Cuvântul care Zidește.

Concursul “Sfântul Ioan Gură de Aur” este o competiție intejudeţeană de oratorie ce are drept scop să dea posibilitatea adolescenţilor să înveţe şi să vorbească despre credinţa, religia şi moştenirea lor creştină. Competiția se desfășoară pe două secțiuni, una destinată elevilor din clasele a IX-a și X-a, iar cealaltă celor din clasele a XI-a și a XII-a. Prima se numește ”Juniori”, iar cea de-a doua ”Seniori”. Participanții trebuie să fie elevi de liceu din Oltenia şi din alte judeţe din România care doresc să participe la un astfel de eveniment. Înscrierile pentru Concursul interjudeţean Oratoric “Sfântul Ioan Gură de Aur”, ediţia a XII-a, se fac până la data de 13 mai 2016. Anul acesta, temele discursurilor sunt următoarele: Secţiunea Juniori (elevi din clasele a IX-a şi a X-a) – tema: “Pledoarie pentru ora de religie” și Secţiunea Seniori (elevi din clasele a XI-a şi a XII-a) – tema: “Pilda – cale spre cunoaştere”.

Se acceptă doar discursuri originale
Potrivit regulamentului de desfășurare a competiției, discursul trebuie să fie original, citatele trebuie să fie folosite cu efect, argumentativ şi sursele trebuie indicate. De asemenea, nu pot fi folosite materiale audio-vizuale (prezentări pe slide-uri, grafice, etc). Discursul trebuie susţinut în principal de la tribună. Conţinutul şi modul de susţinere al discursului nu trebuie să fie dramatice. Un preot sau un profesor poate fi îndrumător în pregătirea şi susţinerea discursului, dar oratorul trebuie să folosească propriul stil de a scrie şi a vorbi. La susţinerea discursului, oratorul are voie să aibă manuscrisul în faţă. Este însă recomandat să nu citească, ci să îl ştie suficient de bine astfel încât să se poată adresa audienţei. Pot participa mai mulţi oratori de la aceeaşi unitate de învăţământ. La secțiunea Juniori, concurenții vor avea la dispoziție minim 3-4 minute, iar la secțiune Seniori, 4-5 minute. Discursurile, prezentate în concurs, vor fi evaluate de un juriu format din cel puțin 3 membri (profesori de limba română din licee şi colegii, jurişti, avocaţi, profesori universitari de specialitate, preoţi, studenţi la teologie, drept sau alte specialităţi de referinţă, precum şi alte persoane care au susţinut discursuri publice, dezbateri sau pledoarii). Juriul va desemna câștigătorii ținând cont de următoarele criterii de evaluare: încadrarea în tema concursului, creativitate și originalitate, organizarea discursului şi argumentare și greşeli gramaticale şi de grafie în conţinutul discursului. Se vor acorda premiile I, II, și III pentru fiecare secțiune. Prin acest concurs, organizatorii și-au propus ca obiective: încurajarea cât mai multor tineri să participe, atât a celor cu experienţă oratorică, cât şi a celor care nu au o astfel de experienţă; realizarea unor schimburi de experiență între tinerii oratori; promovarea valențelor educative ale religiei ortodoxe; creşterea gradului de implicare a tinerilor în activităţi culturale şi de dezvoltare personală.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here