Siguranța Medicală şi Managementul Riscului în Îngrijirea Pacienţilor

861

În acest an, al 4-lea Congres Mondial de Medicină Preventivă şi Securitate Clinică Medicală, a avut loc la Viena, Austria, http://www.iarmm.org/4WCCS/ cu tema „Managementul Clinic de Supraveghere a Sănătăţii în Situaţii de Risc”, 28 (luni) – 30 (Miercuri) Septembrie 2015, la Palatul Schonbrunn, Apothekertrakt Hole, găzduit de Asociația Internațională de Management al Riscului în Medicină (IARMM).
Organizatorii majori ai Congresului au fost Prof. Ryoji Sakai, Preşedintele IARMM, (Dr. med. Hon. Prof. SU, fostul TWU Profs., EPFL, USM, etc.), Japonia și Co-președintele, Prof. Dr. Med. Ruprecht-Karls, Universitatea Heidelberg, Germania.
În Comitetul Internaţional de Organizare, printre membrii, Donald Berwick ( Prof. Emerit, MD, Universitatea Harvard, Fondatorul Institutului de Sănătate, Îmbunătăţirea Medicală, Boston, SUA), Allen J Vaida, (Dr. Executiv, Vice Preşedinte, Institutul de Siguranță a Practicii Medicale, SUA, Aidan Halligan Prof. MD, Colegiul Imperial din Londra, Brighton și Sussex , Marea Britanie, a fost și Aurelian Udriștoiu (Dr. Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu, România).
Acest Congres a fost organizat de către IARMM în scopul de a îmbunătăți și de a promova știința și tehnologia în gestionarea riscurilor și a managementului de îngrijire a bolnavilor din unităţile sanitare. Congresul a acoperit o gamă largă de subiecte, cum ar fi siguranța medicală a pacienților, siguranța medicaţiei administrate într-un spital, prevenirea izbucnirii focarelor de boli infecţioase în unităţile medicale cu paturi, precum şi alte subiecte conexe.
Ca în fiecare an, congresul a înregistrat numeroşi participanţi din 51 de țări de pe cele cinci continente. Din România, la acest Congres a participat Dr. Aurelian Udriştoiu, cu o lucrare specifică de cercetare „ Mecanismele Moleculare de Reconstrucție Osoasă în Noua Tehnologie a Implantului Dentar”, Autori, Aurelian Udriştoiu, Stăniloiu Mihail, Manole Cojocaru, Spitalul Județean de Urgenţă Târgu Jiu şi Universitatea UCB, ,,Universitatea Titu Maiorescu, Facultatea de Medicină, Departamentul de Fiziologie, București.
În această lucrare a fost investigat rolul potențial al factorilor plasmatici în remodelarea celulelor osoase, (osteoblaste și osteoclaste), într-o nouă tehnică de implant dentar. Sângele periferic (PB) în starea de echilibru a fost colectat la pacienţii potenţiali sănătoşi, care au urmat o nouă tehnică de implant dentar, după recomandările medicale ale departamentelor de Biologie Celulară şi Neuroştiinţe din diferite țări.
Un total de 10 pacienți (8 bărbaţi şi 2 femei) între 50 și 65 de ani (vârsta medie 57,5 ani) au fost informaţi corespunzător și după aceea le-a fost recoltată o cantitate mică de sânge. Plasma livrată în vacuette uscate de biochimie, a fost ţinută timp de 30 minute, într-un termostat la 37 grade C , pentru a obține fibrină auto-omoloagă pentru a fi utilizată ca sigiliu la locul alveolar după extracție. Pacienții, după 24 de săptămâni de la extracție cu sigilarea alveolă, au făcut scanare CT pentru evaluarea densităţii osoase regenerată și în toate cazurile, retracţia gingivală, împreună cu resorbție osoasă a osului maxilar au fost împiedicate.
Concluzie. Aceste rezultate oferă dovezi puternice pentru un mecanism fiziologic secvențial prin care mecanismele moleculare ale factorilor plasmatici ca Factorul de Creştere Beta, (TGF-beta), au contribuit la reînnoirea mai rapidă a osului dentar.
Pe parcursul Congresului cercetători din diferite țări au arătat importanța informaticii în supravegherea pacientului din compartimente speciale de securitate și sănătate care sunt considerate tehnici noi în domeniul îngrijirii sănătăţii bolnavilor în toate țările dezvoltate.
Riscul medical nu este un concept simplu. În managementul calității al sistemelor, „riscul este definit ca” efectul de incertitudine. „Termenul” Incertitudine este clarificat ca o lipsă de informație sau cunoștință despre un eveniment care poate fi exprimată în termeni de probabilitatea de apariție şi descrie în continuare un risc ca o „deviere de la așteptat”, fie ea pozitivă sau negativă.
Riscul poate fi descris ca produs al probabilității de deteriorare {Pd}, și gradul de deteriorare. (Ad). Când combinăm aceste 2 dimensiuni în tabelul de risc, 2 x2, se va ajunge la o situație de mare risc atunci când ambele Pd (de multe ori se întâmplă) și Ad sunt ridicate (pierderi de vieți omenești).
O situație de risc scăzut va avea ca rezultat, atunci când Pd este mare, dar Ad este scăzut. În primul rând, siguranța clinică reflectă percepția de risc. În al doilea rând, consecințele de gestionare a riscurilor vor depinde de percepția individuală, [Prof. Porzsold F, Germania).
În fiecare spital din țările dezvoltate occidentale, este pus în aplicare un compartiment de vigilență medicală și monitorizare a alertelor clinice, de la releele infromaticce din secțiile medicale, în special din ATI.
În acest departament funcționează permanent, non-stop o echipă formată din asistente medicale, informaticieni, economiști care calculează pierderile financiare al deteriorării clinice ale bolnavului și care primește semnale de alertă de la personalul medical, cu parametrii clinici de alertă ca, dintr-o dată hipertensiunea sau hipotensiune arterială crescută sau scăzută brusc, sau la fel, scăderea sau creșterea brusca a parametriilor sângelui, hemoglobină, glucoză, pierderea de sânge, etc.. Fiecare departament medical al spitalului își stabilește parametrii de alertă, pentru fiecare boală specifică. Aceste aspecte sunt transmise echipei de siguranță care anunță rapid medicii de strictă specialitate, pentru a ajunge rapid la cazul semnalat, pentru a rezolva problema medicală, foarte repede, în specialitatea respectivă, alături de doctorii de gardă din secția medicală, respectivă.
Participarea la acest proces a asistentelor medicale aflate în îngrijirea bolnavului, este esențială pentru siguranța pacienților, asigurând comunicarea între pacienți și membrii echipei de asistență medicală, în cazul urgenței ivite pe neașteptat.
Infecțiile nosocomiale, spitalicești, (INS) reprezintă un risc frecvent pentru pacienții internați, în orice secție medicală, și de multe ori o complicație severă care afectează spitalizarea specială în secția de terapie intensivă ( ATI).
Monitorizarea prin software a infecțiilor nosocomiale cu identificări automate sau monitorizarea și raportarea infecțiilor asociate contactate în terapie intensivă, ne ajută la detectarea rapidă și prevenirea răspândirii a INS. [Prof anticipate. Blacky A & Co, Austria].
Activitățiile de a reduce erorile de medicație din faramciile spitalelor sau din secțiile medicale, în diferite țări, sunt conduse de organizații inovatoare care doresc să ofere o soluție mai bună pentru pacienții lor, [Prof. Nahser O, & Co, Marea Britanie].
Minimizarea erorilor de administrare de medicație sunt sigure prin medicamentele omologate și administrate personalizat bolnavului și sunt stabilite scheme și protocoale de retragere a produselor inadecvate prin utilizarea standardelor globale, [Prof. Snioch T, U Kreysa, Belgia].
Markerii Tumorali, sunt în prezent disponibili, în esență, într-o foarte mare măsură, în practica clinică. Studiile medicale au aratat un procent ridicat de prescriere necorespunzătoare a TM, din partea medicilor, din aproape toate specialitățile clinice.
Utilizarea necorespunzătoare MT poate provoca testări inutile și dăunătoare pentru pacienți prin suspectarea lor neadecvată de cancer, (42% TM pozitive de la pacienții fără patologie tumorală). Pentru acest lucru se recomandă prescrierea adecvată de analize ce cuprind markerii tumorali, în condiții de siguranță pentru reducerea riscurilor de alertă neadecvată a pacienților aflați în practică medicală de ingrijire, (Prof. Campoy EEV, Spania).
Înainte de utilizare, celulele stem trebuie să fie manipulate astfel încât să aibă caracteristicile necesare pentru diferențiere, creștere, transplant, și acceptarea grefei. Această regulă de „manipulare minimă”, a devenit punctul central de reglementare în utilizarea de celule stem în SUA. Terapiile celulare Stem sunt reglementate prin controale biologice și sunt supuse aprobării în cadrul premarketului de produse celulare. În general, terapia cu celule stem rămâne o speranță pentru viitor, mai degrabă decât o realitatea imediată, cu foarte puține excepții, în cazul bolilor maligne sanguine, [Dr. Valdova V, SUA].
În încheierea congresului, în cadrul conferințelor, prezentărilor orale, atelierelor ștințifice și a studiilor educaționale de învățământ a fost accentuată ideea generală că reducerea erorilor medicale, cu un impact pozitiv pentru pacienți, ar avea și un impact economic și social mai benefic. Este deosebit de important să se cuantifice acest cost al Managementului Riscului în Îngrijirea Pacienților, pe decizii în dezvoltarea de strategii de prevenire a consecințelor riscului medical la nivel global, în domeniul siguranței pacientului, [Prof. Înger M & Co, Spania].
Exemplele de mai sus ar putea fi o provocare și pentru toate unitățile medicale din țara noastră, pentru a implementa funcționarea compartimentelor de vigilență medicală și de monitorizare a alertelor clinice.
Dr. Aurelian Udriştoiu, MD, Spitalul Județean de Urgență Târgu-Jiu, Medic Primar de Medicină de Laborator, General Chemical Patologie, EuSpLM, Academia Națională de Biochimie Clinica, (NACB) Membru, Washington D.C., USA.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here