Stănchescu vrea bani pentru restaurarea Casei memoriale “Constantin Brâncuşi”

637

Scriitorul Laurian Stănchescu, iniţiatorul demersului aducerii în ţară a osemintelor lui Constantin Brâncuşi, vrea de această dată să impulsioneze autorităţile din judeţ şi nu numai să restaureze Casa memorială “Constantin Brâncuşi”, care potrivit acestuia este o ruină.

Stănchescu nu se opreşte până nu îşi atinge scopul. Acesta a făcut de-a lungul timpului nenumărate demersuri în ceea ce priveşte aducerea în ţară a osemintelor “Titanului din Hobiţa”, Părintele Sculpturii Moderne, Constantin Brâncuşi. De asemenea, luna trecută, Stănchescu a transmis Parlamentului un Memoriu prin care solicită recunoaşterea cetăţeniei române a lui Constantin Brâncuşi de către Legiuitor, iar în prezent acesta solicită ajutor pentru renovarea Casei lui Brâncuşi. “Rog din suflet ca mass-media locală, împreună cu media centrală să răspundă acestui demers în sensul că ne trebuie un cont în care se vor depune sumele de bani prin bunăvoinţa dumneavoastră, asigurând astfel transparenţa totală a demersurilor şi a folosirii sumelor de bani depuse. Drama posterităţii sale se află în România, la Hobiţa, unde Casa în care s-a născut artistul a ajuns o ruină, mai are puţin şi intră în pământ, dar din bârnele căreia încă străluceşte o universalitate pe care nimeni nu o vede. Dacă această Casă era în oricare parte a lumii, ar fi devenit un templu spiritual de pelerinaj! Eu cred că România încă este în această «oricare parte a lumii» şi înţelege datoria şi onoarea să aureoleze Casa lui Constantin Brâncuşi printr-o restaurare grabnică. Ar fi un semn că identitatea noastră culturală desăvârşeşte istoria culturală a lumii, iar posteritatea Patriarhului Mesei Tăcerii, Porţii Sărutului şi Coloanei Infinite ar fi străbătută de onorul şi respectul poporului său!”, se arată în apelul lui Laurian Stănchescu.

dsc_9049Sprijin de la Parlament
Scriitorul solicită totodată Parlamentului sprijinul în aprobarea unui plan de restaurare a casei în care s-a născut Constantin Brâncuşi. “Nu în ultimul rând, aş dori să vă supun atenţiei şi necesitatea evaluării şi aprobării unui plan de restaurare a casei în care s-a născut Constantin Brâncuşi, construcţie aflată la ora actuală într-o stare avansată de degradare, existând pericolul prăbuşirii ei şi pierderea unui tezaur cu dimensiune de patrimoniu universal, ce ar putea deveni un punct cultural turistic mondial, cu puternice implicaţii în turismul regional şi naţional, aducând României un statut şi imagine de ţară culturală, ce se poate remarca şi prin valorile naţionale, prea puţin promovate în circuitul universal”, se mai arată în Memoriul adresat Parlamentului României.
Andrada Bărăitaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here