Studenţii moldoveni de la UCB au votat la Bucureşti şi la Cluj

487

Alegeri moldovaaCei câţiva studenţi din Republica Moldova care învaţă la Universitatea „Constantin Brâncuşi” (UCB) din Târgu-Jiu au fost nevoiţi să meargă până în Cluj sau Bucureşti pentru a participa la alegerile parlamentare anticipate care au loc, în aceste zile, în ţara lor.

În Universitatea „Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu, fie la studii de licenţă fie la cele masterale, în prezent învaţă mai puţin de 10 studenţi din Republica Moldova. Aceştia au fost nevoiţi să parcurgă câteva sute de kilometri pentru a putea vota, în Republică desfăşurându-se ieri alegeri parlamentare anticipate. „Eu am fost la Cluj. Am mers până la Sibiu şi de acolo a fost un autocar special care ne-a dus gratuit la Cluj. Am colegi care au fost la Bucureşti, cu trenul. Au avut transportul gratuit. Şi eu tot cu trenul m-am întors”, a declarat Vlad Pruteanu, student moldovean. Potrivit acestuia, care este un fel de lider al tinerilor din Republica Moldova care învaţă în Târgu-Jiu, în municipiu se află şapte studenţi, dintre care trei la masterat şi restul în anul I şi II la diferite specializări din cadrul universităţii.

Opt centre de vot

Studenţii de la UCB au mers câteva sute de kilometri pentru a-şi exprima votul. Mijloacele de transport în comun au fost gratuite pentru persoanele de naţionalitate moldoveană, majoritatea studenţilor care învaţă în Târgu-Jiu preferând să meargă în Capitală. „Nu ne-a fost greu. Am mers să votăm, cum să nu? Nu am plătit drumul aşa că ne-am dus”, a mai spus Vlad, care se află în oraşul lui Brâncuşi de câţiva ani buni. În cele câteva centre din România în care s-a putut vota au venit studenţi din toate colţurile ţării, din centre universitare cunoscute. S-a putut vota în opt centre, două dintre ele în Bucureşti şi câte unul în Iaşi, Galaţi, Cluj, Braşov şi Constanţa.

Alegeri parlamentare anticipate, în Republica Moldova

Ieri s-au desfăşurat alegerile în Parlamentul Republicii Moldova, în cadrul cărora trebuiau aleşi 101 deputaţi. Secţiile de votare au fost deschise între orele 7:00 şi 21:00. La alegeri au participat 39 concurenţi electorali: 20 partide politice şi 19 candidaţi independenţi. Pentru a accede în Parlament, era necesară depăşirea următorului prag minim de reprezentare: pentru partide politice — 4%, pentru un candidat independent — 2%. Alegerile vor fi declarate valabile dacă la ele vor participa mai mult de 1/3 din numărul persoanelor înscrise în listele electorale.

Dorina Cioplea

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here