Sute de percheziții la sălile de jocuri de noroc din România: Gorjul, pe lista procurorilor

532

Sute de săli de jocuri de noroc din România și locuințele administratorilor acestora au fost împânzite, ieri, de polițiști. Ancheta este coordonată de procurorii Secției de Urmărire Penală și Criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Casație și Justiție, care efectuează cercetări în două dosare penale pentru săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare a banilor. În total au fost făcute 313 percheziţii, în 29 de judeţe, printre care s-a aflat și Gorjul, dar și în municipiul București. Vizate sunt 16 firme. Din cercetări a reieșit că, începând cu anul 2013, suspecții ar fi creat un ”mecanism infracțional în scopul fraudării bugetului de stat, prin neînregistrarea în contabilitate a tuturor veniturilor obţinute din exploatarea aparatelor de jocuri electronice de noroc”. ”Astfel, veniturile obţinute din exploatarea jocurilor de noroc în săli deschise pe raza mai multor localități din 29 de județe din țară ar fi fost diminuate prin intervenţii directe asupra mecanismelor ori sistemelor de contorizare ale aparatelor electronice. Ulterior, sumelor neînregistrate în evidenţele contabile le-ar fi fost atribuită o proveniență aparent legală, fiind reintroduse în circuitul economic ca împrumut asociat pentru extinderea activităţilor în domeniul jocurilor de noroc. Polițiștii vor pune în aplicare 24 de mandate de aducere, fiind vizate persoane cu vârste cuprinse între 30 și 52 de ani”, au precizat reprezentanții Inspectoratului General al Poliției Române.
În județul Gorj a fost efectuată o singură percheziție, cele mai multe descinderi, 82, având loc pe raza județului Mureș
”Principalele modalităţi concrete utilizate pentru falsificarea mecanismelor de contorizare ale terminalelor de jocuri de noroc electronice utilizate de persoanele cercetate constau în modificarea parametrilor tehnici ai aparatelor prin resoftarea memoriilor de tip EEPROM, amplasate pe plăcile de bază ale terminalelor de jocuri de noroc; modificarea controlului mecanic de ieşire, metodă ce nu necesită intervenţia fizică în aparat; scăderea ratei în care se generează posibilitatea de câştig – prin instalarea unor dispozitive artizanale numite „frâne” care încetinesc acumularea procentajului la care este generată posibilitatea de câştiguri mari, JACKPOT. Sumele neînregistrate în evidenţele contabile erau reintroduse ulterior în circuitul economic ca ,,împrumut asociat” pentru extinderea activităţilor în domeniul jocurilor de noroc. Totodată, urmează a fi efectuate controale la un număr de 142 de puncte de lucru ale unei societăți având același obiect de activitate cu cele care fac obiectul perchezițiilor”, a precizat Biroul de informare şi relaţii publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Procurorii au beneficiat și de sprijinul Direcţiei Operaţiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române şi al Jandarmeriei Române.
Loredana Fîciu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here