Pulsul Zilei

Termocentrala Rovinari are stocuri de cărbune pentru maxim cinci zile

 | 13 octombrie 2016, 00:00 | 0 comentarii | 

Depozitele unităților miniere, care alimentează Termocentrala Rovinari pot asigura funcționarea acesteia cel mult o săptămână. O declară lideri sindicali din zonă, care susțin că cel puțin depozitul carierei Rovinari ar fi, în prezent, gol, în timp ce necesarul s-ar face acum de la Cariera Roșia, care transmite cărbune zilnic către această termocentrală pe un program de la opt dimineața până la orele douăzeci, cel mult 21.00. Termocentrala Rovinari, cu cele trei grupuri, consumă în medie 26.000 de tone de cărbune la fiecare 24 de ore.

Semnatura eletronica CertDigital

Depozitul de la Pinoasa mai avea, miercuri, doar 80.000 de tone de cărbune, ceea ce ar ține în priză Termocentrala Rovinari cel mult trei zile, în timp ce Cariera Tismana are cărbune în depozit pentru maximum două zile și jumătate. La Tismana se află în depozit doar 52.000 de tone de cărbune, cantitatea fiind foarte mică pentru această perioadă a anului, și insuficientă pentru funcționarea termocentralei Rovinari pentru trei zile întregi. Liderii de sindicat din zonă atrag atenția conducerii CEO că situația nu este una care să le permită șefilor să doarmă pe o ureche, mai ales că în aceeași perioadă a anului trecut cărbunele era în abudență în depozitele carierelor menționate. ,,Dacă nici acum nu se pornesc excavatoarele pe descopertă, carierele care alimentează termocentrala de la Rovinari nu vor mai avea rezervele necesare funcționării acesteia”, susține Iulian Păuna, lider de sindicat la Tismana. Situația nu s-a îmbunătățit nici când programul minerilor s-a majorat, de la 5 la 6 zile, respectiv la 7.

Șomaj tehnic la Poiana
Necesarul carierelor CEO pentru iarnă, în atare condiții, pare imposibil de realizat, mai ales că vremea se înrăutățește, iar producția la capacitate depinde și de starea meteo. Mai mult, o parte a personalului de pe excavatoare se află, la unele unități din zonă, acasă în 75%, personalul putând fi redistribuit însă la unitățile care prestează sub flux continuu timp de 7 zile din 7.
Anamaria Stoica

Loading...
Articole asemanatoareLasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ECO JURNAL