Zeci de elevi, absenţi la prima probă a simulării pentru Evaluarea Naţională

536

Simularea probelor scrise din cadrul examenului de Evaluare Naţională a început ieri în toată ţara, inclusiv în judeţul Gorj, unde peste 3.800 de elevi erau aşteptaţi să participe la simularea probei de Limba şi literatură română. Din păcate, nu toţi elevii de clasa a VIII-a au fost curioşi să vadă de bine pregătiţi sunt pentru examenul din vară, 88 dintre aceştia lipsind de la simularea primei probei scrise a Evaluării Naţionale.

Elevii claselor a VIII-a de la toate unităţile de învăţământ din judeţul Gorj au susţinut proba de limba şi literatura română în cadrul simulării examenului de Evaluare Naţională. Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Gorj, simularea probei scrise a decurs fără incidente, înregistrându-se un număr de 88 de absenţi. „Au fost organizate 87 de centre de examen şi 21 de centre de comunicare. Examenul s-a desfăşurat fără incidente, înregistrându-se 88 de absenţi, din totalul de 3860 de elevi înscrişi. În toate sălile de examen au fost instalate camere de supraveghere video, respectându-se procedura M.E.N. nr.229705/2014 şi metodologia de examen aflată în vigoare”, a precizat Georgeta Popescu, purtătorul de cuvânt al IŞJ Gorj. Aceasta a mai precizat că lucrările elevilor vor fi evaluate în două centre zonale de evaluare, înfiinţate la Colegiul Naţional „Spiru Haret”, respectiv la Colegiul Naţional „Tudor Vladimirescu”, din Târgu-Jiu.

Subiecte de nivel mediu
Simularea probei scrise la Limba şi literatura română a început la ora 09:00 şi a durat două ore, timp în care elevii au avut de rezolvat subiecte de nivel mediu, după cum a şi anunţat ministrul Educaţiei Naţionale la începutul acestei săptămâni. La primul subiect, elevii de clasa a VIII-a au avut de răspuns unor întrebări pornind de la poezia „Zăpada sărută întinderile” a lui Anatol E. Baconsky. Tot pe baza acesteia, elevilor li s-a cerut să redacteze o compunere de 150-250 de cuvinte în care să îşi exprime opinia cu privire la titlul poeziei. La subiectul al II-lea, elevii au avut, printre altele, ca cerinţă să redacteze în 80-150 de cuvinte o scurtă naraţiune în care să prezinte o întâmplare petrecută în timpul unei vizite reale sau imaginare într-o zonă turistică. „Nu mi s-a părut greu! A fost mult mai uşor decât mă aşteptam. Acum sunt mai liniştit în ceea ce priveşte examenul din vară. O să continui să mă pregătesc în acelaşi ritm ca şi până acum şi sper că o să mă descurc şi în vară. Cred că şi colegii mei s-au descurcat la fel de bine”, a spus Andrei, unul dintre elevii care au susţinut simularea la Şcoala Gimnazială „Constantin Săvoiu” din Târgu-Jiu. ,,A fost destul de bine. Nu m-am pregătit foarte bine, ce e drept, dar cred că m-am descurcat. Pentru Evaluare o să mă pregătesc mai mult”, a spus un alt elev. Reamintim că anul acesta elevii susţin pentru prima dată simulări la nivel naţional pentru Evaluarea Naţională; simulările se desfăşoară în toate şcolile gimnaziale din ţara, la aceeaşi dată şi oră, iar elevii au de rezolvat aceleaşi subiecte. Simularea Evaluării Naţionale continuă astăzi, cu proba scrisă la matematică. Rezultatele vor fi afişate în data de 7 martie. De precizat că notele nu vor fi trecute în catalog.  În schimb, rezultatele elevilor vor fi analizate la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ, prin discuţii individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, şedinţe cu părinţii, precum şi la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării unor măsuri pentru îmbunătăţirea performanţelor şcolare.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here