Zeci de mii de vizitatori la Muzeul Județean Gorj

645

Zeci de mii de persoane au vizitat anul trecut secțiile și obiectivele Muzeului Județean Gorj, cea mai populară în rândul acestora dovedindu-se a fi tot Peștera Polovragi. Numărul mare de vizitori, dar și celelalte activități derulate de muzeu, au adus instituției venituri de peste 2,3 miliarde de lei în 2015.

În 2015, numărul persoanelor, din țară și din străinătate care au vizitat secțiile și obiectivele Muzeului Județean Gorj a trecut de 60.000. Cele mai populare obiective s-au dovedit a fi Peștera Polovragi și Casa-muzeu ”Constantin Brâncuși”. De o popularitate mare în rândul vizitatorilor s-au bucurat însă și secțiile de Istorie și Arheologie și de Artă ale muzeului. ”Anul trecut am avut 63.862 de vizitatori. Cele mai vizitate obiective au fost, ca și în anii precedenți, Peștera Polovragi – 35.000 de vizitatori, Casa-muzeu ”Constantin Brâncuși” – 8.980 de vizitatori, Secția de Istorie – 6.458 de vizitatori și Muzeul de Artă – 5.300 de vizitatori. Am avut și vizitatori din afara României, în special din Europa, dar și de pe alte continente”, a declarat Dumitru Hortopan, directorul Muzeului Județean Gorj” Alexandru Ștefulescu. Numărul mare de vizitatori a adus cu sine și venituri mai mari ca în alți ani. ”În 2015, am obținut venituri de 2,3 miliarde de lei. Aceste venituri provin din taxe de vizitare, închirieri de săli, activități de consignație și din prestări servicii (cercetări arheologice)”, a mai precizat Dumitru Hortopan.

Cea mai populară expoziție
Mulți din vizitatori au fost atrași de expozițiile temporare găzduite de muzeu. Cea mai populară dintre acestea, potrivit directorului Muzeului Județean, a fost ”Călătorie în adâncurile mărilor și oceanelor”, o expoziție organizată în luna martie a anului trecut, în colaborare cu Muzeul Olteniei din Craiova. În cadrul acestei expoziții, organizată în ideea de a veni în întâmpinarea celor care își doresc să descopere tainele mărilor și oceanelor, au putut fi admirate specii de nevertebrate şi vertebrate din Marea Neagră, Oceanul Atlantic şi Oceanul Indian. Numeroși vizitatori au profitat de ocazia de a admira exponatele incluse în această expoziție, cei mai interesați fiind copiii.

Noi achiziții
Pentru a atrage câți mai mulți vizitatori, muzeul a luat măsuri, anul trecut, pentru a-și îmbogăți colecția cu noi bunuri culturale, în acest sens fiind realizate mai multe achiziții. ”Anul trecut am realizat mai multe achiziții de bunuri culturale mobile și imobile, cum ar fi două porți de la Bălănești, un tablou semnat de Mișu Pop, dar și piese etnografice, în special din material textil: covoare, scoarțe, costume, batiste, fețe de masă, marame, etc”, a spus directorul Muzeului Județean Gorj.

Planuri pentru 2016
Și anul 2016 se anunță unul plin de evenimente la Muzeul Județean Gorj. Instituția a dat startul evenimentelor în luna ianuarie, cu evocarea istorică organizată la Casa-memorială ”Ecaterina Teodoroiu” din Târgu-Jiu, urmată de manifestările dedicate zilei de 24 ianuarie. Săptămâna aceasta, muzeul va lua parte la evenimentele dedicate aniversării a 140 de ani de la nașterea sculptorului Constantin Brâncuși. În programul pe 2016 al muzeului mai sunt incluse însă și alte evenimente. ”Anul acesta o să avem expoziții temporare de artă plastică a unor artiști gorjeni, dar și din afara județului. În luna următoare vom organiza o expoziție temporară a sculptorului Paul Popescu, împreună cu graficianul Vasile Vasiescu. De asemenea, dorim să aducem o expoziție în colaborare cu Ambasada Poloniei, la vernisarea căruia sperăm să fie prezent și noul ambasador. În perioada 26 – 28 mai, vom organiza și ediția 50 a Sesiunii Naționale de Rapoarte Arheologice, în colaborare cu Ministerul Culturii și Biblioteca Județeană ”Christian Tell”; vom participa 150 de arheologi din țară, care își vor prezenta cercetările arheologice sistematice sau preventive realizate în cursul anului 2015”, anunță directorul Muzeului Județean Gorj.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here