Rădăcinoasele – vitaminele de care avem nevoie în sezonul rece

532

morcovRădăcinoasele sunt legume care conţin multe vitamine şi minerale, dar nu au calorii şi sunt utile în special în anotimpul rece, când multe fructe nu le putem adăuga în meniu. Iată care sunt avantajele nutriţionale ale rădăcinoaselor pentru organismul tău!

Asigură-te că în meniul tău zilnic se regăsesc următoarele vegetale sau pregăteşte-ţi cocteiluri din sucurile lor!

Morcovi

Morcovii elimină radicalii liberi care duc la instalarea bolilor. Aceştia reprezintă unele dintre cele mai sigure şi bune surse de beta-caroten, un antioxidant puternic. Doar un morcov în fiecare zi te ajuta să-ţi păstrezi sănătatea. Se pot mânca atât cruzi, se poate stoarce sucul sau puţin prăjiţi în ulei de măsline, care îmbunătăţeşte digestia.

Cartoful dulce

pastarnacAceastă legumă rădăcinoasă nu se găseşte în meniul nostru tradiţional, dar pe care ar trebui să o primeşti în casa ta aşa cum se cuvine. Cartoful dulce aduce energie organismului, sănătate inimii şi pielii, fiind bun împotriva hipertensiunii. Conţine carbohidraţi uşor asimilabili, antioxidanţi, are foarte multă vitamina E şi este o sursă bună de potasiu şi fier. Se pregăteşte la cuptor copt la abur.

Păstârnac

Asigură sănătatea intestinului. Un păstârnac mai măricel conţine 30% din necesarul zilnic de fibre pentru o femeie. El are şi zaharuri naturale, care asigură mai multă energie. Se poate consuma fiert, sub formă de suc sau la abur.

Ţelina

Ţelina aduce multe avantaje organismului nostru: detoxifică organismul, este bună în problemele hormonale, este cicatrizantă şi diuretică. Ţelina e compusă din vitaminele A, B, C, K, PP, dar şi minerale precum potasiu, zinc, calciu, fosfor, magneziu.

Sfecla roşie

telinaSfecla roşie s-a dovedit a fi utilă pentru dezvoltarea sănătoasă a bebeluşului în timpul sarcinii. Ea este o sursă excelentă de acid folic / folaţi, în special în stare crudă, ce protejează fetusul in uter. De asemenea, ea conţine fier şi se serveşte crudă, coaptă sau fiartă.

Napii

Napii au proprietăţi anticanceroase. Ei conţin de altfel fitonutrienţi protectori ca şi varza sau broccoli. Napii mai conţin şi beta-caroten şi vitamina C şi se servesc cruzi sau cât mai puţin preparaţi termic.

Ceapa

Aceasta scade riscul cardiovascular, este bună împotriva cancerului şi a accidentelor vasculare. Acţionează ca un antibiotic natural. Oamenii care mănâncă frecvent ceapă au mai puţine grăsimi în sânge.

Dovleacul

Dovleacul scade riscul de cancer, boli de inimă şi cataractă. El are numeroase vitamine antioxidante, C şi E, dar şi beta-caroten. Seminţele de dovleac sunt bogate în zinc şi acizi graşi esenţiali omega-3.

Cristina Răscol

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here