Raportul Avocatului Poporului despre condițiile din Penitenciarul Târgu-Jiu: Grupuri sanitare cu igrasie, masa servită în pat, camere întunecoase cu spațiu insuficient și deținuți bolnavi mintal

887

O vizită inopinată a avut loc în a doua jumătate a lunii ianuarie la Penitenciarul Târgu-Jiu, urmare a unor petiții transmise de către unii deținuți Avocatului Poporului. Raportul echipei, formată din trei persoane, un reprezentant al Avocatului Poporului, un medic și un reprezentant al unui ONG din Gorj, nu a fost însă unul imaculat pentru unitatea de detenție din municipiu. Verificatorii au constatat mai multe nereguli, legate atât de spațiul de detenție, de servirea mesei, de condițiile în care erau depozitate produsele pentru hrană, despre prezența igrasiei în unele camere de detenție și de lipsa iluminatului de veghe. Comisia a impus unele măsuri, luna trecută, conducerii închisorii, pe care oficialii trebuie să le ducă la îndeplinire în cel mai scurt timp.

Lucian Moşoiu, consilier la Centrul Zonal Craiova din cadrul Domeniului privind prevenirea torturii a instituţiei Avocatul Poporului, dr. Radu Monica, medic primar medicină de familie, desemnată de Colegiul Medicilor din România şi Doina Mihaela Cristea, reprezentanta Organizaţiei Neguvernamentale S.O.S. Copiii Gorjului au fost cei care au verificat condiţiile de detenţie din Penitenciarul Târgu-Jiu și tratamentul aplicat persoanelor private de libertate. Asta urmare a unor aspecte sesizate de deținuții de la închisoarea municipală în petiţiile înregistrate la instituţia Avocatul Poporului.
La data efectuării vizitei, 19 ianuarie, în penitenciar se aflau 459 de persoane private de libertate, la o capacitate legală de 487 de locuri, gradul de ocupare fiind de 94,25%. Activitatea din închisoare era, în schimb, asigurată de 252 de persoane, angajaţi ai Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, 32 de posturi fiind vacante. Astfel, la sectorul operativ, penitenciarul funcţiona cu un număr de 160 de persoane angajate, 16 posturi ocupate la sectorul educativ, la cabinetul medical erau 12 posturi ocupate, în timp ce la sectorul administrativ erau 64 de posturi ocupate.

Ce au reclamat deținuții!
Potrivit raportului de control, întocmit luna trecută, în cadrul interviurilor cu persoanele private de libertate, cei trei verificatori au constatat că respectivii au invocat “tratamentele abuzive din partea personalului penitenciarului; condiţiile de detenţie necorespunzătoare; calitatea necorespunzătoare a hranei; probleme legate de modul de acordare a asistenţei medicale; modul de soluţionare a unor cereri formulate către conducerea penitenciarului”.
De altfel, o persoană privată de libertate a declarat, în fața celor trei, că a recurs la refuzul de hrană pentru că nu i s-ar fi respectat regimul de executare.
Un alt deţinut a sesizat aspecte referitoare la sancţiunea disciplinară aplicată prin hotărârea Comisiei de disciplină, în timp ce o altă persoană a prezentat demersurile întreprinse pentru încadrarea în grad şi tip de handicap, menţionând sprijinul acordat de conducerea unităţii penitenciare şi a personalului medical pentru obţinerea certificatului de încadrare în grad de handicap.

Spațiul pentru deținuți mai mic de 6mp/persoană
După ce au vizitat câteva camere de detenție, echipa de control a constatat că “în unele camere de detenţie nu erau asiguraţi 6 mc. aer/persoană, prevăzuţi de Ordinul Ministrului Justiţiei nr. 433/ CI 2010 privind Normele minime obligatorii privind condiţiile de cazare a persoanelor private de libertate şi de standardele internaţionale (ex. camerele E 3.5 şi E 3.4 – regim semideschis şi camera E 4.2.- regim deschis)”. S-a mai văzut, de asemenea, că două dintre camerele de la regim deschis erau întunecoase, având ferestrele mici din termopan, dar și că iluminatul artificial era asigurat corespunzător prin becuri tip neon, cu excepţia camerei E 4.2, care nu avea întrerupător la baie şi a camerei E 2.4, unde unul din tuburile de neon nu funcţiona. Directorul penitenciarului a menţionat, în schimb, verificatorilor, că în cursul anului 2016 se va pune în funcţiune, în penitenciar, şi iluminatul de veghe.
În ceea ce privește mobilierul din camere s-a concluzionat că toate camerele de deţinere vizitate nu erau dotate corespunzător cu mobilier pentru servirea hranei în camere şi pentru depozitarea bunurilor personale. “Mobilierul existent în camerele de deţinere era insuficient şi nu asigura persoanelor private de libertate condiţii pentru păstrarea bunurilor şi obiectelor personale, precum şi a alimentelor, în timpul vizitei în camera E 2.2- infirmerie, unii deţinuţi mâncau în pat, deoarece era o singură masă mică la care nu aveau loc”, se arată în raportul de control.

Igrasie, în grupurile sanitare și mâncare fără sare
Cei trei au constatat și că grupurile sanitare vizitate necesitau operaţiuni de zugrăvire a tavanelor, deoarece prezentau igrasie, excepție nefăcând grupul infirmieriei. “Produsele alimentare perisabile erau depozitate în genţi sub paturi sau la ferestre (camerele E 2.9, E 3.5.), în condiţii igienice improprii, iar îmbrăcămintea era depozitată în genţi sub paturi”, se mai subliniază în raportul în care se mai arată că o parte din saltelele deținuților erau uzate, în timp ce lenjeria pentru paturi aparținea deținuților.
Membrii echipei de vizitare au degustat, de asemenea, din hrana preparată pentru toate normele şi au constatat că avea gust uşor sărat, miros, consistenţă şi aspect corespunzătoare. Medicul echipei de vizitare a recomandat însă “dozarea corectă a cantităţii de sare şi vegeta la prepararea alimentelor”.
S-a notat, de asemenea, că deţinuţii serveau masa în camerele de detenţie, deoarece penitenciarul nu avea amenajate săli pentru servirea mesei, dar și că în spaţiul destinat preparării hranei, hota nu funcţiona. “Spaţiile de depozitare ale magaziei de alimente erau foarte mici, biroul magazionerului fiind în acelaşi spaţiu unde erau amplasate rafturile cu alimente, iar carnea congelată ce urma a fi preparată se păstra în navete de plastic cu orificii, nefîind protejată. Unele alimente erau depozitate în saci direct pe paviment. Magazia de alimente era dotată cu cinci lăzi frigorifice şi trei frigidere pentru depozitarea alimentelor perisabile”, au mai constatat verificatorii.

Recomandări pentru oficialii închisorii
Conform referatului întocmit de medicul verificator desemnat de Colegiul Medicilor din România, dar și de ceilalți participanți la actul de control, oficialii închiosorii trebuie să se ocupe, mai eficient, din momentul primirii documentului, de încălzirea corespunzătoare a camerelor de detenție de înlăturarea mucegaiului din unele camere, de prelungirea programului de apă caldă, de asigurarea iluminatului de veghe în toate camerele de detenţie, de protejarea alimentelor expuse la aer, la ferestre, de dotarea cu frigidere a camerelor de detenţie, de depozitarea corectă a alimentelor în blocul alimentar, de dozarea corectă a cantităţii de sare şi vegeta la prepararea alimentelor şi de evitarea depozitării alimentelor direct pe podea.
Conform punctului de vedere al reprezentantului organizaţiei neguvernamentale – SOS Copiii Gorjului: unii deţinuţii care se aflau în infirmerie sufereau de patologii mintale severe. A remarcat, de asemenea, insuficienţa şi chiar lipsa mobilierului pentru servirea mesei, precum şi depozitarea necorespunzătoare a unor alimente în blocul alimentar (carne, cartofi).
Reprezentantul O.N.G. a făcut unele recomandări: reorganizarea spaţiilor de infirmerie, verificarea procedurilor de depozitare a alimentelor şi eliminarea amelioratorilor la prepararea alimentelor.
A.Stoica

1 COMENTARIU

  1. Nici nu e de murare cu un asa director! I-a facut Victorita lucrarea de licenta……ca el nu a putut nici dupa 10 ani de cand a terminat facultatea…..si apoi cu pile ……a ajuns ,,mare director…..!
    Sa mai intrebam cine si ce l-a recomandat?????

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here