Reacția procurorilor DNA după trimiterea celor doi directori din CEO în judecată

456

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție au făcut, ieri, primele precizări, după ce au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a fostului director al Diviziei Miniere, Daniel Antonie, pentru șapte infracțiuni de abuz în serviciu, în formă continuată. Alături de acesta au fost deferite Justiției alte trei persoane, printre care și Vasile Ghimiș, director la Direcția Economică a Sucursalei ”Divizia Minieră” din cadrul CEO, suspectat de abuz în serviciu în formă continuată. Acesta ocupă în prezent funcția de contabil-șef în cadrul unității. Ceilalți doi sunt administratori ai firmelor de la care au fost cumpărate trusele sanitare și furtunurile pentru stingerea incendiilor, aceștia fiind acuzați de complicitate.
”În perioada octombrie 2013-martie 2014, inculpații Antonie Daniel și Ghimiș Vasile, în calitate de directori în cadrul Sucursalei Divizia Minieră din cadrul SC CEO SA, au dispus, cu încălcarea dispozițiilor legale în domeniul achizițiilor publice, achiziționarea de la două firme, printre care și SC TFR Teminvest SRL, controlate de inculpații Giurcău Daniel Sever și Temelie Florin, la prețuri supraevaluate, a unui număr de 272 furtunuri pentru stingerea incendiilor și 170 truse sanitare de prim ajutor. În același context, pe de o parte „ajutorul” acordat de inculpații Temelie Florin și Giurcău Daniel Sever a constat în depunerea de oferte pentru produsele respective, în numele societăților pe care le administrau, la prețuri supraevaluate de circa 6-7 ori față de prețurile lor de achiziție”, se precizează într-un comunicat al DNA. Acuzațiile nu se opresc aici. Anchetatorii susțin că, pentru a nu atrage suspiciuni, administratorii celor două firme ar fi depus oferte dezavantajoase în numele altor societăți.

CEO, parte civilă în proces
”Pe de altă parte, aceiași inculpați au depus oferte în numele altor societăți, fără consimțământul administratorilor acestora sau în numele unor societăți administrate de rude sau prieteni apropiați, dezavantajoase față de ofertele firmei câștigătoare. Prin această conduită infracțională, profitând și de faptul că la nivelul unităților miniere din subordine era necesară achiziționarea de truse medicale și furtunuri pentru pompieri, inculpații Antonie Daniel și Ghimiș Vasile au prejudiciat bugetul Sucursalei Divizia Minieră din cadrul SC CEO SA cu suma de 415.240,66 lei concomitent cu obținerea unui folos necuvenit în același cuantum pentru societățile controlate de cei doi oameni de afaceri. SC CEO SA a comunicat că se va constitui parte civilă în procesul penal cu suma de 415.240,66 lei. În cauză, procurorii anticorupție au instituit măsura asiguratorie a sechestrului asupra unor bunuri mobile și imobile ce aparțin inculpaților Antonie Daniel și Ghimiș Vasile”, au mai declarat procurorii DNA, care au decis ca directorul Diviziei Miniere din cadrul Complexului Energetic Oltenia să nu mai exercite această profesie, timp de 60 de zile. ”Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpatul Antonie Daniel trebuie să nu depășească limita teritorială a României, decât cu încuviințarea prealabilă a organelor judiciare, să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menționate în ordonanța de dispunere a controlului judiciar, să nu exercite profesia în exercitarea căreia a săvârșit faptele, respectiv director al Sucursalei Divizia Minieră din cadrul SC CEO SA”, au mai stabilit procurorii DNA. La primul termen, judecătorul de caz, de la Tribunalul Gorj, va stabili dacă se impune această măsură și în timpul procesului. ”Nu vă pot da nicio declarație. Așteptăm să vedem ce spune instanța. Nu sunt vinovat”, a declarat Daniel Antonie.

Temelie: ”Mi se pare o porcărie!”
Florin Temelie, administratorul societății TFR TEMINVEST SRL, trimis în judecată, alături de Daniel Antonie, pentru complicitate la abuz în serviciu, a declarat pentru Gorjeanul că nu înțelege motivul pentru care a fost deferit Justiției. ”Mi se pare o porcărie. Am fost chemat la DNA, la Craiova. Am dat o declarație. M-am depus la CEO, am depus oferta, a fost acceptată, am dus marfa. Asta a fost tot! A fost cu încredințare directă. Interesul meu a fost să obțin acel contract, eu am stabilit niște prețuri. Unde e vina mea? Acelea au fost prețurile firmei mele. Nu înțeleg unde s-a greșit și ce anume este ilegal? Am oferit furtunurile pentru pompieri. Nu doar la CEO. Nu am avut nicio reclamație vreodată. Nu este vorba despre suprapreț. Firma mea a avut contracte și cu alte societăți. Nu știu nici măcar ce acuzație mi se aduce, pentru ce infracțiune am fost trimis în judecată. Eu nu am mai fost niciodată la DNA. Pe mine clar m-a afectat, mai ales când voi merge să închei alte contracte, pentru că voi fi asociat cu acest dosar. Pe domnul Antonie l-am văzut o singură dată în viața mea, pe hol, când mi-a sunat telefonul și mi-a făcut observație că aveam ca sonerie imnul Craiovei. Nu am avut treabă nicodată cu acesta. ”, a declarat Florin Temelie, în exclusivitate pentru Gorjeanul. În aceeași cauză, inculpat este și cumnatul său. ”Este soțul surorii mele de 15 ani. Era șoferul meu. Nu văd ce legătură are în acest dosar”, a spus Florin Temelie. Dosarul a fost trimis la Tribunalul Gorj.
În celălalt dosar, supranumit ”Bani pentru Medințu”, Daniel Antonie este judecat tot pentru abuz în serviciu, alături de Laurențiu Ciobotărică, fostul manager al Complexului Energetic Oltenia, și Dorina Jianu, șefa de la Legislație și Guvernanță Corporativă, suspectată de complicitate. Cei trei sunt acuzați că i-ar fi acordat, prin hotărâre de Directorat, 128.100 de lei lui Aurel Medințu, pentru a demisiona din funcția de director al Diviziei Energetice.
Loredana Fîciu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here