„Acasă la Brâncuşi”, expoziţie fără Dădălău la Chişinău

453

dadalau (1)Deşi accidentul mortal în care a fost implicat fiul artistului fotograf  Teodor Dădălău părea să anuleze orice şansă a acestuia de a mai organiza în capitala Moldovei expoziţia de fotografiei pe care o plănuise împreună cu Traian, ieri a avut totuşi loc vernisajul acesteia.

Artistul gorjean nu a plecat de acasă, dar gazdele sale, prietenii de la Chişinău, au venit la Tg Jiu pentru a fi alături de el în aceste momente grele şi pentru a lua fotografiile care stau la baza expoziţiei.

Întregul concept fotografic intitulat „Acasă la Brâncuşi”, prezentat în România în toamna lui 2010 la Palatul Parlamentului, în cea mai mare sală de expoziţii, este de ieri deschis şi publicului din Chişinău. Expoziţia este organizată chiar la sala Constantin Brâncuşi a Uniunii Artiştilor Plastici din Moldova de către Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice din Chişinău şi Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj, instituţie în cadrul căreia lucrează Teodor Dădălău. Vernisajul a avut loc ieri după-amiază, ocazie cu care Traian Dădălău a fost comemorat de toţi participanţii. Lumânările aprinse în memoria lui Traian şi discursul de deschidere în care s-a făcut pomenire despre sfârşitul dramatic al acestuia i-au arătat tatălui îndoliat că instantaneele surprinse de el şi de fiul său vor fi mereu apreciate, indiferent dacă artistul este sau nu prezent lângă ele. Decana Academiei de Muzică, Teatru şi Arte Plastice din Chişinău, decana Academiei de Muzică, Teatru şi Arte Plastice din Chişinău, Felicia Savintkaia, a fost cea care i-a transmis lui Teodor Dădălău mesaje de îmbărbătare şi de apreciere după pierderea ireparabilă de care a avut parte. „Deşi nu poate fi prezent astăzi aici, încă o dată mulţumim artistului Teodor Dădălău pentru promptitudinea cu care a răspuns propunerii Academiei de Muzică, Teatru şi Arte Plastice din Chişinău de a aduce şi la noi, românii de peste Prut, o fărâmă din „Acasă la Brâncuşi”. Doru, cum îi spun prietenii, iar noi suntem mândri că-i suntem prieteni, ar fi trebuit să fie astăzi aici, împreună cu fiul său, Traian, care spunea la Tg.Jiu că-şi dorea foarte mult să treacă Prutul, râul care desparte un neam cu aceeaşi limbă şi aceleaşi tradiţii. Din nefericire, Traian nu-şi va mai putea îndeplini niciodată această dorinţă pentru că viaţa i-a fost curmată acum câteva zile, înainte chiar de a împlini 18 ani. Nu-l vom judeca pe Dumnezeu pentru alegerea făcută, cu siguranţă acolo, în Ceruri, are nevoie de îngeri care să protejeze lumea pe care a creat-o sau, mai mult, care să arate celor din cer frumuseţea lumii noastre. Spun asta pentru că Traian Dădălău, moştenind talentul tatălui, devenise deja un fotograf de excepţie pentru vârsta lui”, a menţionat Felicia Savintkaia.

Gelu Ionescu

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here