231 de copii gorjeni au unul sau ambii părinţi în închisoare

662

Judeţul Gorj ocupă locul secund între judeţele Olteniei în ceea ce priveşte numărul de copii care au unul sau ambii părinţi după gratii. Informaţiile reies dintr-un raport publicat de ONG-ul “Alternative Sociale” şi care scoate la iveală faptul că în România există 16.764 de copii cu părinţi deţinuţi.

Pentru că au săvârşit tot felul de infracţiuni înfundă puşcăria; unii pentru câteva luni, alţii pentru ani de zile. În urma lor rămân unul, doi sau chiar mai mulţi copii; trauma este aceeaşi însă. Zilele copiilor care au tatăl sau mama, ori ambii părinţi în închisoare, nu sunt senine. O parte dintre ei sunt marginalizaţi de colegii de şcoală, alţii ajung să-şi găsească refugiul în găşti de prieteni nocive, sau cei mai mulţi încearcă să-şi nege propriile rădăcini şi să-şi creeze o altă viaţă diferită. Judeţul Gorj nu ocupă un loc fruntaş, însă se află imediat după Dolj pe regiunea Olteniei, în localităţile de pe raza teritoriului judeţului nostru aflându-se nu mai puţin de 231 de copii ce îşi aşteaptă părinţii acasă.
În Bucureşti, Constanţa şi Iaşi sunt cei mai mulţi copii cu părinţi deţinuţi. Acestea sunt rezultatele unei investigaţii realizate de “Alternative Sociale” în perioada februarie-aprilie 2015 în care au fost implicate 34 de penitenciare din ţară.
“Copiii cu părinţi deţinuţi sunt de trei ori mai vulnerabili să manifeste comportamente (pre)delincvente. Au stimă de sine scăzută ca urmare a ascunderii faptului că au un părinte în închisoare, a sentimentelor de ruşine şi de abandon.
Ei sunt stigmatizaţi de copii de aceeaşi vârstă, vecini, cadre didactice, părinţi ai altor copii etc. Oficial, nu sunt consideraţi ca fiind o categorie de copii vulnerabili și în România nu există servicii specializate pentru aceştia. Percepţia copiilor români cu părinţi deţinuţi este că principala lor lipsă ţine de hrană şi îmbrăcăminte, în timp ce copii din Germania, Suedia şi Marea Britanie invocă lipsa afecţiunii părintelui încarcerat şi a suportului şcolar” a declarat psihologul Cătălin Luca, director executiv la “Alternative Sociale”.

Zece copii din Gorj, aflaţi în sistemul de protecţie socială
Gorjul ocupă locul doi în regiunea Olteniei privind numărul de copii care îşi aşteaptă acasă părinţii să iasă din închisoare. Este vorba despre un număr total de 231 de minori din judeţul nostru, iar doar zece dintre aceştia se află în atenţia direcţiei de asistenţă socială şi primesc asistenţă specializată. Dacă la nivel naţional există 16.767 de copii cu părinţi deţinuţi, dintre aceştia doar 867 sunt asistaţi de serviciile de protecţie a copilului.
Începând cu luna mai a acestui an, copiii pot lua legătura cu părinţii aflaţi în detenţie şi prin intermediul online.
“În mod cert, grupul copiilor care au unul sau uneori, din nefericire, ambii părinţi în detenţie, exprimă o vulnerabilitate care nu poate fi tăgăduită. La nivelul sistemului penitenciar există câteva camere prietenoase, dotate şi organizate în colaborare cu partenerii noştri, există însă şi proiecte măreţe, există şi dorinţa de a face acest lucru posibil în toate penitenciarele din România, pentru că nu ne dorim ca aceşti copii care vin la vizită şi care într-adevăr sunt plasaţi într-o zonă de risc, să ajungă infractori, să săvârşească acţiuni penale şi să fie ei înşişi într-un mediu de detenţie.
Din luna mai, persoanele încarcerate pot să comunice online cu familiile. Această facilitate va putea fi asigurată doar pentru cei ale căror familii locuiesc departe de localitatea în care se află penitenciarul, asta din cauza faptului că la nivelul ANP nu există, deocamdată, dotările tehnice necesare pentru ca toţi deţinuţii să poată comunica online”, a declarat Roxana Cecilia Preda, reprezentantă a Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP).
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here