Amenzi de peste 60.000 de lei pentru comercianţii din judeţ

446

Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Gorj a făcut public raportul privind controalele şi măsurile întreprinse în perioada de dinainte şi din timpul Sărbătorilor Pascale. Potrivit conducerii instituţiei, în perioada Sărbătorilor Pascale, medicii veterinari şi inspectorii sanitar-veterinari din judeţ au aplicat măsurile specifice de intensificare a controalelor sanitare-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor asupra modului de procesare, depozitare, transport şi valorificare a cărnii de miel, ouălor şi altor produse alimentare al căror consum creşte considerabil, în mod tradiţional, în această perioadă.

„Medicii veterinari au expertizat un număr de circa 6.000 ouă prin control ovoscopic şi au fost sacrificaţi în jur de 4.000 miei şi iezi în spaţiile temporare de tăiere. (…) Au fost supuse controlului un număr de 187 de unităţi înregistrate/autorizate sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor din domeniul alimentar. De asemenea, au fost efectuate verificări în 5 târguri de animale din Târgu-Jiu, Târgu-Logreşti, Săuleşti, Ţânţăreni, Peşteana. Toate neconformităţile identificate cu ocazia controalelor efectuate au fost sancţionate conform prevederilor legale, fiind aplicate 19 sancţiuni contravenţionale în valoare de 60.240 lei. Pentru produsele la care operatorul nu a putut face dovada provenienţei, cât şi pentru cele pentru care nu au fost respectate recomandările producătorului privind depozitarea, a fost stabilită starea de reţinere oficială prin aplicarea sechestrului sanitar-veterinar pentru o cantitate de 217,3 kilograme de carne şi produse din carne, urmând ca operatorii să facă dovada predării acestor produse către o unitate specializată de incinerare a deşeurilor alimentare de origine animală”, se arată în raportul prezentat de Ion Iliuţă, şeful DSVSA Gorj.

Deficienţe cu nemiluita
Conform conducerii instituţiei judeţene, inspectorii sanitar-veterinari au aplicat amenzi pentru următoarele abateri de la legislaţia sanitar-veterinară în vigoare: comercializarea directă către consumatorul final a produselor alimentare în spaţii neînregistrate sau neaprobate sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor; mijloace de transport alimente neînregistrate sau neinscripţionate corespunzător; încălcarea normelor privind manipularea produselor alimentare; nerespectarea normelor privind depozitarea produselor alimentare, privind amenajarea şi întreţinerea spaţiilor, utilajelor şi ustensilelor de lucru, dar şi pentru modul de etichetare al alimentelor.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here