Campania de informare „Tu decizi! Votează legal!” continuă

350

În cursul zilei de 20 noiembrie, poliţiştii din cadrul Biroului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii – I.P.J. Gorj au continuat activităţile de informare, prevenire şi conştientizare a cetăţenilor cu drept de vot asupra consecinţelor nerespectării legislaţiei electorale în vigoare.

De această dată, activităţile preventiv-informative s-au derulat la sediile a două societăţi comerciale din municipiul Târgu-Jiu, unde oamenii legii s-au întâlnit cu aproximativ 250 de angajaţi. Poliţiştii au distribuit pliante preventive şi au informat angajaţii celor două societăţi, despre ultimele modificări legislative, specificându-le în mod concret bunurile ce pot fi oferite drept materiale promoţionale de către competitorii electorali. „Cetăţenilor li s-a adus la cunoştinţă faptul că este interzisă oferirea de produse alimentare sau băuturi alcoolice pentru a influenţa votul alegătorilor, această faptă constituind infracţiune şi fiind pedepsită cu închisoare de la 6 luni la 5 ani şi li s-a recomandat să apeleze 112 pentru a sesiza orice încălcare a legislaţiei electorale. De asemenea, afişele campaniei “Tu decizi! Votează legal!” au fost postate în zonele de acces din cadrul celor două societăţi”, a declarat Daniel Tică, purtător de cuvânt al IPJ Gorj.

Mita electorală se pedepseşte cu închisoarea
Centrul de Comunicare Judeţean Gorj reaminteşte că potrivit Ordonanţei de Urgenţă privind modificarea art. 55 al Legii nr. 35/2008, promisiunea, oferirea sau darea de bani, bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze un anumit competitor electoral ori un anumit candidat, precum şi primirea acestora de către alegător, în acelaşi scop, constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 6 luni la 5 ani. Şi tentativa se pedepseşte. „Prin bunuri interzise în sensul legii se înţelege acele obiecte care au valoare economică peste suma de 10 lei fără TVA, precum şi mărfuri de utilitate alimentară precum alimente, băuturi alcoolice sau nealcoolice, produse din tutun sau mărfuri nealimentare. Nu intră în categoria bunurilor prevăzute la aliniatul precedent materialele şi obiectele de propagandă electorală, precum: afişe, pliante, cărţi poştale, calendare, caiete, ilustrate, pixuri, brichete, chibrituri, insigne, ecusoane, dvd-uri, fanioane, steaguri, căni, pungi, tricouri, şepci, eşarfe, fulare, veste, fesuri, mânuşi, pelerine, jachete, inscripţionate cu însemnele electorale ale formaţiunilor politice sau ale candidaţilor care participă la alegeri. Sunt exceptate de la primul aliniat şi alte obiecte de propagandă electorală, inscripţionate cu însemnele electorale ale formaţiunilor politice sau ale candidaţilor care participă la alegeri, a căror valoare nu depăşeşte 10 lei fără TVA pentru fiecare articol, fără ca aceste bunuri să poată fi alimente, băuturi alcoolice sau nealcoolice ori produse din tutun”, a precizat Daniel Tică. Potrivit legislaţiei în vigoare, reprezintă de asemenea infracţiuni: împiedicarea prin orice mijloace a liberului exerciţiu al dreptului de vot sau de a fi ales, fapta unei persoane de a vota fără a avea drept de vot ori de a vota de două sau mai multe ori în ziua alegerilor, introducerea în urnă a unui număr suplimentar de buletine de vot decât cele la care are dreptul un alegător, precum şi atacul prin orice mijloace asupra localului secţiei de votare, furtul urnei sau al documentelor electorale. Cel care comite una sau mai multe dintre aceste infracţiuni riscă până la 7 ani de închisoare.
R.L.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here