Campania (Re)întoarcerea la lectură: Săptămâna Caragiale la C.N.E.T.

360

DSC05088aaDemarată în urmă cu două săptămâni la Colegiul Naţional „Ecaterina Teodoroiu” din Târgu-Jiu, Campania (Re)întoarcerea la lectură a continuat şi în săptămâna 23-27 ianuarie 2012, cu noi activităţi în care au fost implicaţi elevii şi profesorii acestui liceu. S-a realizat diseminarea rezultatelor chestionarului preliminar al campaniei şi au fost împărţite pliante celor 345 de elevi implicaţi în acest proiect.

Elevă în clasa a X-a la Colegiul Naţional „Ecaterina Teodoroiu”, Andreea Denisa Vlădulescu, cea care a debutat editorial anul trecut cu volumul de versuri „Emoţiile unei bule de acid” (Craiova, Editura Contrafort, 2011), ne-a declarat că: „Lectura trebuie să redevină rapid parte din vocabularul nostru, din obiceiurile noastre, din viața noastră. De plăcere sau de specialitate, de documentare sau pentru distracție, ea trebuie să înlocuiască timpul pierdut în vaccum-ul spiritual al internetului. Cartea este un prieten dar și o parte din noi, uneori mai mult de atât; credincioasă, te așteaptă mereu, în tăcere răspândind parfumul mistic al cunoașterii și redescoperirii. Lectura reprezintă dacă vreţi, necesara întoarcere spre desfătarea spiritului și intelectului.”

Şapte motive pentru a ne (re)întoarce la lectură

Alături de colegii săi, Andreea Denisa Vlădulescu a participat la diseminarea rezultatelor chestionarului preliminar al Campaniei C.N.E.T. (Re)întoarcerea la lectură, ale cărui rezultate, unele aşteptate, altele surprinzătoare, au generat punctul de plecare pentru stabilirea unui număr de şapte motive care ar trebui să ne conducă spre lectură: 1. Dezvoltarea memoriei. Deşi nu este vorba despre învăţat, acumulezi informaţii noi, care te vor ajuta să ai o activitate cerebrală intensă la orice vârstă; 2. Cunoaştere. Ai ocazia să afli lucruri interesante despre alte culturi care îţi vor deschide apetitul să citeşti mai mult; 3. O seară doar pentru tine. Din când în când îţi face bine să petreci o seară cu o carte în braţe, fără să ieşi în oraş sau să vorbeşti la telefon încontinuu; 4. Evadare. După o zi aglomerată obositoare, cu mult stres, refugiază-te chiar şi pentru o oră în camera ta şi cufundă-te în lectură; 5. Curiozitate. Fie că ai auzit despre o carte sau vrei doar să afli mai multe despre un subiect, curiozitatea este un motiv pentru lectură; 6. Oferta bogată. În librării apar în fiecare lună zeci de volume noi din toate domeniile. Trebuie doar să ţii pasul cu ele, fie şi numai la nivel informativ; 7. Conversaţie. O carte, un scriitor pot fi oricând punctul de plecare al unor discuţii care te vor face să afli cum gândeşte cel de lângă tine. Alin Armencescu, Alexandru Pîrvulescu şi Paul Pegeanu sunt trei dintre elevii implicaţi activ în această campanie. În urma activităţilor desfăşurate până acum, aceştia sunt de părere că: „Lectura nu mai reprezintă, din nefericire, un loc important în cultura şi educaţia tinerilor. Aceasta este însă un mijloc de îmbogăţire a vocabularului şi de mărire a cunoştinţelor generale. Campania „(Re)întoarcerea la lectură” este un demers îndrăzneţ şi care are potenţial. Sperăm să avem rezultate atât pe termen scurt cât şi pe termen lung.”

Săptămâna Caragiale

CARAGIALEÎn cea de-a treia săptămână a campaniei, elevii şi profesorii implicaţi în campanie vor organiza o serie de activităţi dedicate scriitorului I.L. Caragiale. Clasic şi contemporan deopotrivă, acesta continuă să fie şi astăzi apreciat, prin actualitatea socială, economică şi de ce nu politică pe care scrierile sale o reflectă. În sala de lectură a Bibliotecii Colegiului Naţional „Ecaterina Teodoroiu” va fi organizată o expoziţie de carte cu cele mai importante lucrări ale operei sale şi vor avea loc proiecţii literar-artistice şi documentare. Organizatorii poiectului-campanie „C.N.E.T. (Re)întoarcerea la lectură” vor oferi pliante colegilor, motivând alegerea acestor acţiuni dedicate lui I.L. Caragiale, prin faptul că schiţele şi nuvelele acestui mare scriitor român, reprezintă un bun prilej de reîntoarcere la lectură. „Am intrat voluntari în Campania (Re)întoarcerea la lectură deoarece lectura este foarte importantă în viaţa omului, în special a elevului. În opinia noastră cititul reprezintă în primul rând dezvoltarea vocabularului dar şi a imaginaţiei. Este de neacceptat faptul că elevii din ziua noastră citesc numai din obligaţie, dar nu şi din plăcere. De aceea toate activităţile pe care le desfăşuăm în cadrul acestei campanii au scopul de a readuce plăcerea lecturii în inimile elevilor, dar nu numai, iar opera lui I.L. Caragiale este foarte potrivită în susţinerea obiectivelor noastre”, sunt de părere Dan şi Claudiu Creţu, elevi ai aceluiaşi liceu. Şi pentru că actualitatea lui Caragiale este mai pregnantă ca niciodată, „de ce nu am recunoaşte faptul că de nenea Iancu ne amintim aproape în fiecare zi trăind, ca simpli spectatori sau actori, scene similare celor din piesele sale”, ne-a declarat la încheierea acestui reportaj profesorul Andrei Popete-Pătraşcu.

Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here