Desfăşurarea activităţilor dedicate zilei de 13 Septembrie la Târgu-Jiu

489

Ziua de 13 septembrie a avut o mare încărcătură emoţională fiind binecuvântată în pace şi linişte. Oficierea de către doi preoţi a unei slujbe religioase întru pomenirea camarazilor trecuţi la cele veşnice a umezit obrajii asistenţei, invitând la meditaţie, dar şi la îndemn pentru a cinsti morţii şi a ne ruga pentru ei. A fost adus un pios omagiu eroilor şi au fost elogiate eforturile depuse de înaintaşi în slujba poporului român. Fiind o zi de sărbătoare în toate bisericile ortodoxe de pe teritoriul României preoţii s-au rugat pentru armata ţării, deci implicit şi pentru pompierii militari. La monumentul eroului post mortem „lt. col. Dumitru Petrescu” din incinta ISU Gorj, au fost depuse coroane de flori.
Îi port în suflet o amintire eroului, cu atât mai mult cu cât am avut o legătură umană deosebită, lucrând împreună în cadrul Companiei de pompieri Târgu-Jiu.Am fost plăcut surprins când am avut posibilitatea să propun ca numele Grupului de pompieri Gorj să fie „lt. col. Dumitru Petrescu”. Doresc să reînnoiesc mulţumirile mele organelor puterii locale din Târgu-Jiu, dar şi celor de la reşedinţa unităţii, precum şi civililor din Târgu-Jiu şi din Cărbuneşti, care au contribuit într-un fel sau altul pentru realizarea în oraşul lui Brâncuşi a statuii lt. col. Dumitru Petrescu. De asemenea, reînnoiesc mulţumirile pentru colegii de şcoală militară, care au participat în anul 1995 la dezvelirea monumentului eroului la Târgu-Jiu. Revenind la evenimentele zilei de 13 septembrie afirm că una dintre provocările ceremonialului, a fost contactul cu oameni într-un cadru prietenos cu o comunicare directă, apropiată şi cu un farmec deosebit. Evenimentul, în sine, a fost un succes, desfăşurându-se în prezenţa oamenilor de seamă.
Prin luările de cuvânt ţinute la liber, au fost prezentate realizările obţinute de pompierii militari din Gorj, întreţinându-se astfel o atmosferă caldă, destinsă şi în aer sărbătoare.
La militarii în rezervă se manifestă dorinţa de a fi utili societăţii, voinţa de a căuta şi identifica unele posibilităţi pentru a servi în continuare ţara, societatea din care facem parte. Este necesar să acţionăm pentru cultivarea trecutului istoric al poporului român, a instituţiilor statului nostru, să milităm permanent pentru cultivarea sentimentului de camaraderie dintre militarii în rezervă şi cei din activitate. Consider că reformele care se fac constituie o îmbinare a tradiţiilor pe care pompierii români le au, cu tendinţele de modernizare, cu provocările secolului XXI, cu nevoile actuale. Generaţiile în succesiunea lor au beneficiat de rezultatele muncii înaintaşilor. Ca să se ajungă la un asemenea profesionalism, multe fapte ale pompierilor militari au trebuit să se conjuge de-a lungul timpului. Cuvintele de mulţumire, aprecierile frumoase la adresa cadrelor din ISU Gorj, făcute prin luările de cuvânt de către participanţi se revărsau precum apa unei cascade, în sufletul şi mintea mea. Marele istoric şi academician Nicolae Iorga spunea că: „Numai aplecându-ne asupra trecutului putem avea tăria faptelor de azi”.
col. (r) Marin Sorescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here