Realitatea Gorjeana

DGASPC Gorj primește cereri pentru eliberarea Cardului European pentru Dizabilitate

 | 25 octombrie 2016, 00:00 | 0 comentarii | 

Începând de luni, 24 octombrie, a fost demarat procesul de primire a cererilor pentru eliberarea Cardului European pentru Dizabilitate, în baza convenției de colaborare dintre Autoritatea Națională pentru Persoanele cu Dizabilități, Consiliul Județean Gorj și Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Gorj. Corina Drăgan, purtătorul de cuvânt al DGASPC Gorj, confirmă faptul că aceste carduri se eliberează doar în baza cererilor depuse de persoanele cu dizabilități sau de părinți ori tutorii legali.

Semnatura eletronica CertDigital

De Cardul European pentru Dizabilitate pot beneficia persoanele – copii și adulți, cu certificate de încadrare în grad de handicap grav, accentuat, mediu sau ușor, în termen de valabilitate. Cardul European pentru Dizabilitate este documentul care dă dreptul persoanelor cu dizabilități la acces gratuit la evenimente culturale, sportive și de petrecere a timpului liber în 8 state membre ale Uniunii Europene participante la proiectul “Asigurarea mobilității pentru persoane cu dizabilități în România și Europa”.

Eliberarea cardului se face doar la cerere
Potrivit reprezentanților DGASPC Gorj, cardul se eliberează doar la cerere. Persoanele îndreptățite, părintele, reprezentantul legal, tutorele, vor depune la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Gorj, o cerere, care va cuprinde următoarele elemente: domiciliul sau reședința, seria, numărul B.I./C.I., sau în cazul minorilor, a certificatului de naştere, precum și domiciliul sau reședința, seria, numărul B.I./C.I., a reprezentantului legal al acestuia; numărul și perioada de valabilitate a certificatului de încadrare în grad de handicap, inclusiv comisia județeană care a eliberat documentul; fotografie realizată în anul în curs/tip buletin; număr de telefon fix sau mobil, e-mail. Cererea pentru eliberarea Cardului European pentru Dizabilitate se poate descărca de pe site-ul DGASPC Gorj, secțiunea ”Card European pentru Dizabilitate”, iar informații suplimentare se pot obține la numărul de telefon: 0253238001 sau 0253238202. Cardul European pentru Dizabilitate va fi eliberat de către DGASPC Gorj, în termen de maximum 45 zile de la depunerea cererii, prin persoanele responsabile desemnate în acest sens. Persoanele cu certificat de încadrare în grad de handicap vor primi, împreună cu cardul, instrucțiunile de folosire, sprijin și îndrumare. Cardul este nominal, netransmisibil și intră în vigoare de la 1 ianuarie 2017, fiind valabil până în luna august 2020. La nivel național sunt 50.000 de carduri.

Drepturi europene, pentru cetățenii români cu dizabilități
Proiectul „Asigurarea mobilității pentru persoane cu dizabilități în România și Europa”, implementat de Autoritatea Națională pentru Persoanele cu Dizabilități (ANPD), reprezintă un model pilot la nivel european și vizează facilitarea mobilității transnaționale prin intermediul emiterii Cardului European pentru Dizabilitate pentru românii cu dizabilități și recunoașterea beneficiilor din România pentru persoanele cu dizabilități din țările membre UE, participante la proiect, respectiv: România, Slovenia, Belgia, Cipru, Italia, Estonia, Finlanda și Malta.
Cardul European pentru Dizabilitate va permite recunoașterea reciprocă a drepturilor persoanelor cu dizabilități în statele membre participante. Titularii de card care călătoresc în aceste state vor avea acces, în aceleași condiții ca și cetățenii cu dizabilități ai statului respectiv, la anumite drepturi, permițând astfel un tratament egal și facilitând mobilitatea în spațiul european. Serviciile, stabilite de fiecare dintre cele 8 state participante la acest proiect, de care beneficiază persoanele cu handicap în baza cardului vor fi postate periodic pe site-ul proiectului.
M.S.

Loading...
Articole asemanatoareLasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ECO JURNAL