Din nou, Gorjul, „sărit” de fonduri nerambursabile!

392

Administraţia Fondului pentru Mediu, instituţie care administrează foarte mulţi bani(taxele de mediu, taxa de poluare, etc.)şi care-i alocă ulterior, pe baza unor proiecte care trebuie să aibă ca scop-imbunătăţirea calităţii mediului, a publicat lista cu proiectele aprobate si beneficiarii finanţărilor nerambursabile-Programul vizând protecţia resurselor de apă, canalizare şi staţii de epurare, sisteme integrate de alimentare cu apă, staţii de tratare, canalizare şi staţii de epurare-Comitet de avizare din 14.11.2011.

Uitându-mă peste această listă am avut un sentiment de „deja-vu”, parcă am mai văzut-o undeva!? Mi-am amintit, în august anul trecut am publicat un articol „Interesele politice lasă Gorjul fără împăduriri” în care am arătat o listă cu proiecte aprobate pentru împădurirea terenurilor agricole degradate, tot de A.F.M., din care nu exista niciun proiect aprobat pentru Judeţul Gorj. Există totuşi diferenţe, în primul rând sunt proiecte pe direcţii distincte, iar cea mai importantă diferenţă este că 1% din proiectele selectate sunt pentru judeţul Gorj, deja suntem pe drumul cel bun(cred ca aţi observat ironia!?)! Făcând o minimă analiză referitoare la calitatea aerului, protejarea mediului înconjurător, gestionarea deşeurilor, etc., am ajuns la concluzia că problemele sunt destul de grave, de fapt oricine vede cum este exploatat si transportat cărbunele, cum se exploatează balast din albia unor râuri(de exemplu: albia râului Gilort, din care se exploatează de ani de zile balast haotic, nu vreau să intru acum în detalii tehnice pentru că nu este subiectul articolului, dar promit că o să explic cum ar trebuii legal sa se facă!) şi exemplele pot continua. Aşadar probleme există, dar…?! cum am putea să le remediem dacă nu prin investiţii în ceea ce înseamnă îmbunătăţirea calităţii mediului. Statul român, cât este el de sărac, a găsit prin A.F.M. alocarea de fonduri nerambursabile expre pentru aceste investiţii, dar trebuie să le acceseze cineva, trebuie să existe proiecte bune care să obţină un punctaj mare la selecţie şi nu în ultimul rând un sprijin politic! Prin ce voi spune în continuare încerc să ajut, ofer o consultanţă gratuită, din considerente personale- şi mai ales de a evidenţia faptul că exită mulţi tineri specialişti dar care din nu ştiu ce motive nu sunt nici macar întrebaţi, în primul rând factorilor de decizie ai judeţului, firmelor cât şi „poporului”. Unul dintre finanţatorii proiectelor cu direcţie pentru protecţia mediului este Administratia Fondului pentru Mediu.

-pot accesa fonduri nerambursabile de la autorităţi locale, instituţii publice la O.N.G.-uri şi firme.

Pentru a accesa un fond nerambursabil trebuie să existe un proiect iar acest proiect trebuie să fie făcut de oameni care ştiu meserie nu de o firmă oarecare, la care are interes nu ştiu cine. Marea mea recomandare este ca necesitatea unui asemenea proiect să fie foarte bine evidenţiată în interiorul cererii de finanţare. Am găsit finanţatorul, am realizat că există o problemă legată de mediu(trebuie să avem în vedere dacă este eligibilă pentru o eventuală finanţare ), am evidenţiat-o într-un proiect şi urmează depunerea (trebuie urmărite perioadele în care trebuie depus proiectul, în general sunt afişate pe site-uri). Atrag atenţia încă o dată asupra modului în care sunt făcute proiectele pentru finanţare, am experienţa necesară să pot spune ca sunt multe proiecte slabe şi mai ales, nu mă pot abţine să nu spun că există un mare interes politic! Ştiu cât de mult influenţează o decizie factorii politici, ştiu că dacă nu faci parte din partidul sau partidele de la putere nu prea exişti, am fost drăguţ, dar mai ştiu ceva…nu se poate ca dintr-o sesiune de depunere de proiecte să nu ai niciun proiect finanţat iar din cea de-a doua 1%!!! Recomand, poate se schimbă ceva în ţară sau poate nu, investiţi în tineri, sunt lângă voi, nu trebuie să treacă neobservaţi, nu trebuie trimişi doar la lipit afişe!? Închei prin a spera că ceea ce am scris să fie de ajutor şi să se pună în practică iar în ceea ce priveşte celebrul 1% obţinut, nu pot decât să-i felicit pe cei din Logreşti, Turceni, Samarineşti şi Băleşti dar să-mi păstrez totuşi unele semne de întrebare!

Ionescu Iulian

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here