Două noi expoziții, vernisate la Muzeul Județean Gorj

472

Iubitorii de artă sunt invitați, în această după-amiază, la Muzeul Județean Gorj, unde vor fi vernisate două noi expoziții.

Astăzi, de la ora 15.00, la Muzeul Județean Gorj ”Alexandru Ștefulescu” din Târgu Jiu va avea loc vernisajul unei expoziții cu lucrări realizate, de-a lungul vieții, de Nicolae Truță. ”Ca orice artist de vocație, Nicolae Truță a prețuit în mod deosebit desenul și l-a exercitat în permanență, precum respirația, întrucât știa că este un mod de a ține trează și de a face eficientă condiția de execuție, capacitatea de realizare artistică. Dar pentru Nicolae Truță desenul este, în egală măsură, respectul maxim pentru lucruri, întrucât el desenează fără exagerări și fără omisiuni care să lezeze forma sau să rănească identitatea de motiv, de prezență semnificativă. Nu realizează un desen care s-ar putea numi de analiză sau de sinteză, ci un desen de plauzabilitate, de corectitudine, un desen care să transmită capacitatea lăuntrică, comunicată de echilibrul lucrurilor și de postura normală a figurilor. Plăcerea pentru crochiu și pentru starea spontană a desenării este dublată de satisfacția procurată de linia trasată franc și apărută dintr-o dată, ca o suflare, ușoară, transparentă, dar plină de freamăt, de viață”, spune criticul de artă Ioan Iovan despre acesta.

AFIS FINALExpoziție internațională
Tot astăzi, însă de la ora 16.00, tot la Muzeul Județean Gorj ”Alexandru Ștefulescu” din Târgu Jiu, va avea loc vernisajul expoziției internaționale ”Arta este locul libertății perfecte”, curator dr. Pierluigi Luise. Lucrările fac parte din colecții personale și sunt semnate de artiștii: Giuseppe Angeli, Arman, Joseph Beuys, Caravaggio, de Chirico, Salvatore Emblema, Lucio Fontana, Piero Manzoni, Joan Miro, Ugo Nespolo, Rabarama, Man Ray, Mario Schifano, Raffaella Maron, Paul Popescu. ”Conceptul meu de artă este strâns legat de activitatea de creație, care trebuie să fie despre viața noastră și lumea în care trăim; în conformitate cu această idee, de fapt, creativitatea este o caracteristică a tuturor ființelor umane și nu apanajul celor care se numesc artiști. Expresia „Fiecare om este un artist” înseamnă că doar arta este forța cu adevărat revoluționară, ceea ce permite, prin creativitate și libertate, să faci din viață o „sculptură vie”. Omul este, prin urmare, în mod necesar o entitate vitală și creativă, care trebuie să se angajeze în schimbarea structurii sociale. Deci el crede în potențialul uman, în ceea ce privește energia creatoare pe care nu trebuie să o uite, pentru a schimba realitatea care îl înconjoară. El trebuie să fie într-adevăr conștient de faptul că a fi un om înseamnă pur și simplu să îți asumi responsabilitatea și libertatea de a acționa și de a fi demn. Creativitatea înseamnă libertatea de a fi inventiv”, spune dr. Pierluigi Luise, curatorul expoziției. ”Artistul propune o nouă ordine socială, în care facultățile umane sunt realizate în totalitate. Acțiunea artistului se concentrează pe lărgirea înțelegerii de sine și a realității de către om, care va conduce la o capacitate de reînnoire a grijii față de ceilalți. „Arta” nu mai este un concept de muzeu, ci mai degrabă antropologic și, ca atare, satisface toate domeniile de activitate umană, de la știință, la politică, investind în dimensiunea practică a acțiunii, într-un proces de regenerare și de eliberare a „individului”. Această concepție globală a artei face omul responsabil împotriva oricărui act, îndemnându-l să participe și să-l angajeze să acționeze în mod creativ, pentru a schimba lumea”, mai susține acesta.
R.L.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here