Dr. Bogdan Niculescu: „Mai mult de jumătate din pacienţii de la Ortopedie suferă de gonartroză”

2709

Gonartroza este o boală degenerativă care afectează 30% din populaţia de până în 60 de ani şi 60% din populaţia de peste 60 de ani. Ortopedul Bogdan Niculescu, medicul şef al Secţiei Ortopedie – Traumatologie din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu spune că mai mult de jumătate din pacienţii care se prezintă la Ortopedie suferă de gonartroză. Tratament medicamentos nu există pentru această boală, singura posibilitate de a scăpa de dureri fiind intervenţia chirurgicală, care presupune înlocuirea în întregime a articulaţiei afectate.

Gonartroza este o afecţiune a genunchiului, însemnând îmbătrânirea cartilajului articular cu apariţia osului subcondral (de sub cartilaj), fapt ce duce la apariţia durerilor şi limitarea mobilităţii genunchiului. „Durerile se accentuează la mers şi apar mai rar pe timpul nopţii. La persoanele meteoropate pot să apară dureri la schimbarea vremii. Odată prezentat la specialist, cu aceste simptome, bolnavul este supus unui examen radiologic, care indică semne directe şi indirecte”, spune ortopedul Bogdan Niculescu.

„Tratamentul definitiv este chirurgical”
Singura modalitate de a scăpa definitiv de gonartroză este intervenţia chirurgicală, care se face în stadiul IV al bolii. „Tratament nu există, ci doar tratament profilactic, care presupune: scădere ponderală, mişcare fără încărcare (bicicletă şi înot). Medicamentele condroprotectoare nu s-au dovedit a fi eficiente nici profilactiv şi nici curativ. În stadii incipiente (I şi II la examenul radiologic), boala poate fi încetinită cu injecţii vâsco-suplimentare cu acid hialuronic, care au rolul de a lubrefia suprafeţele articulare şi a hrăni celulele cartilaginoase restante. Mai pot fi utilizate medicamente antiinflamatoare nesteroidiene pentru calmarea durerilor. Şi fizioterapia ameliorează simptomatologia. Tratamentul definitiv este chirurgical, care se efectuează în stadiul IV al bolii. Este vorba despre artroplastia de genunchi (endoproteză), care înlocuieşte în întregime articulaţia afectată si oferă avantajul dispariţiei simptomatologiei dureroase, dar reduce amplitudinea mişcării”, a explicat dr. Bogdan Niculescu, medic şef al Secţiei Ortopedie – Traumatologie din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu. Pacientul merge din a doua zi după intervenţie, păşind inclusiv cu piciorul operat.

Peste jumătate din pacienţii de la Ortopedie, diagnosticaţi cu gonartroză
Şeful Secţiei Ortopedie – Traumatologie din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu confirmă faptul că gonartroza afectează un număr destul de mare de gorjeni. „Mai mult de jumătate dintre pacienţii care ajung la noi pe secţie sunt diagnosticaţi cu gonartroză. Nu s-a dovedit că factorii de mediu ar avea vreo legătură cu apariţia bolii. Statistic vorbind, ea afectează 30% din populaţia de până în 60 de ani şi 60% din populaţia de peste 60 de ani”, precizează dr. Bogdan Niculescu, medic şef al Secţiei Ortopedie – Traumatologie din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu.
Mai trebuie spus că există două tipuri de gonartroze: primitive – când apar la ambii genunchi, fără niciun fel de leziuni traumatice şi secundare – după rupturi de menisc.
Diagnosticul corect şi real îl poate pune doar medicul, în urma examinării pacientului, după care tot medicul va fi cel care stabileşte paşii ce trebuie urmaţi în tratarea bolii.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here