DSP Gorj: “14 cazuri de Rotavirus, confirmate în 2017”

626

La nivelul judeţului nostru, potrivit datelor centralizate de către Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Gorj, 14 cazuri de Rotavirus au fost confirmate pe parcursul anului trecut. Rotavirusul este un virus foarte contagios, care poate provoca infecţii grave la copii.

Rotavirusul poate cauza gastroenterită, care este cea mai frecventă cauză de boală diareică acută în toată lumea, la copiii sub 5 ani. În această perioadă, pe lângă răceli şi viroze, părinţii trebuie să ştie că şi infecţia cu rotavirus este unul dintre pericolele de care copiii trebuie feriţi. Specialiştii din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Gorj spun că în lunile cu temperaturi scăzute, numărul de îmbolnăviri cu rotavirus creşte simţitor, deoarece temperaturile scăzute favorizează supravieţuirea şi răspândirea acestui virus în mediul înconjurător. “Rotavirusul rezistă la frig, iar răspândirea acestei boli este favorizată şi de locurile aglomerate sau de contactul cu obiectele contaminate, pe care virusul supravieţuieşte un timp mai îndelungat în perioada iernii. Tocmai de aceea, perioada sezonului rece este una în care rotavirusul se răspândeşte uşor. Pe parcursul anului trecut, la nivelul judeţului Gorj, au fost confirmate 14 cazuri de infecţie cu Rotavirus”, a declarat Elena Piţian, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Gorj.

Simptome şi tratament
Infectarea cu rotavirus cauzează apariţia diareei. Simptomele acestei boli sunt: diaree apoasă, greaţă, vărsături, dar şi febră. “Boala se transmite pe cale fecal-orală, prin contact cu obiecte infectate, dar şi prin picături din secreţiile respiratorii, emanate în aerul închis al unei camere sau comunităţi. Este obligatoriu ca părinţii să-şi ducă micuţii la medic în condiţiile în care copiii prezintă aceste simptome”, a precizat purtătorul de cuvânt al DSP Gorj. Rotavirusul se tratează doar în spital şi în unele cazuri, mai ales la vârste mici, poate produce complicaţii severe. Pentru prevenirea infectării cu acest virus se recomandă dezinfectarea periodică a spaţiului de joacă şi a jucăriilor; izolarea cazurilor chiar şi în interiorul familiei. Administrarea de probiotice (lacto-bacili, de pildă), aduc beneficii organismului şi scurtează durata bolii.
M.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here