“Euroscola”, la a IX-a ediție

538

Biroul de Informare al Parlamentului European în România (BIPE), în parteneriat cu Ministerul Educaţiei Naţionale și Cercetării Științifice (MENCȘ), a lansat cea de a IX-a ediție a concursului național pentru licee “Euroscola 2016”.

Biroul de Informare al Parlamentului European în România (BIPE) și Ministerul Educaţiei Naţionale și Cercetării Științifice (MENCȘ) invită toate liceele interesate să participe la concursul Euroscola care se va desfășura sub titlul “Criza refugiaților într-o Europă a valorilor”. Elevii sunt invitaţi să conceapă, pornind de la o idee originală, scenariul unei scurte piese de teatru (scenetă), cu durata de 10 minute, pe o temă legată de criza refugiaților. Ei își vor asuma diferite roluri (scenariști, regizori, actori, costumieri, operatori etc.) pentru crearea scenariului, punerea în scenă a piesei de teatru cu includerea unor metode creative (muzică, dans, proiecții etc.) și filmarea punerii în scenă. Piesa de teatru va fi prezentată în public, în cadrul școlii sau într-un cadru mai larg. Proiectul va avea următoarele obiective: o mai bună cunoaştere a Uniunii Europene și a valorilor pe care se întemeiază aceasta; creșterea gradului de conștientizare și responsabilizare a elevilor cu privire la contextul social, economic și politic european contemporan; dezvoltarea abilităţilor de comunicare ale elevilor și abilităților de lucru în echipă la elevi; dezvoltarea abilităților creative ale elevilor; realizarea și filmarea unei scurte piese de teatru (scenete) care să evidențieze creativitatea elevilor și înțelegerea contextului propus pentru tema dată.

10 octombrie, termen limită pentru trimiterea proiectelor
Demararea proiectului, la nivelul unității de învățământ, va fi anunțată online, pe site-ul școlii sau în mediile de comunicare socială (de ex. Facebook). În anunţ se vor menţiona: numele liceului, obiectivele proiectului, componența echipei și stadiile proiectului. În mod obligatoriu, unitatea de învățământ va trimite o notificare referitoare la demararea proiectului, cu includerea link-ul la anunțul online, la adresele de e-mail ale BIPE şi MENCȘ: epbucarest@europarl.europa.eu şi, respectiv, rddcherciu@gmail.com. După derularea proiectului, școlile vor trimite dosarul proiectului care va conține: descrierea în limba engleză (sau franceză) şi în limba română a proiectului conceput și realizat de elevi, cu prezentarea, în încheiere, a rezultatelor implementării proiectului, scenariul piesei de teatru (în limba română), filmul video cu înregistrarea reprezentației piesei de teatru în limba română, numele și tipul liceului, adresa școlii, numărul de telefon al școlii, adresa de e-mail a școlii, numele celor doi profesori coordonatori ai echipei de elevi, numărul de telefon și adresa de e-mail a celor doi profesori coordonatori, lista elevilor care au lucrat la realizarea temelor de concurs și a profesorilor care au coordonat echipa de elevi pentru desfășurarea activităților în cadrul concursului. Scrisoarea va fi semnată de directorul liceului și va fi ștampilată în mod corespunzător. Un liceu poate trimite un singur dosar. În cazul în care un liceu va trimite mai multe dosare, acesta va fi eliminat din concurs. Proiectele vor fi trimise prin poștă sau depuse la adresa Biroul de Informare al Parlamentului European în România Str. Vasile Lascăr, nr. 31, etaj 1, cod 020492, București – sector 2, până la data de 10 octombrie (data înregistrării poștale). Dosarele vor fi evaluate de un juriu format din membri/ reprezentanți ai BIPE și MENCȘ și experți în arte vizuale și creative. Nu se va da curs solicitărilor ulterioare de justificare a deciziilor juriului, primite de la școlile participante. Școlile câștigătoare vor primi din partea Biroului de Informare al Parlamentului European de la Strasbourg, în anul 2016, cu aproximativ 60 de zile înainte de ziua fixată pentru participarea la evenimentul de la Strasbourg, o scrisoare de invitație oficială care va cuprinde toate informațiile necesare organizării deplasării la Strasbourg și participării la Ziua Euroscola.

Cine poate participa la „Euroscola”

Parlamentul European a creat programul Euroscola pentru a informa tinerii despre procesul de integrare europeană și pentru a promova participarea lor la construcția Uniunii Europene. La concursul național Euroscola pot participa elevii claselor IX – XI. Fiecare liceu participant poate fi reprezentat de o echipă formată din cel mult 24 de elevi și doi profesori coordonatori. Grupurile de elevi pot proveni dintr-o clasă sau din diferite clase ale aceluiași liceu. Un liceu poate participa la concurs cu o singură echipă. Un liceu nu poate participa doi ani la rând la Ziua Euroscola de la Strasbourg. În schimb, un liceu poate participa în fiecare an la concursul național. Pentru participarea la concursul național, liceele vor primi o diplomă de participare și, dacă vor fi invitate la Ziua Euroscola, vor primi un certificat de participare la programul Euroscola de la Strasbourg. La evenimentele Ziua Euroscola organizate la Strasbourg în anul 2017, pot participa echipele de elevi care s-au clasat pe primele locuri la concursul național Euroscola în anul 2016 şi care nu au participat la nicio sesiune a evenimentului Ziua Euroscola în anul 2016 la Strasbourg. Numărul echipelor clasate pe primele locuri este dat de numărul evenimentelor planificate la Strasbourg în cadrul programului Ziua Euroscola în cursul anului 2017.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here