Festivalul Toamnei va debuta cu tradiţii din Târgu-Jiul de odinioară

524

Luna viitoare, în intervalul 17 – 19 octombrie, Primăria municipiului Târgu-Jiu, în colaborare cu Direcţia Publică de Protecţie Socială (DPPS) va organiza Festivalul Toamnei, un eveniment care va aduce în faţa târgujienilor tradiţiile de odinioară şi obiceiurile gorjeneşti legate de pregătirile gospodăreşti pentru sezonul rece ale populaţiei.

Teodora Ciobanu, şefa DPPS Târgu-Jiu, spune că Ziua Recoltei de anii trecuţi, se va transforma acum în Festivalul Toamnei, menit a se desfăşura pe durata a trei zile, 17,18 şi 19 octombrie, şi va reuni în centrul municipiului comercianţi care vor recrea atmosfera din Târgu-Jiul de altădată. „Ce ne dorim noi este să încercăm să îmbinăm la Târgu-Jiu celebrarea recoltei cu tradiţiile, obiceiurile, meşteşugurile, care sunt o carte de vizită pentru judeţul Gorj. Vrem ca potenţialii turişti să găsească la noi acasă atât ospitalitatea gorjenească, dar şi lucrurile pe care nu le pot găsi în alte locuri”, a precizat directoarea DPPS Târgu-Jiu.

Târgul târgoveţilor în Piaţa Prefecturii
Prima ediţie a Festivalului Toamnei de la Târgu-Jiu va debuta pe 17 octombrie, la orele 12:00, când, în Piaţa Prefecturii se va deschide Târgul târgoveţilor. Evenimentul va recrea atmosfera din secolul trecut, iar pe parcursul celor trei zile de festival, cetăţenii vor putea vedea târgoveţi, meşteri în lemn, olari, tarafuri, şi chiar va fi deschisă o festivalul toamnei (1)mustărie unde oamenii vor putea vedea cum se face mustul şi mai apoi să-l guste . „Cei care vor trece pe acolo se vor putea bucura şi de un han animat unde se vor servi sarmale cu piftii şi cu turtă, fiind tradiţionale pentru zona Gorjului. Vom avea şi un cazan unde se va face ţuică, deoarece mai ales copiii şi tinerii nu au văzut cum făceau bunicii noştri mustul, vinul sau ţuica. Târgujienii vor avea la dispoziţie pentru a mânca aceste mâncăruri tradiţionale vase de lut şi linguri de lemn. De asemenea, va fi deschisă o cămară a murăturilor unde, la faţa locului, vor fi preparate murături după reţete tradiţionale, trecătorii putând să devină şi participanţi la aceste reţete. Vor fi şi murături gata făcute care vor putea fi cumpărate de pofticioşi”, a precizat Teodora Ciobanu.

Muzică şi artă
În toate cele tre seri de festival, în Piaţa Prefecturii din Târgu-Jiu, va fi amplasată o scenă pe care vor urca tarafuri, ce vor interpreta muzică lăutărească autentică
Tot pe 18 octombrie, de la orele 14:00, autorităţile locale din Târgu-Jiu vor organiza Cross-ul toamnei, fără limite de vârstă pentru participanţi, urmând ca la final, câştigătorii, dar şi cel mai mic şi cel mai vârstnic participant, să primească premii speciale. De la orele 16:00, în zona Amfiteatrului din centrul municipiului, arta tomnatică va fi la ea acasă. Astfel, va fi organizată o expoziţie de pictură cu tema „Peisaje de toamnă în Gorj”.

Zacusca toamnei şi Plăcinta de aur, premiate
În cea de-a doua zi a Festivalului Toamnei, pe 18 octombrie, cu începere de la orele 10:00, în Piaţa Târgoveţilor se vor organiza concursuri la care sunt aşteptate să se înscrie familii din municipiu, competiţiile încheindu-se cu acordarea de premii. Astfel, se va acorda premiul Plăcinta de aur pentru cea mai bună plăcintă gătită în casă, se vor încorona Regii murăturilor, fiind declaraţi câştigători reprezentanţii familiei care va aduce la concurs cea mai gustoasă reţetă de murături de casă. De asemenea, autorităţile din Târgu-Jiu vor premia Dovleacul magic, adică cel mai frumos dovleac sculptat de către copii. Premii se vor acorda şi pentru Zacusta toamnei 2014, fiind declarată câştigătoare cea mai gustoasă reţetă de zacuscă.
Tot în cursul zilei de 18 octombrie, se va organiza Pentatlonul toamnei  pentru bărbaţi gospodari şi femei gospodine. Astfel, bărbaţii participanţi vor fi supuşi la cinci probe: căratul balotului de paie, spartul buşteanului, transferul vinului din damigeană în ulcioare cu tâlvul, căratul cu vetre de apă printre obstacole, montatul cazanului de ţuică. Şi Pentatlonul toamnei pentru gospodine va cuprinde tot atâtea probe şi anume: (curăţat-viteză, boabe de porumb; curăţarea şi tocarea – viteză a unui kilogram de ceapă; purtarea de cap a baniţei pe o distanţă de 10 metri; sarmale-viteză, cu cele mai multe sarmale împăturite corect în trei minute, dar şi cea mai rapidă şi corectă târguială pentru o reţetă de zacuscă.

Care alegorice de toamnă
În aceeaşi zi, de la orele 16:00, se va organiza Parada toamnei, menită a fi un proiect îndrăzneţ, ce va consta într-un car alegoric care va circula pe traseul Piaţa Centrală – Complexul Parâng – Calea Pietonală – Piaţa târgoveţilor. „Vrem să avem un car alegoric cu bogăţiile toamnei şi cu tronuri unde vor fi instalaţi regele şi regina toamnei, îmbrăcaţi în costume populare gorjeneşti, va fi o fanfară, dar şi persoane costumate din Târgu-Jiul de altădată. Vom avea dansatori în costume gorjeneşti, o trăsură cu cai unde va fi instalat un personaj care îl va interpreta pe Dincă Schileru, însoţit de un taraf de lăutari, dar şi o ceată de panduri cu un personaj care îi va da viaţă lui Tudor Vladimirescu. De asemenea vom avea un car cu porumb şi dovleci, şi invităm toţi locuitorii din Târgu-Jiu care vor să însoţească parada”, a mai spus directoarea DPPS Târgu-Jiu.
De la orele 17:00, pe scena ce va fi amplasată în Piaţa Prefecturii, publicul se va putea bucura de un spectacol de muzică populară susţinut de artiştii de la Ansamblul Folcloric „Doina Gorjului”, cu muzică autentică gorjenească, urmând ca, pe parcursul spectacolului, regele şi regina toamnei să premieze câştigătorii concursurilor din dimineaţa acelei zile.
În ultima zi a Festivalului Toamnei, mai precis, pe 19 octombrie, Primăria Târgu-Jiu va vrea să intre în Cartea Recordurilor prin gătirea celei mai mari oale de sarmale, în zona Pieţei târgoveţilor. Festivalul se va încheia cu Hora satului şi cântece lăutăreşti gorjeneşti, care se vor desfăşura după orele 17:00.

Participare de peste 10.000 de oameni
Autorităţile locale de la Târgu-Jiu estimează o participare de peste 10.000 de persoane la Festivalul Toamnei de luna viitoare. Evenimentul va fi marcat şi în Piaţa Centrală din municipiu, unde tarabele vor fi frumos amenajate, în spirit de sărbătoare, şi unde vor răsuna cântece lăutăreşti. „Cu ocazia acestui eveniment, ne dorim să începem un program special de promovare a frumuseţilor oraşului, a lucrurilor care se pot face aici, a tradiţiilor noastre, pentru că merităm că fim cunoscuţi în ţară. Acesta este un proiect de program şi sperăm să îl realizăm. Nu avem încă o sumă alocată pentru Festivalul Toamnei, dar vom încerca să aducem şi sponsori şi să ne construim bugetul astfel încât toate manifestările programate să aibă loc”, a declarat Teodora Ciobanu, şefa DPPS Târgu-Jiu.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here