Gorjenii, aşteptaţi să doneze sânge

1679

Nevoie de sânge există permanent. Din păcate, numărul donatorilor a scăzut sistematic. Pentru a încuraja populaţia să doneze sânge, medicii amintesc faptul că, dincolo de dimensiunea profund umană, donarea sângelui vine cu avantaje substanţiale şi numeroase pentru cei care fac acest lucru în mod regulat.

Conform legislației în vigoare, donatorii de sânge beneficiază de un set de analize gratuite și primesc șapte tichete de masă, fiecare în valoare de peste 9 lei, la care se adaugă o zi liberă de la serviciu, în cazul angajaților cu carte de muncă. Pentru o parte a celor care donează, tichetele de masă sunt o bucurie, de altfel, mulți prezentându-se la centrul de transfuzii tocmai pentru beneficiile acordate în urma donării.
Cu toate acestea, în ultimele luni, numărul donatorilor a scăzut. Potrivit reprezentanților Centrului de Transfuzii din municipiul nostru, ar fi nevoie de aproximativ 550 donatori pe lună, pentru ca unitatea să aibă suficient sânge în stoc.
Mulți dintre donatorii gorjeni sunt obișnuiți să doneze, ei prezentându-se frecvent la Centrul de Transfuzii. Alții experimentează pentru prima dată donarea de sânge, unii fiind refuzați din motive de sănătate. Totuși, donarea voluntară ar trebui să fie un act la care să participe mai mulți oameni, nevoia de sânge fiind din ce în ce mai mare, iar stocurile sunt tot mai mici. Conducerea Centrului de Transfuzii din Târgu-Jiu face un apel la toți gorjenii care pot să doneze sânge, să se adreseze centrului și să nu ezite să devină donatori, contribuind, astfel, la salvarea mai multor vieți.

Beneficiile donării de sânge
Cei care donează sânge periodic au dreptul să efectueze un examen radiologic şi unul biologic gratuit, în fiecare an. În unele cazuri, un examen cardiologic este necesar pentru depistarea unor posibile afecţiuni.
Donarea de sânge este benefică pentru sănătatea donatorului întrucât sângele este împrospătat, iar imunitatea şi rezistenţa organismului la şocuri creşte.
De exemplu, dacă omul va suferi un accident, reacţia organismului îi va ajuta pe medici, acesta fiind deja obişnuit cu pierderea de sânge şi înlocuirea lui. Riscul de paralizie şi accident vascular se reduc cu 30% la persoanele care donează sânge.
La o donare se recoltează 450 ml de sânge, cantitate ce se reface ca volum în câteva ore, celular în 2 săptămâni.

De reţinut!
Donatorii trebuie să ştie că trusa utilizată pentru fiecare donare este sterilă şi de unică folosinţă şi nu există riscul contaminării cu HIV sau alte virusuri. Senzaţia de leşin sau oboseală după donare este foarte rar întâlnită.
Se poate dona sânge doar dacă starea de sănătate a donatorului îi permite şi dacă acesta se simte bine.
Înaintea donării i se vor pune câteva întrebări legate de starea de sănătate şi i se va face un mic examen medical ce include hemoglobina, pulsul şi tensiunea. Rezultatele testelor sunt confidenţiale.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here