Gorjenii pot beneficia de peste 20 de servicii dentare decontate

615

Copiii şi beneficiarii legilor speciale, veteranii sau revoluţionarii au parte de gratuitate la tratamentele stomatologice. Celelalte categorii de asiguraţi vor suporta 40 la sută din valoarea unor tratamente medicale. Nu mai puţin de 39 de stomatologi se află în relaţie contractuală cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Gorj. Aceştia au primit un buget de 750.000 de lei. Lista completă cu medicii care au încheiat contracte cu Casa de Asigurări de Sănătate Gorj poate fi consultată pe site-ul instituţiei, unde, de asemenea, se poate verifica şi bugetul disponibil pentru fiecare stomatolog.

Potrivit legislaţiei în vigoare, copiii şi beneficiarii legilor speciale, veteranii sau revoluţionarii au parte de gratuitate la tratamentele stomatologice. Celelalte categorii de asiguraţi vor suporta 40 la sută din valoarea unor tratamente medicale.
În pachetul de bază au fost incluse 24 de servicii de medicină dentară, care vor fi decontate de Casa de Asigurări de Sănătate, în condiţiile prevăzute de lege.

39 de stomatologi, în relaţie contractuală cu CJAS Gorj
Dacă în 2014, 35 de medici au intrat în relaţie contractuală cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, în acest an 39 de dentişti au semnat contracte cu CJAS Gorj. „Avem 39 de stomatologi în contract cu Casa, bugetul alocat pentru aceştia fiind de 750.000 de lei”, confirmă Daniel Şurlea, preşedinte interimar al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Gorj.
Lista completă cu medicii care au încheiat contracte cu CJAS Gorj poate fi consultată pe site-ul instituţiei, unde, de asemenea, se poate verifica şi bugetul disponibil pentru fiecare stomatolog.

Condiţii de acordare a serviciilor dentare decontate
Este important de ştiut că, pentru ca asiguraţii din judeţul nostru să poată beneficia de facilităţile prevăzute de lege, medicul dentist care oferă aceste servicii stomatologice trebuie să se afle în relaţie contractuală cu Casa de Asigurări de Sănătate Gorj şi să mai aibă fonduri disponibile în momentul prezentării asiguraţilor la cabinet, sume care sunt alocate în funcţie de gradul profesional al medicului dentist şi de mediul urban/rural unde îşi are sediul cabinetul.
Gorjenii care nu au calitatea de asigurat în sistemul medical pot să beneficieze doar de servicii de medicină dentară în caz de urgenţă. Potrivit legii, pachetul minimal include următoarele servicii de medicină dentară: pansament calmant sau drenaj endodontic (în scopul conservării danturii sănătoase – n.r.), tratamentul parodontitelor apicale cu anestezie, chiuretaj alveolar şi tratamentul hemoragiei, reducerea luxaţiei articulaţiei temporo-mandibulare, reparaţie sau rebazare a protezei (se acordă o dată pe an, potrivit aceleiaşi surse), reparaţia aparatului ortodontic (se acordă numai de medicii de specialitate în ortodonţie şi ortopedie dento-facială – n.r.) şi decapuşonarea (extirparea mucoasei care acoperă coroana dintelui – n.r.) la copii. Legea mai prevede ca, în cazul urgenţelor medicale, medicaţia să fie asigurată din trusa medicală de urgenţă. Potrivit Hotărârii de Guvern nr. 400/2014, act normativ actualizat recent prin Hotărârea Guvernului nr. 205/2015, pachetul de servicii medicale de bază, destinat doar asiguraţilor, include consultaţii, tratamente şi extracţii suplimentare faţă de pachetul minimal.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here