Gorjul are 45.312 hipertensivi / “Pentru o inimă sănătoasă este timpul să-ți cunoști presiunea arterială”

608

17 mai este Ziua Mondială de Luptă Împotriva Hipertensiunii Arteriale. Cu această ocazie, Direcția de Sănătate Publică informează populația în privința importanței măsurării tensiunii arteriale. Campania “Pentru o inimă sănătoasă este timpul să-ți cunoști presiunea arterială” are ca obiective informarea populației asupra HTA și intervenții educative menite a promova deprinderi comportamentale sanogene.
Măsurarea tensiunii arteriale se va face în puncte stradale și instituționale — sedii de primării, consilii județene, farmacii. De asemenea, vor fi distribuite materiale educative și vor avea loc discuții interactive.

Peste 45.000 de cazuri, în Gorj
În județul Gorj, potrivit datelor centralizate de Direcția de Sănătate Publică, există peste 45.000 de persoane diagnosticate cu boli hipertensive. “Pe parcursul trimestrului I al anului în curs, 1.257 de gorjeni au fost diagnosticați cu boli hipertensive, 354 ieșind din evidențele medicilor”, a confirmat Elena Pițian, purtătorul de cuvânt al DSP Gorj.
Hipertensiunea este o boală circulatorie în care sângele circulă cu viteză și exercită o presiune atât de mare încât pereții arterelor au de suferit, iar, pe termen lung, acest lucru poate conduce la afectarea mai multor organe: rinichi, creier, inimă, iar persoanele afectate pot risca infarct și atac vascular.
Tensiunea poate fi periculoasă dacă este mare, dar în egală măsură, poate fi periculoasă și dacă este mică. Atunci cand tensiunea nu este echilibrată, celulele albe, limfocitele și anticorpii, care fac parte din sistemul nostru imunitar, nu sunt distribuiți uniform în corp și apar îmbolnăviri mai dese. Datorită faptului că sângele poartă prin corp și celule stem, care ajută organismul să se regenereze atunci când se produc deteriorări la nivelul anumitor țesuturi, o tensiune optimă este implicată și în vindecarea și păstrarea sănătății organismului. Dacă există dezechilibre la nivelul tensiunii arteriale, adică tulburări ale circulației sângelui, toate aceste roluri pe care sângele le împlinește în organism, sunt tulburate și au consecințe care, în timp, conduc la probleme serioase de sănătate.
Hipertensiunea poate provoca deteriorări ale organelor și boli severe precum insuficiența renală, insuficiența cardiacă, infarct miocardic, atac vascular cerebral.
M.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here