Realitatea Gorjeana

Gorjul are peste 8.200 de bolnavi psihic

 | 15 noiembrie 2016, 00:00 | 0 comentarii | 

Stresul îi aduce pe oameni în pragul nebuniei. La sfârșitul trimestrului III al anului 2016 au rămas în evidențele medicilor 8.207 gorjeni diagnosticați cu boli psihice, 88 fiind periculoși. Singurul spital de pe raza judeţului Gorj, unde se tratează bolnavii psihic cronici este Spitalul Orăşenesc Turceni, care este supraaglomerat. Dacă unitatea medicală are contract cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate pentru 72 de paturi, numărul bolnavilor aflaţi acum în Secţia Psihiatrie, este de peste 80.

Semnatura eletronica CertDigital

Potrivit statisticilor, în Gorj există peste opt mii de bolnavi psihic, aproape 90 dintre ei fiind periculoşi. „La sfârşitul anului 2015, în judeţul Gorj erau 8.198 bolnavi psihic; în primul trimestru al anului 2016, au fost confirmate 26 de cazuri noi. Nu mai puţin de 78 sunt bolnavi psihic periculoşi. Numărul lor a continuat să crească, la finele trimestrului III rămânând în evidențele medicale 8.207 bolnavi psihic, din care 88 periculoși. Stresul, problemele zilnice fac să apară astfel de probleme. Este bine ca oamenii să se adreseze specialistului, dacă apar tulburări de comportament pe care le poate vedea bolnavul, dar şi cei din jurul lor, dacă observă că nu se mai comportă aşa cum trebuie şi se manifestă diferit”, explică Elena Piţian, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Gorj.
Spitalul Orăşenesc Turceni este unitatea medicală gorjeană, unde se tratează bolnavii psihic cronici. Deşi, unitatea are contractate cu CJAS Gorj 72 de paturi, numărul pacienţilor de la Psihiatrie depăşeşte 80. „Avem 84 de pacienţi la Psihiatrie și avem doar 72 de paturi finanțate de Casa Județeană de Asigurări de Sănătate. Cei care sunt de lungă durată rămân internaţi 114 zile, iar cei de scurtă durată – 42 de zile. Toți pacienții beneficiază de același tratament, aceleași condiții hoteliere, hrană, haine și pijamale, etc. Le asigurăm condiţii optime de spitalizare, chiar dacă ne este destul de greu”, a confirmat Dragoş Haţegan, managerul Spitalului Orăşenesc Turceni.
Din păcate, acestea sunt doar datele prinse în statistici, în realitate, însă numărul persoanelor cu probleme psihice este, cu siguranţă, mai mare.
Minodora Sucea

Loading...
Articole asemanatoareLasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ECO JURNAL