Handicapul grav, mai des întâlnit la copiii şi adolescenţii din Târgu-Jiu

554

Primul semestru al anului curent a fost unul fluctuant în ceea ce priveşte numărul de asistenţi personali ai persoanelor cu handicap şi cel al însoţitorilor înregistraţi în evidenţele Direcţiei Publice de Protecţie Socială (DPPS) Târgu-Jiu. 44 de noi asistenţi personali au intrat în grila de salarizare, iar în 2015, DPPS Târgu-Jiu nu a înregistrat întârzieri la plăţile efectuate către cele două categorii de beneficiari menţionate mai sus.

Astfel, în primele şase luni ale lui 2015, au fost angajaţi un număr de 44 de asistenţi personali, s-au înregistrat 26 de încetări şi două suspendări ale contractului individual de muncă. Ultimele plăţi făcute au fost cele aferente lunii iunie când s-au virat 285.021 de lei pentru 240 de asistenţi personali din municipiul Târgu-Jiu şi 253.262 de lei pentru 351 de însoţitori ai persoanelor cu handicap. Poate fi încadrată cu contract individual de muncă în funcţia de asistent personal, persoana care: are vârsta minimă de 18 ani împliniţi; nu a fost condamnată pentru săvârşirea unei infracţiuni care ar face-o incompatibilă cu exercitarea ocupaţiei de asistent personal; are capacitate deplină de exerciţiu; are o stare de sănătate corespunzătoare; a absolvit cel puţin cursurile învăţământului general obligatoriu, cu excepţia rudelor şi a afinilor până la gradul al IV-lea, inclusiv, ale persoanei cu handicap grav, precum şi cu excepţia soţului sau soţiei, după caz.

Cele mai întâlnite afecţiuni la bolnavii din Târgu-Jiu
Potrivit raportului întocmit de reprezentanţii DPPS, în municipiul Târgu-Jiu, numărul mai mare al persoanelor cu handicap grav este în general în rândul copiilor şi adolescenţilor. Handicapul acestora este fie nativ, genetic, fie dobândit ca urmare a unor traume psihice ori fizice. Cele mai frecvente afecţiuni întâlnite la copiii şi adolescenţii din Târgu-Jiu sunt: encefalopatie infantilă, oligofrenie, sindrom Langdon-Down, distrofie musculară progresivă, leucemie acută, limfom Hodking, diferite forme de neoplasm, schizofrenie, psihoză maniaco-depresivă.
De asemenea, la adulţii cu handicap grav din Târgu-Jiu, cele mai frecvente afecţiuni constatate sunt: hemiplegie, paraplegie, sindrom Alzheimer, boala Parkinson, scleroză în plăgi, politraumatism articular acut.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here