Realitatea Gorjeana

Hrană mai consistentă şi de calitate pentru deţinuţii Penitenciarului Târgu-Jiu

 | 11 septembrie 2017, 00:00 | 0 comentarii | 

Sutele de deţinuţi încarceraţi în Penitenciarul Târgu-Jiu vor beneficia în curând de porţii de hrană mai consistente şi cu un grad ridicat de calitate ca urmare a adoptării în şedinţa de Guvern de zilele trecute a unui proiect de lege prin care modifică şi completează Ordonanţa Guvernului nr. 26/1994 privind drepturile de hrană, în timp de pace, ale personalului din sectorul de apărare naţională, ordine publică şi siguranţă naţională şi al persoanelor private de libertate.

Semnatura eletronica CertDigital

Modificările vizează modul în care este asigurată hrana pentru deţinuţi, iar unul dintre criteriile avute în vedere a fost cantitatea şi calitatea hranei, aşa cum se arată în jurisprudenţa CEDO şi standardele stabilite de către Regulile Penitenciarelor Europene. Reglementările actuale vizează doar valoarea calorică a hranei. Normele minime obligatorii de hrană urmează să fie stabilite după consultarea unor specialişti în nutriţie, prin ordin al ministrului Justiţiei. Astfel, pentru fundamentarea baremurilor calorice au fost avute în vedere Ghidul pentru alimentaţie sănătoasă, elaborat de Societatea de Nutriţie din România, recomandările Institutului de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice N. Păulescu, Institutului de Boli Infecţioase Prof. dr. Matei Balş, Institutului de Pneumologie Marius Nasta şi literatura de specialitate. O altă prevedere a proiectului adoptat în ultima şedinţă de Guvern presupune egalizarea baremurilor calorice ale normelor de hrană a persoanelor reţinute sau arestate preventiv cu cel al persoanelor condamnate, considerându-se că nu există justificare pentru diferenţa de tratament între cele două categorii de persoane private de libertate.

Meniu zilnic de 2.855 de calorii la Târgu-Jiu
La ora actuală, hrănirea persoanelor private de libertate şi încarcerate la Penitenciarul Târgu-Jiu se realizează conform OMJ nr. 2713/C/15.11.2011, care prevede mai multe norme de hrană, specifice diferitelor categorii de persoane private de libertate custodiate de sistemul penitenciar.
În conformitate cu O.M.J. nr. 2713/2001, toţi deţinuţii Penitenciarului Târgu-Jiu beneficiază de un supliment de hrană care se acordă cu ocazia meselor festive. Drept urmare, dacă în zilele non-festive, hrana zilnică a persoanelor încarcerate în Penitenciarul Târgu-Jiu are o valoare de 2.855 de calorii şi poate conţine preparate din carne, cartofi, fasole, orez, brânză, margarină, marmeladă, biscuiţi, cu ocazia zilelor festive, deţinuţii de la Târgu-Jiu primesc ca supliment şi drepturile de hrană prevăzute de Norma 12 C1 din ordinul mai sus menţionat, care adaugă un aport în meniul zilnic de 925 de calorii.
Izabella Molnar

Loading...
Articole asemanatoareLasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ECO JURNAL