Realitatea Gorjeana

Iubitorii sporturilor de iarnă, sfătuiți să-și verifice echipamentele

 | 06 ianuarie 2017, 00:00 | 0 comentarii | 

Vești bune pentru iubitorii sporturilor de iarnă! În plin sezon rece, meteorologii anunță un val de ninsori, județul nostru fiind sub incidența unei avertizări cod galben. Întrucât foarte mulți pasionați de schi se vor îndrepta, în următoarea perioadă, către pârtiile din zona montană, salvamontiștii vin cu o serie de recomandări pentru persoanele care intenţionează să abordeze zona montană a județului ca destinaţie de weekend, pentru prevenirea accidentelor.

Semnatura eletronica CertDigital

schiPe parcursul sezonului rece, pe lângă cele două baze de salvare montană din staţiune, salvamontiştii gorjeni organizează puncte de supraveghere şi intervenţie la baza pârtiilor de schi, puncte de unde să poată fi alarmaţi şi să intervină cu promptitudine atunci când se produc evenimente. Chiar dacă stau între 8-10 ore şi supraveghează pârtiile, sarcina salvamontiştilor nu se opreşte aici, ei intervenind şi ca echipă de prim răspuns pentru evenimentele cu caracter medical produse la nivelul cabanelor turistice din staţiune, misiune deloc uşoară, ţinând cont că Rânca are, în acest moment, o reţea de drumuri interne de aproape 18 km şi o multitudine de imobile, pentru a căror identificare rapidă salvamontiştii au întocmit chiar şi o hartă.
De asemenea, un cabinet medical funcționează non stop la baza salvamont din centrul stațiunii și o ambulanță salvamont, cu capacitate de intervenție în teren montan, este alocată în permanență în Rânca, prin contribuția Consiliului Județean Gorj, cel care, de altfel, susține integral finanțarea activității salvamont din județul nostru.

Sfaturi pentru schiori
Salvamontiştii gorjeni le recomandă iubitorilor sporturilor de iarnă ca înainte de a ajunge pe pârtii să îşi 15826306_1265518290191593_1719955361550083079_nverifice echipamentul de schi, să se asigure că funcţionează corect legăturile de schi, iar reglajul acestora să fie în funcţie de greutatea schiorului, care în multe cazuri este diferită faţă de cea de la sfârşitul sezonului de schi trecut; schiorilor li se recomandă să ascută canturile şi în primele zile de schi să schieze cu prudenţă, pentru a oferi organismului posibilitatea să se adapteze treptat şi să revină la aptitudinile fizice şi sportive necesare. Trebuie precizat faptul că pe durata sezonului de iarnă zona Rânca va fi asigurată non stop cu minimum trei salvatori montani, numărul acestora crescând până la zece salvatori în zilele cu aflux mare de turişti, în weekenduri, vacanţele şcolare, pe perioada concursurilor sportive şi a sărbătorilor de iarnă.

Important!!!
Turiștii pot solicita absolut orice informație privind starea pârtiilor, traseeleor turistice și vremii de la salvamontiști și pot anunța producerea oricărui eveniment montan, în care este necesară salvarea de persoane, serviciile salvamont fiind singurele instituții abilitate de lege să facă salvare montană, respectiv să acorde primul ajutor medical, salvarea și transportul accidentatului. Alarmarea echipelor salvamont se poate face la numărul unic de urgență 112, la Dispeceratul Național Salvamont 0SALVAMONT, sau pentru județul nostru direct la dispeceratul salvamont Gorj 0734889139.
Minodora Sucea

Loading...
Articole asemanatoareLasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ECO JURNAL