Meşteşugurile tradiţionale, puse în valoare la Biblioteca Publică Orășenească “Nicolae Diaconu” și Centrul Cultural Oraș Țicleni

513

În perioada 15 iulie – 21 august 2015, Biblioteca Publică Orășenească “Nicolae Diaconu” Țicleni și Centrul Cultural Oraș Țicleni organizează un program special de vară, ce cuprinde o serie de ateliere pentru copii cu vârste cuprinse între 5 şi 14 ani. Înscrierile se fac la sediul celor două instituții, unde se desfăşoară atelierele la care copiii doresc să participe.

Ca în fiecare an, la Biblioteca Publică Orășenească “Nicolae Diaconu” Țicleni și Centrul Cultural Oraș Țicleni, se află în plină desfăşurare programul ateliere de vacanță sub genericul “Biblioculturalii”. Programul se adresează copiilor şi presupune activităţi interactive organizate de cele două instituţii culturale, menite să creeze o alternativă bogată pentru ocuparea timpului liber. Pe lângă activitățile și concursurile organizate în anii trecuți și menținute la cererea copiilor, unul dintre proiectele noi, care se desfăşoară în cadrul atelierului de vacanţă este “Tradiţii şi obiceiuri româneşti. Cultură şi educaţie”, care este derulat în sala de lectură a bibliotecii.
Cele două instituții culturale din orașul Țicleni, prin acţiunile pe care le întreprind, printr-o colaborare eficientă, îşi doresc să fie alături de ceilalţi factori educaţionali, contribuind la dezvoltarea personală şi ajutându-i pe aceştia să descopere tainele brodatului, cusutul pe gherghef, croșetatul, tricotatul, aplicarea mărgelelor pe cusături populare, etc.. Scopul principal al programului constă în implicarea copiilor în activităţi de educaţie non-formală, care să pună în valoare talentele, preocupările extraşcolare şi competenţele acestora, în domenii cât mai diverse şi interesante. Totodată, programul vizează formarea unei atitudini pozitive a copiilor faţă de meșteșugurile tradiționale, orientarea acestora spre tradiție, precum şi realizarea unor noi forme de colaborare între ei şi bibliotecă, între ei și Centrul Cultural. În această perioadă, tema programului o reprezintă îndeletnicirile tradiţionale româneşti. Pentru aceasta am invitat femei din comunitate, care știu să brodeze, să coase diverse modele pentru costumele naţionale româneşti, să tricoteze, să croșeteze, etc. O altă îndeletnicire specială pe care o vom prezenta copiilor este cea de confecționat bijuterii din mărgele, precum și arta ebru – pictura pe apă. Considerăm că, în acest fel, am adus toate îndeletnicirile înaintaşilor noştri în prim plan pentru a fi cunoscute, iar copiii să se bucure de ele şi să înveţe din fiecare meşteşug câte ceva. Copiii, care participă la proiectul nostru, vor alege după preferinţe ce meşteşug vor să înveţe. Va fi un atelier de lucru complex, iar lucrările realizate vor fi expuse pentru a fi văzute de cei care trec pragul acestor instituții.
Și pentru toate aceste lucruri frumoase este “vinovat” domnul primar Radu Constantin, care se arată deschis la toate proiectele cultural-educative.
De aceea îi spunem “CU RESPECT, VĂ MULȚUMIM!”
Adriana Vîrdarie, bibliotecar Biblioteca Publică Orășenească “Nicolae Diaconu” Țicleni

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here