Mii de copii din Gorj, diagnosticați cu boli cronice

522

La nivelul Direcției de Sănătate Publică (DSP), pe parcursul anului școlar, se desfășoară activități specifice cuprinse în cadrul Programului Național de Evaluare, Promovare a Sănătății și Educație pentru Sănătate. În anul școlar anterior, s-a evaluat morbiditatea cronică a unui număr de 13.036 copii și tineri, constatându-se că 2108 subiecți sufereau de diferite afecțiuni cronice, respectiv: obezitate, anemii cronice, carențe de fier, tulburări de vorbire etc.

În anul școlar 2015-2016 s-a evaluat nivelul de dezvoltare fizică a stării de sănătate pe baza examenelor medicale de bilanţ la un număr de 11.196 copii şi tinerii din colectivităţile şcolare, din municipiul Târgu-Jiu şi din județ, pe grupe de vârstă (preşcolari, clasa I-a, clasa a –IV-a, clasa a –VIII-a, clasa, a –XII-a, profesională anul II) şi rezultatul centralizat al acestei evaluări a fost înaintat la I.N.S.P. Bucureşti. Cu ocazia evaluării nivelului de dezvoltare fizică, din cei 11.961 de copii şi tineri evaluaţi, s-a constatat că un număr de 8.690 subiecţi examinaţi prezintă o dezvoltare fizică armonică şi un număr de 2.506 subiecţi examinaţi prezintă o dezvoltare fizică dizarmonică. „S-a evaluat morbiditatea cronică la un număr de 13.036 copii și tineri (preşcolari, clasa I-a, clasa a –IV-a, clasa a –VIII-a, clasa, a –XII-a, profesională anul II), constatându-se un număr de 2.108 subiecţi cu diverse afecţiuni cronice: obezitate de cauze neendocrine 205, anemii cronice prin carențe de fier 78, tulburări de vorbire 29, tulburări de comportament și adaptare 55, vicii de refracție 286, hipotrofie ponderală 304. Au fost dispensarizate bolilor cronice pentru un număr de 30.676 de copii și tineri pe grupe de vârstă: 0-4 ani, 4-7 ani, 7-11 ani, 11-15 ani, 15-19 ani, constatându-se că un număr de 2.035 de subiecți examinați prezintă diverse afecțiuni cronice (185 boli cronice respiratorii, 109 tulburări nevrotice și de comportament, 215 tulburări ale ciclului menstrual, 6 anemii hemolitice”, confirmă reprezentanții DSP Gorj.
De asemenea, s-a supravegheat starea de sănătate a copiilor și tinerilor din colectivități, prin efectuarea triajului epidemiologic după vacanțe (Crăciun, Paşte, vară și intersemestrială), atât în mediul urban, cât și în mediul rural. Au fost distribuite substanțe piretroide pentru tratarea celor 392 cazuri de pediculoză depistate la efectuarea triajului epidemiologic efectuat după cele patru vacanţe.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here