Patrimoniul cultural al Gorjului, promovat la Parlamentul European

730

La inițiativa europarlamentarilor Viorica Dăncilă și Victor Negrescu, pe parcursul a două zile au avut loc la Bruxelles dezbateri, care au vizat promovarea culturii și patrimoniului cultural românesc din Bacău și Gorj, la Parlamentul European. În opinia lui Victor Negrescu, orice strategie de dezvoltare are nevoie de un proiect cultural care prevede regenerarea localității, promovarea turistică și sprijinirea societății civile și a tinerilor. Din delegația de la Gorj au făcut parte: vicepreședintele Consiliului Județean – Ciprian Florescu, viceprimarul municipiului Târgu-Jiu – Adrian Tudor, etnograful Albinel Firescu și alții.

În perioada 14-15 martie 2016, în Parlamentul European au avut loc dezbateri privind promovarea culturii și patrimoniului cultural din două județe, Gorjul fiind unul dintre ele. Punctul de pornire al discuțiilor a fost Constantin Brâncuși. „Eu cred că Brâncuși este un reper atât pentru România, cât și pentru Gorj, un reper pe care trebuie să îl folosim mai mult, pentru că eu cred că foarte puține țări au șansa de a avea astfel de simboluri culturale la nivel european. Trebuie să încercăm să deschidem tot ce înseamnă potențialul acestui simbol cultural. Discutăm cu domnul viceprimar posibilitatea ca în cea de-a doua parte a anului să facem o expoziție aici, împreună cu comunitatea de români din Belgia. Românii sunt a treia comunitate de străini din Bruxelles, după francezi și marocani, ceea ce poate să devină un element de suport pentru ceea ce noi avem de gând să facem”, a declarat europarlamentarul Victor Negrescu.

Strategia de dezvoltare a Gorjului, prezentată la Bruxelles
Ciprian Florescu, vicepreședintele Consiliului Județean Gorj, a vorbit, în cadrul dezbaterilor organizate în Parlamentul European, despre strategia de dezvoltare a județului nostru. „Am dezvoltat o strategie, ca dezbateri parlamentul european 1urmare a unui program externalizat, pe cinci paliere: Gorjul prosper, Gorjul anteprenorial, Gorjul social, Gorjul verde și Gorjul Turistic. (…) Domeniul care poate fi exploatat cel mai bine în Gorj este cel turistic. Pilonul principal se constituie în promovarea lui Constantin Brâncuși, geniul de la Hobița, care a lăsat municipiului Târgu-Jiu o moștenire inestimabilă. Este vorba despre complexul monumental Calea Eroilor, o operă care se desfășoară pe Axa Brâncuși. Grație specialiștilor și oamenilor care au știut să se ocupe de promovarea județului Gorj în ceea ce privește turismul, am încercat să ne promovăm județul și dincolo de Constantin Brâncuși, deși el rămâne centrul atenției, mai ales din punct de vedere cultural”, a subliniat Florescu.
Acesta le-a descris, pe larg, celor prezenți la întâlnire, toate oportunitățile turistice din județul nostru.
Despre Brâncuși și moștenirea lăsată de acesta gorjenilor a vorbit și Adrian Tudor, viceprimarul municipiului Târgu-Jiu, care a făcut o prezentare a vieții și operelor lui Constantin Brâncuși, dar și despre demersurile pe care le fac autoritățile locale pentru promovarea acestuia. „Pe 19 februarie am aniversat 140 de ani de la nașterea lui Brâncuși, prin organizarea unor manifestări foarte ample la Târgu-Jiu. Pentru o zi, Târgu-Jiul a fost capitala culturală a României”, a menționat Tudor.
Viceprimarul a mai precizat și faptul că se dorește realizarea unei arhive de documente despre Brâncuși.

Europarlamentarii sprijină promovarea lui Brâncuși
La dezbaterile organizate la Bruxelles au fost prezenți și câțiva europarlamentari, între aceștia Adi Tudor si Victor Negrescuregăsindu-se Daciana Sîrbu, Victor Boștinaru și Viorica Dăncilă. Boștinaru a subliniat faptul că Brâncuși merită să fie promovat intens la nivel european, motiv pentru care, în opinia sa, “România trebuie să organizeze un mare eveniment Brâncuși la Bruxelles, când România va prelua președenția Parlamentului European”.
Daciana Sîrbu s-a declarat bucuroasă de reîntâlnirea cu gorjenii, de această dată revederea fiind la Parlamentul European. Ea a menționat că în privința promovării lui Brâncuși se fac pași, dar mici.
Europarlamentarul Viorica Dăncilă a mărturisit că anii tinereții și i-a petrecut la Gorj, unde fusese repartizat soțul său, astfel că îi face o mare plăcere să sprijine promovarea județului nostru la nivel european.

Brâncuși, promovat intens de gorjeni
Etnograful Albinel Firescu a captat atenția participanților cu o prezentare punctuală a Patrimoniului Brâncuși, aducând în discuție detalii despre satul tradițional românesc, premisa spirituală a creațiilor brâncușiene.
Întrucât tematica discuțiilor era promovarea lui Brâncuși, prezent la eveniment a fost și fotograful Dan Popescu, câștigătorul unui concurs de fotografie organizat de europarlamentarul Victor Negrescu. Fotografia câștigătoare a avut în jur de o mie de distribuiri pe facebook și peste 1800 de aprecieri. Autorul a făcut o descriere a ei, după care a prezentat mai multe fotografii din Târgu-Jiu, acestea captând atenția publicului.
Prin prezentările și dezbaterile organizate în cadrul Parlamentului European, la inițiativa lui Victor Negrescu, la începutul acestei săptămâni, Gorjul a beneficiat de o valoroasă promovare la nivel european, iar demersuri de acest gen vor mai fi făcute și în viitor.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here