Persoanele neasigurate beneficiază de mai multe servicii medicale

550

Cetăţenii care nu cotizează la Fondul Naţional al Asigurărilor Sociale de Sănătate beneficiază de mai multe servicii medicale. Modificările la pachetul minimal de servicii şi la pachetul de servicii de bază sunt incluse în Hotărârea Guvernului nr. 205/2015, care a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 208 din 30 martie şi este în vigoare. Executivul a crescut numărul de consultații la care au dreptul pacienţii, indiferent că sunt asiguraţi sau nu şi a introdus în pachete anumite servicii noi.

Femeile neasigurate beneficiază de consultaţii pentru supravegherea evoluţiei sarcinii şi lăuziei. Gravida are dreptul la o consultaţie pentru fiecare trimestru de sarcină şi o consultaţie în primul trimestru de la naştere. În cadrul supravegherii gravidei se fac şi promovarea alimentaţiei exclusive la sân a copilului până la vârsta de şase luni şi continuarea acesteia până la minimum 12 luni, precum şi testarea pentru HIV şi hepatită de etiologie virală cu virus B şi C; consultaţii de monitorizare a evoluţiei sarcinii şi lehuziei: luarea în evidenţă în primul trimestru;) supravegherea, lunar, din luna a 3 a până în luna a 7 a; supravegherea, de două ori pe lună, din luna a 7 a până în luna a 9 a inclusiv; urmărirea lehuzei la externarea din maternitate la domiciliu; urmărirea lehuzei la patru săptămâni de la naştere.

Alte servicii pentru neasiguraţi
Înainte de intrarea în vigoare a HG 205/2015, în cazul asistenţei medicale acordate în spitale, persoanele neasigurate puteau fi internate numai pentru urgenţe medico-chirurgicale. Actuala legislaţie prevede şi spitalizarea în regim de zi a pacienţilor care au nevoie de tratament în afecţiuni ce nu necesită izolare. Practic, s-a dorit asigurarea accesului pacienţilor la servicii medicale cu impact în sănătatea publică, cum ar fi, de exemplu, tratamentul rabiei.
Pacienţii neasiguraţi beneficiază de servicii medicale pentru situaţiile de urgenţă medico-chirurgicală, supraveghere şi depistare de boli cu potenţial endemo-epidemic, consultaţii de monitorizare a evoluţiei sarcinii şi lehuziei, consultaţiile de planificare familială, servicii de prevenţie şi activităţi de suport. De asemenea, pacienţii neasiguraţi mai beneficiază şi de servicii medicale pentru situaţiile de urgenţă medico-chirurgicală, supraveghere şi depistare de boli cu potenţial endemo-epidemic, consultaţii de monitorizare a evoluţiei sarcinii şi lehuziei, consultaţiile de planificare familială, servicii de prevenţie şi activităţi de suport.
M.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here