Pițian, DSP: „Nu consumați carne de porc neexaminată trichineloscopic”

1482

Trichineloza este o boală comună omului şi animalelor (zoonoză) care apare ca urmare a consumului de carne infestată cu parazitul Trichinella spiralis. Rezervorul de infestaţie este format în special de porcine, precum şi alte mamifere: porc mistreţ, urs, lup, vulpe, rozătoare. Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) Gorj recomandă populației să nu consume carne neexaminată trichineloscopic.

Pentru că se apropie perioada “tăierii porcului”, gorjenii ar trebui să știe la ce riscuri se supun dacă nu testează carnea! Transmiterea la om se face prin consumul de carne, în special de carne crudă (pastramă, afumături), care conţine larve vii, capabile să realizeze un ciclu biologic după ce pătrund în intestin. Boala nu se transmite de la om la om.
Animalele parazitate rămân contagioase timp îndelungat, ca şi carnea acestora, chiar dacă este păstrată la frigider sau congelată. „Gravitatea bolii depinde de numărul larvelor ingerate. S-a constatat că pacienţii care prezintă o formă severă de boală sunt parazitaţi cu 50-100 de larve pe gramul de muşchi, în timp ce aceia cu mai puţin de 10 larve pe gram nu prezintă manifestări clinice. În formele de gravitate medie, boala debutează după 1-2 zile de la consumul de carne infestată cu larve de Trichinela spiralis, cu simptome de diaree abundentă, însoţită de vomă şi dureri abdominale, acestea fiind efectul pătrunderii acestora în mucoasa intestinală”, spune Elena Pițian, purtătorul de cuvânt al DSP Gorj. Diagnosticul trichinelozei se obţine prin anamneză (informaţiile privind recentul consum de carne neprelucrată sau insuficient prelucrată termic, pe care pacientul le furnizează medicului la internare) şi simptomele caracteristice bolii, fiind confirmat ulterior de examenele de laborator.
Investigaţia de laborator cea mai sugestivă la un astfel de pacient cu istoric, o reprezintă hemoleucograma, care arată o eozinofile de 7-8% apărută în a doua săptămână a bolii. În formele medii de boală eozinofilia poate varia între 15 şi 80%. Diagnosticul imunologic se bazează pe determinarea anticorpilor în ser, aceştia devenind pozitivi începând cu a treia săptămână de la infectare. Medicamentele folosite în mod curent pentru tratarea trichinelozei nu dau rezultate satisfăcătoare, deoarece acesta nu pot acţiona în faza tisulară a parazitului –când larvele sunt deja închistate în fibrele musculare.
Protejarea consumatorilor se face prin obligativitatea verificării trichineloscopice a cărnii înainte de a fi vândută.
M.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here